Nad Srbima je tokom prošlog veka izvršen genocid, a lažne optužbe da su činili zločine u vreme raspada Jugoslavije deo su kampanje velikih sila da bi opravdale osvajačke ciljeve, izjavila je nekadašnji funkcioner finskih socijademokrata Pirko Turpeinen.

Turpeinenova, koja je ugledni psihijatar, bila je poslanik u finskom parlamentu, kao i stručni saradnik u Komisiji za ispitivanje torture i kršenja ljudskih prava Saveta Evrope.

U javnosti je postala poznata po podršci generalu Ratku Mladiću, o čemu je napisala i knjigu, a završava novu studiju u kojoj se bavi nizom događaja koji su obeležili raspad SFRJ.

Među njima je slučaj "Račak", koji je pre dve decenije bio povod za agresiju NATO-a na Srbiju.

Turpeinenova je za portal "Vesti onlajn" rekla da je slučaj "Račak" bila samo jedna u nizu provokacija Srba.

"Zato će moja sledeća knjiga biti istorija Holokausta i genocida nad Srbima, kako tokom Drugog svetskog rata, tako i u vreme ratova devedesetih i NATO okupacije Kosova", istakla je ona.

Foto A. Stanković

Turpeinenova kaže da je na poziv tadašnjeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića da pošalju stručni tim koji bi utvrdio okolnosti stradanja pojedinaca u Račku, finsko Ministarstvo spoljnih poslova iz nekog razloga imenovalo Helenu Rantu, a ne, recimo, profesora Anti Pentila, vrsnog medicinskog forenzičara.

"Problem je što Ranta nije bila kompetentna da utvrdi činjenice. Njena odgovornost je u stvari bila da prouči autopsijske izveštaje koje su sačinili patolozi, ali ni to nije uradila. Umesto toga, ona je rekla ono što joj je instruisano da kaže od finskog i nemačkog Ministarstva spoljnih poslova. Ono što je ona izgovorila nema blage veze sa istinom", istakla je Turpeinenova i napomenula da je Ranta u stvari zubarka.

I pored činjenice da su rezultati obdukcije bili sakriveni, navela je ona, dve godine kasnije, stručnjaci, među kojima je profesor Pentila, imali su priliku da prouče tu dokumentaciju i objave nalaze u naučnom žurnalu.

"Reč je o žurnalu mojih kolega, stručnjaka forenzičke medicine. Pokazalo se da su Ranta i njene kolege izdali istinu", dodala je Turpeinenova.

Na pitanje do kog zaključka je došla istražujući ovaj slučaj, ona je odgovorila da medicinske činjenice i podaci o policijskoj akciji u pokušaju da izbaci teroriste iz sela nikada nisu bili skrivani, već transparentni.

"Uostalom, u to su mogle da se uvere brojne TV ekipe, posmatrači OEBS-a… Svi su bili prisutni tako što ih je upravo srpska policija pozvala da se svojim očima uvere u ono što se odigralo u Račku, 15. januara 1999. godine", rekla je Turpeinenova.

Ona je podsetila i da su SAD i Nemačka, zajedno sa drugim zemljama NATO-a, planirale okupaciju cele Jugoslavije.

"To nedvosmisleno pokazuje i Aneks B Sporazuma iz Rambujea...Podsetiću da su zemlje, članice NATO-a, prethodno ekonomskim sankcijama već ucenjivale Jugoslaviju i te ucene su trajale od 1992. godine. Međutim, zemlja je opstajala. Zato države NATO-a nisu više videle alternativu svom planu, osim da fizički osvoje prostor bombardovanjem. SAD su htele da naprave vojnu bazu na Kosovu i to su i uradile", ističe ona.

Prema njenim rečima, propaganda dominira zapadnim zemljama.

"Ima puno naučnih dokaza i knjiga koje prenose istinu, međutim, preovladava propaganda medija NATO-a, koja je već stigla i u filmsku industriju, literaturu i sport. Srbima je potrebno da se čuje njihova strana, kroz filmove poput onog o Jasenovcu ili nastupa uglednih ličnosti, kao što je nobelovac Peter Handke", smatra Turpeinenova.


(Srna/SB)