Moramo da preispitamo naš put u EU: Aleksandar Vulin o izazovima srpske politike

Danijela Milinković

06. 01. 2020. u 12:02

Ministar odbrane Aleksandar Vulin: Ubeđivao sam Vučića da Evropskoj uniji uskrati svoju političku podršku. Bićemo pod još većim pritiskom da se distanciramo od Moskve. PS je najlojalniji saborac naprednjaka

Морамо да преиспитамо наш пут у ЕУ: Александар Вулин о изазовима српске политике

Foto Ministarstvo odbrane

FORMIRANJE tzv. vojske Kosova i nastavak stvaranja "velike Albanije" izazvaće i ove godine nemir!

Ovo upozorenje otvoreno je, u intervjuu za "Novosti", poslao ministar odbrane i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin, koji separatističke i velikonacionalne težnje Albanaca vidi kao najveći bezbednosni izazov za Srbiju u 2020. godini.

* Postoji li opasnost od novog "Bljeska" i "Oluje" na severu Kosova i Metohije i da li je naša vojska spremna da u tom slučaju reaguje?

- Vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić je rekao da se nikada više neće ponoviti ni Jasenovac, ni "Oluja", ni martovski pogrom. Vojska Srbije je spremna i sposobna da izvrši svako naređenje svog vrhovnog komandanta.

* Otvoreno ste se založili za razgraničenje sa Albancima. Ostajete li pri toj i ideji i mislite li da je ona posle svega što se izdešavalo u vezi sa KiM uopšte moguća?

- Ne samo u Srbiji, gde me je, osim političkih stranaka, napao i sav NATO nevladin sektor, moja ideja razgraničenja je napadnuta i od strane Hrvatske, Crne Gore, bošnjačkog dela BiH, šiptarskih partija na KiM. Napale su me vlasti Severne Makedonije i Albanije, a protiv su i zemlje koje su nas bombardovale 1999. godine. Svi oni zajedno su za to da je Kosovo celovito, nedeljivo i samostalno. Svi koje sam nabrojao nikada se nisu ujednili za dobro Srbije, zašto onda mislite da su sada, prvi put u istoriji, odlučili da budu uz Srbiju? Kada vidim ko me napada, još sam sigurniji da sam u pravu.

* Da li je trebalo da vlasti u Srbiji odlučnije reaguju na dešavanja u Crnoj Gori? I da li icidenti poput paljenja zastave Crne Gore idu direktno naruku vlastima u Podgorici?

- Predsednik Vučić je izgovorio reči o kojima će se pisati kao o početku političkog objedinjavanja srpskog naroda i prvom koraku države Srbije da postane nesporni zaštitnik svih Srba gde god oni žive. O svemu što čini jedna država ne treba svaki put ni javno govoriti, ali sve ono što je država trebalo javno da kaže i uradi, uradila je. Vučić je imao strpljenja da sačeka, a onda i hrabrosti da odgovori snagom koja ne dozvoljava sumnju ili korak unazad. Predsednik je potvrdio da Srbija više neće dozvoliti da Srbi budu bez prava i bez zaštite Srbije, a sada je na redu Vlada, da sprovede ono što je predsednik svih Srba rekao.

* Hoće li Srbija uspeti da zadrži poziciju i vojne i političke neutralnost, s obzirom na to da se oko nje sve jače steže obruč NATO?

- Dok je Aleksandar Vučić predsednik Srbije i vrhovni komandant njene vojske, i dok sam ja ministar odbrane, Srbija će biti vojno neutralna i izdržaće sve pritiske. Mi smo izabrali da nikada ne budemo ni u jednom savezu i da ne primamo naređenja zbog kojih bi nekom malom, slobodnom narodu morali da radimo ono što je rađeno nama.

* Zalažete se za to da Srbija redefiniše svoju politiku prema EU, šta je alternativa tome?

- A zašto mora da bude alternative u smislu članstva u nekoj organizaciji? Zašto ne možemo da budemo i politički neutralni kao što smo vojno neutralni? Srbija treba da preispita svoj EU put, zbog sebe, ali i zato što EU neprekidno preispituje svoj odnos prema proširenju, pa i unutar sebe. Ne verujem u EU, baš kao što ne veruju ni Boris DŽonson, Orban, Zeman, Salvini ili Makron. Spoljnopolitički prioriteti se menjaju, samo su očuvanje Srba gde god da žive i očuvanje Republike Srpske nepromenljivi prioriteti, sve ostalo je podložno promeni.

Foto Ministarstvo odbrane

* Zašto, onda, sedite u Vladi koja članstvo u Uniji ima kao jedan od ključnih spoljnopolitičkih ciljeva?

- EU je samo jedan od prioriteta Vlade čiji sam član. Politiku Vlade sprovodim dosledno kao deo tima, a kada, ako, eventualno, možda, kada god, jednom u dalekoj budućnosti neka generacija Srba bude u prilici da postane član EU, o tome će odlučiti Srbija na obavezujućem referendumu, a ne konsultativnom, kao o imenu države u Severnoj Makedoniji. I odlučiće narod, a ne političari, kao o članstvu Crne Gore u NATO. EU ima značajnu podršku u Srbiji, više od 50 odsto, i to je argument evropskih političara da je njihova politika prema Srbiji ispravna. A ti političari se nisu zapitali koliko bi Srba podržalo EU da Vučić nije tako odlučno i dosledno za Uniju? Ubeđivao sam Vučića da EU uskrati svoju političku podršku, samo jednom, da samo u jednom govoru kaže da EU nije naš nepromenljivi prioritet i da više EU ne može da računa na njega i njegovu podršku, i da onda pitamo Srbe šta misle. Nisam uspeo u tome, predsednik je odlučio drugačije, i samo zahvaljujući njegovoj podršci i njegovom uverenju da je EU vredna truda, EU i dalje uživa natpolovičnu podršku u Srbiji. Ne sluša Srbija Evropu, Srbija veruje proceni Vučića.

* U izveštajima američkih institucija o situaciji na Balkanu stalno se ponavlja da je Srbija od svih država na ovim prostorima najpodložnija uticajima Moskve. Hoćemo li biti pod još većim pritiskom da se distanciramo od Rusa?

- Hoćemo, baš kao što ćemo biti i pod pritiskom da napustimo politiku vojne neutralnosti. Vučić je jedini političar u Evropi koji je odbio da uvede sankcije Rusiji i da učestvuje u antiruskoj histeriji, i tako će ostati dok on vodi Srbiju. Naši odnosi su iskreni i bratski, i to se neće menjati. Nema nikakvog "malignog uticaja" Rusije u Srbiji, i ta floskula nije ništa manja laž od one da su Srbi kolateralna šteta njihove politike, i da je Kosovo demokratsko pitanje, i da je izručenje predsednika Miloševića i ratnih komandanata kraj uslovljavanja Srbije.

* Da li ćete na izbore na proleće ponovo izaći na listi SNS? I koga od dosadašnjih koalicionih partnera ne biste više voleli tu da vidite?

- Vučić i ja smo saborci, a iznad svega prijatelji. Čovek svašta može da menja, ali ne može da menja ideje koje ga određuju i prijatelje koje je u životu stekao. Pokret socijalista nije najveći saveznik SNS, ali jeste njegov najuporniji, najtvrdoglaviji i najlojalniji saborac. Ne znam šta će SNS da odluči, razgovaraćemo o tome, ali jedno je sigurno, PS neće biti uz partije DOS, nikada i nipošto.

Foto Ministarstvo odbrane

* Mislite li da SNS može da "preživi" odlazak Vučića sa čela stranke, s obzirom na to da je najavio da se neće kandidovati na partijskim izborima?

- Ako SNS dopusti svom predsedniku da se povuče sa čela partije, onda SNS pokazuje neodgovornost i prema Srbiji i prema svojim biračima. Vučić mora da ostane na čelu SNS, njegov odlazak bi ugrozio sve za šta se borio čitavog života. Vučić oseća ogroman pritisak, ne znam ni kako izdržava svu mržnju, napade, podmetanja, ugrožavanja života, napade i pretnje porodici, ali on ne može sam da odlučuje o svojoj političkoj i istorijskoj ulozi. Srbija mu je namenila da bude njen vođa u istorijskom trenutku, kada se određuje sudbina našeg naroda u narednih 100 godina. Ako ipak SNS napravi tešku i ozbiljnu grešku i dopusti Vučiću da se povuče sa njenog čela, mora biti svestan toga da će tu grešku birači kazniti.


POVLAČENJE VUČIĆA bila bi GREŠKA

* Kako gledate na mogućnost da Vučić ne uđe ni u sledeću trku za predsednika Srbije?

- Ako bi povlačenje Vučića sa čela SNS najavilo i njegovo povlačenje iz politike, to bi značilo da je Srbija izgubila jedinog političara koji može da bude predsednik svih Srba, a to onda ne bi bila greška, to bi bio promašaj sa istorijskim posledicama.

Foto Ministarstvo odbrane

ZA BOŽIĆ U KOPNENOJ ZONI BEZBEDNOSTI

* Poznata su vaša levičarska opredeljenja, da li i kako obeležavate verske praznike, kako ćete proslaviti Božić?

- Levica u Srbiji, sve do Mihajla Markovića, osnivača Pokreta socijalista, grešila je isključujući nacionalno iz svog promišljanja društva i čoveka. Da bi čovek bio ispunjen, a za levicu ispunjenje čoveka kao društvenog bića je mera uspešnosti sistema, on mora da zadovolji i svoja nacionalna osećanja, osećaj pripadnosti zajednici koja počinje pre njega i neće se završiti sa njim. Malo je nacija koje su mlađe od ljudi koji tim nacijama pripadaju, kao na primer u Crnoj Gori. Naša Crkva i naši običaji su važan deo našeg bića, sa majkom mojih sinova učim ih trajnim vrednostima srpskog naroda, hoću da znaju ko su, odakle su i kuda idu. Kao i u proteklim godinama, Božić ću provesti sa vojskom u Kopnenoj zoni bezbednosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)