Vučić: Srbija i Belorusija su prijateljske zemlje, Lukašenku će srpski narod biti zahvalan zauvek

Novosti online/ Agencije

03. 12. 2019. u 10:12

Вучић: Србија и Белорусија су пријатељске земље, Лукашенку ће српски народ бити захвалан заувек

Foto: Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić priredio je ispred Palate "Srbija" svečani doček za Aleksandra Lukašenka. Predsednik Belorusije: Podrška Srbiji na svim nivoima i u svim pravcima

Predsednik Aleksandar Vučić priredio je ispred Palate "Srbija" svečani doček za predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka koji je u zvaničnoj poseti Srbiji. Usledio je tet-a-tet sastanak dvojice predsednika, a potomi potpisivanje bilateralnih sporazuma.

Nakon razmene bilateralnih sporazuma dve zemlje predsednik Vučić je rekao da mu je velika čast što je ima priliku da ugosti Aleksandra Lukašenka, velikog prijatelja Srbije.


"Zahvalni smo vam danas, ali ta zahvalnost srpskog naroda ostaće zauvek", rekao je Vučić.


"Srbija i Belorusija su dve prijateljske zemlje, koje imaju odlične političke i ekonomske odnose", izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić i poručio da je Srbija uvek imala podršku Belorusije po svim pitanjima.


"Nikada se nije desilo, od kad je Aleksandar Lukašenko na čelu Belorusije, da bilo kada ta zemlja glasa protiv Srbije. I zato tražim poštovanje građana Srbije prema Belorusiji. Prošli smo kroz mnogo teških dana i godina, a Belorusija je uvek bila uz nas, na svakom mestu u svetu, u svakom trenutku", rekao je Vučić nakon razgovora sa Lukašenkom.


Srbija i Belorusija su, podvukao je, nevelike zemlje, ali one koje se diče i ponose svojom samostalnošću, u kojima žive ponosni dostojanstveni ljudi koji žele da sami biraju i odlučuju o svojoj o budućnosti.


Vučić je poručio da Belorusija uvek može da računa na podršku Srbiije, kao što Srbija zna da i po pitanju Kosova i Metohije u svim drugim pitanjima uvek može da se nada podršci Minska.


Predsednik Srbije je naveo da Srbija i Belorusija mogu dalje da unapređuju ekonomsku saradnju, kako bi se ekonomska razmena uvećala do 500 miliona dolara na godišnjem nivou.

Foto: TanjugLUKAŠENKO: PODRŠKA SRBIJI NA SVIM NIVOIMA I U SVIM PRAVCIMA


Od Belorusije možete da računate na podršku na svim nivoima i u svim pravcima, poručio je danas u Beogradu predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.


Lukašenko je, takođe, poručio da se ne menja stav Belorusije po pitanju teritorijalnog integriteta Srbije.


"Minsk je spreman i ubuduće da pruži Beogradu neophodnu podršku na različitim terenima, ne samo međunarodnim. Rekao sam Aleksandru, ako mi išta u bilo kojoj oblasti možemo da vam pomognemo, recite nam i obavezno ćemo to učiniti", poručio je predsednik Belorusije i dodao da Srbija i Belorusija aktivno sarađuju u međunarodnim organizacijama.


Zahvalio je Vučiću na mogućnosti da poseti Srbiju za koju kaže da je divna zemlja, kao i na veoma toplom dočeku.


Naglasio je da postoji intenzivan, ne samo politički već i ekonomski dijalog dve zemlje.


"Srbija je ključni trgovinski i ekonomski partner Belorusije na Balkanu", kazao je Lukašenko i dodao da Vučić daje značajan doprinos saradnji sa Belorusijom i da bez napora predsednika Srbije ne bi postojala takav nivo saradnje.


Lukašenko je naglasio da su srpski i beloruski narodi ujedinjeni istorijskim, duhovnim i kulturnim vezama i da se na njima zasniva prijateljstvo dve zemlje.


Dodao je da Srbija i Belorusija imaju režim slobodne trgovine i da Belorusija pozdravlja nedavno potpisivanje sporazuma Srbije sa Evroazijskom ekonomskom unijom o slobodnoj trgovini.


"Belorusija je aktivan član te organizacije i od 1. februara predsedavanje će biti kod Belorusije - iskoristite to. Belorusija je za Srbiju iskreni prijatelj u okviru ovog saveza. Sa poštovanjem se odnosima prema želji vaše zemlje da uđete u EU i želimo vam da sa dostojanstvom pređete taj put. Daj Bože da uspete u tome šta sve želite", poručio je Lukašenko.


Kaže da su on i Vučić konstatovali da nivo trgovinske razmene nije u skladu sa potencijalima i da je rešenje u saradnji.


Lukašenko je rekao da je pao malo nivo te razmene i da može to da se poravi zato što se to dogodilo zbog nedovoljno aktivnog rada dve vlade.


On je dodao da se realizuju već projekti za zajedničke proizvodnje, zatim na investicionim projektima među kojima su beloruski trolejbusi i autobusi, zatim da se koriste bamper kamioni iz Belorusije u rudnicima u Srbiji, zajedničkoj proizvodnji beloruskih trantkroa i autobusa, vatrogasnih vozila...


"Naši stručnjaci su mi rekli da vi imate zonu slobodne trgovine sa pet država, ali uzmite nas da se pridružimo kao šest član u zonu slobodne trgovine, samo ćete dobiti nešto novo".


Lukašenko ističe da su danas potpisani sporazumi u oblasti prosvete, inovacionoj i tehničkoj saradnja, kao i sporazum o naučno tehničkoj saradnji između akademija nauka u oblasti inovacija i digitalnih tehnologija, gde Belorusija ima iskustvo svetskog nivoa.

Foto: P. Milošević"Spremni smo da podelimo to sa našom braćom u Srbiji besplatno", poručio je on.


Lukašenko je kazao da je pozvao Vučića da poseti Belorusiju kad god mu to bude zgodno i obećao dobar doček.


Kako je rekao, međudržavno partnerstvo i dve zemlje ima veliku perpsektivu.


"Hvala Vučiću na konstrktivnom pristupu i spremnosti da podrži naperdak u saradnji naših zemalja".


Belorusija ima, ističe Lukašenko, veliko iskustvo u mnogim oblastima, a posebno u oblasti vojske i bezbednosti pošto je ta zemlja proglašena za zemlju broj jedan po pitanju bezbednosti.


"Slažem se sa Vučićem da je vojska potreba, mobilna, jaka koja može da deluje. Rekao sam to svojevremeno i Miloševiću i predsednicima koji su bili posle njega. Vi ste danas napokon počeli da radite na svojoj vojsci", naveo je Lukašenko.


Kaže da je video Beograd i da može da kaže - svaka čast i da je Srbija počela da se podiže sa kolena.


"Srbija ne sme da bude siromašna i ne može, jer je to bogata zemlja sa narodom junakom", naglasio je Lukašenko.


Takođe, poručio je srpskom narodu:


"Nemojte da žurite i Srbija će postati zemlja koja će da cveta, potrudite se da zemlju ne okrenete naopačke. Sreća se ne pravi napolju na ulicama, slušajte pre svega svoju pamet. U ovom ludom svetu, uz ovaj tempo, nemamo puno prijatelja, možda ih uopšte i nemamo, zato moramo da se oslonimo na svoju pamet, polazeći od svojih interesa. Srpski narod ima puno interesa posle raspada zemlje i rata i bombardovanja koje ste preživeli. Vi Srbi imate jednu zemlju i treba da je čuvate ne samo radi vas već i vaših unuka", poručio je Lukašenko.


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko nastavio je danas posetu Srbiji zvaničnim razgovorima sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.


Foto P. Milošević

Predsednik Vučić priredio je danas ispred Palate Srbije svečani doček za predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, čija se poseta odvija u godini jubileja, 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Beograda i Minska, koje poslednjih godina obeležava snažan razvoj ekonomske saradnje i trgovinske razmene.

Posle dočeka, uz postrojenu Gardu Vojske Srbije, himne dve zemlje i plotune u čast dolaska visokog gosta iz Belorusije, usledio je razgovor dvojice predsednika u četiri oka, a potom i plenarni susret delegacija Srbije i Belorusije.

Foto P. Milošević

Nakon sastanka usledila je ceremonija razmene potpisanih šest bilateralnih dokumenata.

U delegaciji Belorusije su i ministri inostranih poslova te zemlje Vladimir Makej i ministar pravde Oleg Sliževski.


Foto P. Milošević


Takođe, u Palati Srbije, danas PKS u saradnji sa Beloruskom trgovinsko-industrijskom komorom i Ambasadom Belorusije u Beogradu organizuje poslovni forum sa ciljem razvoja privredne saradnje dve zemlje.

Prema vrednosti izvoza Belorusija je 34. partner Srbije, dok je po vrednosti uvoza na 37. mestu.

Foto P. Milošević


Lukašenko je juče popodne stigao u Beograd, gde ga je na aerodromu "Nikola Tesla", uz pogaču i so, dočekao predsednik Srbije.

Foto P. MiloševićZatim su Vučić i Lukašenko, jedini predsednik koji je u Beograd došao i za vreme bombardovanja, položili vence na Spomen groblju oslobodalica Begrada i Spomenik crvenoarmejcu.


Foto P. Milošević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (128)

Milena Markovic

03.12.2019. 10:42

Saradnja sa Belorusijom u svim oblastima može doneti i ekonomsku ali i mnoge druge dobiti obema zemljama .

star

03.12.2019. 10:42

Treba iskoristiti sve mogućnosti i sa Belorusijom produbiti ekonomsku saradnju i povećati trgovinsku razmenu.

Branko

03.12.2019. 10:42

Treba iskoristiti svaku mogucnost u prosirivanju ekonomske saradnje sa belorusijom, u poslovanju sa njima nema gresaka.

Mira

03.12.2019. 10:46

Белорусија и Србија имају дугогодишњу одличну сарадњу , коју само настављамо . Добродошлица за Лукашенка.

Mimi

03.12.2019. 10:46

Nase prijatelje cemo uvek docekati srdacno. Verujemo da se Srbija Lukasenku svidela i kao domacin, saradnik, i prijatelj.

Marko

03.12.2019. 10:46

Srbija danas vodi samostalnu spoljnu politiku i poštuje svoje prijatelje kakav je sigurno Lukašenko.

konstantin

03.12.2019. 10:49

U Srbiju su dobrodosli svi prijatelji nase zemlje, a veliki prijatelj Srbije i Srba jeste predsednik Belorusije. Dobrodosli prijatelji.

Saska

03.12.2019. 10:53

Poseta predsednika Belorusije je veliki dan za Srbiju i idealna prilika da Srbija dokaze da je odlican domacin svojim prijateljima.

Aleksandar

03.12.2019. 10:54

Veliko prijateljstvo nasih drzava se nastavlja, jos bolja saradnja i jaca ekonomija ce sigurno ojacati nase prijateljstvo.

Marko

03.12.2019. 11:00

Odlične političke odnose, treba da prate i ekonomski, što će se izvesno desiti u bliskoj budućnosti.

Vesna

03.12.2019. 11:01

Dalji razvoj ekonomske saradnje i i napretka u svim oblastima privrede će biti tema susreta dvojice prijatelja, Vučića i Lukašenka.

Darko L

03.12.2019. 11:04

У муци се познају јунаци,а и прави пријатељи.Лукашенко је био уз Србију ризикујући и статус своје земље ,када је било најгоре.

Ana S

03.12.2019. 11:05

Zahvalni smo predsedniku Lukašenku na svoj podršci koju nam je pružao kad nam je bila najpotrebnija!

voja cvejić

03.12.2019. 11:06

Želimo da sačuvamo najbolje prijatelje kao što je Belorusija. Želimo još bolju saradnju u narednom periodu.

Jeja

03.12.2019. 11:19

Vidi se koliko predsednik Lukašenko voli i podržava Srbiju i treba i češće da nam dolazi u posetu. Uvek ćemo ga dočekati sa radošću.

МАЈА

03.12.2019. 11:20

Србија и Белорусија су пријатељски настројене и имају узајамно поштовање

Vojin

03.12.2019. 11:26

Poseta predsednika Lukašenka je od izuzetnog značaja za našu zemlju, kao i bilateralni sporazumi koji će danas biti potpisani.

Goran Sesiric

03.12.2019. 11:31

Srbija i Belousija mogu dosta toga da urade usta se i ne sumanja da nece uraditi jer smo jedni drugima obostrano bitni.

Aleks

03.12.2019. 11:36

Ova vlast ima ideje i zato svaku priliku koristi za unapređenje ekonomije, što je ključ za dalji napredak ka EU integracijama.

aca

03.12.2019. 11:37

Srbija želi korektne odnose i produbljivanje saradnje i za to zaista Srbija i Belorusija prave prostor!

Darko

03.12.2019. 11:58

Imamo sjajnu saradnju sa Belorusijom, sada preostaje laksi deo posla, a to je jacanje ekonomske saradnje.

Isidora

03.12.2019. 11:58

Predsednik Belorusije je jedini političar koji je našu zemlju posetio za vreme NATO bombardovanja i mi to nikada nećemo zaboraviti. Dobro nam došao.

jana

03.12.2019. 12:00

Belorusija poštuje Srbe i Srbiju, a mi ćemo se truditi da sačuvamo dobre odnose sa njima

darko

03.12.2019. 12:20

Srbiju i Belorusiju veze prijateljske veze i nadamo se jos boljoj saradnji u buducnosti

Sanja

03.12.2019. 12:25

Билатерални односи двеју држава су на веома високом нивоу.Само нека се тако и настави

Dragan Sweden

03.12.2019. 12:29

Lepo je kad Presednik jedne prijateljske zemlje dodje u nasu Srbiju. Zivela Srbija zivela Belorusija zivela Rusija i sav miroljubiv svet.

Momo

03.12.2019. 12:30

Nikad nesemo zaboraviti 1999.godinu i podrsku predsenika Lukasenka za vreme NATO bombardovanja.

Dragan

03.12.2019. 12:33

Hvala predsedniče Lukašenko na iskreno pokazanom prijateljstvu prema nama.Zahvalan sam i na Vašoj poseti,pomoći i u teškim vremenima 1999.g.tokom agresije NATO zemalja.Hvala.

jana

03.12.2019. 12:33

Belorusija je poznata kao prijateljska zemlja Srbije, pogotovo zbog podrske oko naseg KiM, za šta smo im bezgranično zahvalni

Marija

03.12.2019. 12:41

Nikada srpski narod nece zaboraviti posetu Lukasenka za vreme NATO agresije ,koji je tada pruzio veliku podrsku u teskim trenucima za nasu drzavu i narod!

plavicuperak

03.12.2019. 12:44

Jako vazna poseta i sastanci i nikad necemo zaboraviti podrsku koju primamo od njih

milos

03.12.2019. 12:44

Lukasenko je mnogo ucinio za nas narod. Bio je jedini u Srbiji da pruzi podrsku nasem narodu u teskim trenucima. Veliko hvala nasem iskrenom prijatelju.

Veljko

03.12.2019. 12:45

Srpski narod nikada neće zaboraviti podršku koju nam je Belorusija pružila u teškim vremenima!

maca

03.12.2019. 12:45

Belorusija je prijateljska zemlja od koje Srbija je uvek imala podrsku u svim sverama,to cemo samo ucvrstiti i unaprediti u svakom pogledu.

СРБИН-ЦГ

03.12.2019. 12:47

Добро нам дошао драги брате.Бог ти дао свако добро. Живјела Бјелорусија и наш братски бјелоруски народ!

Lazar

03.12.2019. 12:47

Prijateljstvo nase zemlje sa Belorusijom je dokazano i negovano kroz vreme i samim tim postovanje i poverenje je svakako temelj odnosa!

Sanja

03.12.2019. 12:59

Docek kakav Belorusija i zasluzuje, s obzirom da su nam se nasli kada nam je bilo najteze, a Srbija to ne zaboravlja.

jelena

03.12.2019. 13:00

Najbitnije je da sačuvamo najbolje odnose između naših prijateljskih naroda i država. Nadajmo se da ce uvek biti tako kako bi se svi nasi ciljevi realizovali. Dobrodosao Lukasenko!

Dejan

03.12.2019. 13:03

Belorusija i Lukašenko su uvek bili iskreni prijatelj našoj državi i spremni da pomognu koliko god su u mogućnosti.

Miso.Pec

03.12.2019. 13:04

Lukašenko i Belorusija su prijatelji Srba i Srbije,nastaviti na unapredjivanju saradnje izmedju dve prijateljske države.

Лили

03.12.2019. 13:05

Искрено пријатељство Белорусије и Србије је понос српског народа! Надамо се да ће оваквих посета бити још више.

joca

03.12.2019. 13:08

Važno je da Srbija i Belorusija aktivno sarađuju u međunarodnim organizacijama, da smo prijateljski narod i da se podržavamo kad treba, ponosni smo na ovo prijateljstvo.

Lidija

03.12.2019. 13:15

Treba uvek da se setimo pomoci i podrske Belorusije za vreme NATO agresije 99te godine na nasu drzavu.

Buba

03.12.2019. 13:16

Uvek smo bili bratske zemlje koje su poštovale jedni druge i pomagale kada je to bilo moguće,a takva prijateljstva kojih nema mnogo treba uvek da čuvamo i poštujemo.

miki

03.12.2019. 13:25

Prijateljstvo izmedju Srbije i Belorusije je vec vise puta bilo dokazano, a posebno kada nam je Lukasenko te bolne 1999. godine pruzio nesebicnu podrsku, a u tom trenutku Srbiji je stvarno bila i potrebna.

hristina

03.12.2019. 13:26

SRPSKI narod - junak, nikada nece zaboraviti junaka, predsednika Belorusije, Aleksandra Lukasenka! ... Ziv bio!!!

leptiricvetic1

03.12.2019. 14:05

Hvala mu za posetu. Od izuzetnog značaja za nas. Pokazao je koliko nas poštuje. Verujem da je poseta od izuzetnog značaja za naš integritet.

Marica

03.12.2019. 15:01

Kada je bilo najteže Lukašenko je posećivao Srbiju. Hvala ti, prijatelju naš.

Anica

03.12.2019. 15:47

Kada se neko nadje u nevolji, znaci da je iskren prijatelj. Jos jednom hvala Lukasenku na podrsci koju pruza Srbiji vec dugi niz godina. Predsednik Vucic ume to da ceni i da iskaze zahvalnost u ime naroda Srbije.

Nina

03.12.2019. 16:00

Drago nam ješto cujemo da ce Lukašenko pruziti podršku Srbiji kakva god njena odluka bila po pitanju EU.

dzo

03.12.2019. 16:02

Pokazao je koliko nas poštuje. Verujem da je poseta od izuzetnog značaja za naš integritet.

keti

03.12.2019. 16:10

Hvala Belorusiji na svakom vidu pomoći i podrške. Naša dva bratska pravoslavna naroda i treba da se uvek drže zajedno.

Ružica

03.12.2019. 16:45

Poseta predsednika Belorusije je još jedan dokaz koliko je naš predsednik cenjen i poštovan. Velika zahvalnost za podršku koju dobijamo.

Zoran74

03.12.2019. 16:45

Lukasenko je veliki prijatelj Srbije i covek kojem dugujemo zahvalnost za podrsku tokom svog, visedecenijskog, predsednickog mandata.

Dakki

03.12.2019. 16:52

Belorusija je veran prijatelj našoj zemlji koji nam je dao podršku kad je zatrebalo.Cenimo se medjusobno i nastavićemo da održavamo prijateljstvo i saradnju.

Tamara

03.12.2019. 17:14

Saradnja,iskreno prijateljstvo i medjusobna podrska Srbije i Belorusije je zaista na zavidnom nivou.

Milan

03.12.2019. 18:30

Srbija i Belorusija su verni,odani i bezuslovni prijatelji.Međusobno poverenje i poštovanje pre svega.

avanturista

03.12.2019. 18:47

Trenutni susret od važnosti,ali i podsećanje na prethodna vremena i prijateljstvo,uzajamno.

Rose25

03.12.2019. 18:47

Lukašenko je višedecenijski prijatelj naše zemlje i drago mi je da se intezivira saradnja između Srbije i Belorusije zahvaljujući njemu i Vučiću.

Nn

03.12.2019. 19:44

Srbija i Beloriusija su slicne drzave, imaju slicne stavove i medjusobno se podrzavaju i pomazu i tako ce biti i ubuduce.

Jana

03.12.2019. 20:04

Belorusija je u najtežim situacijama podržala naš narod i uvek stoji iza odluka Srbije, ne meša se u našu politiku, već nas podržava. To je prijateljski stav koji se neguje i poštuje. Hvala im!

Dragan

03.12.2019. 21:05

Lukašenku je Srpski narod zahvala i t oce i ostati. Onako kako je Lukasenko regovao kada je Srbija bila u teskoj situaciji,nije niko.Hvala mu i dobro dosao je uvek

Vesna

03.12.2019. 21:35

Srbija je zahvalna Belorusiji na svemu sto je ucinila za nju, jer takvog prijatelja je teko naci.

Milica

03.12.2019. 21:38

Prijateljstvo Srbije i Belorusije traje godinama i zelimo da tako i ostane i da saradnja bude sve bolja i bolja.

Mirko

03.12.2019. 21:56

Srbija ce uvek biti dobar prijatelj Belorusiji. Ona zna to da postuje i da ne iskoriscava. Za sve je bitan ovaj odnos izmedju Belorusije i Srbije.

Milica

03.12.2019. 22:16

Nase dve zemlje ce gajiti sve bolje odnose , Belorusija od samostalnosti je uvek na strani Srbije u svim svetskim institucijama.

Slađa

03.12.2019. 22:33

Lako je biti prijatelj u dobru, pravi prijatelji se poznaju po zlu. Lukašenko nam je dokazao da nam je pravi prijatelj još '99. godine za vreme bombardovanja kada je bio uz nas. Takvi gestovi se nikada ne zaboravljaju.

xd

03.12.2019. 23:29

Srbija je oduvek imala dobru saradnju sa Belorusijom , koja je uvek pomagala nasu zemlju sto u politickom sto u ekonomskom smislu.

Dada

04.12.2019. 00:20

Lukašenko je dokazani prijatelj Srbije koji je ostavio dubok trag u razvijanju diplomatske saradnje dve zemlje.