IZBORI NA KiM: Raseljenima oduzimaju glasove

D. Zečević

10. 09. 2019. u 21:19

ИЗБОРИ НА КиМ: Расељенима одузимају гласове

Foto: Tanjug

Poziv da međunarodna zajednica reaguje: CIK odbija birače sa srpskim dokumentima

OBRATILI smo se međunarodnoj zajednici i oni moraju brzo da reaguju - to su u utorak poručili predstavnici Srpske liste, posle neshvatljive odluke Centralne izborne komisije da na predstojećim kosovskim parlamentarnim izborima 6. oktobra ne može da se glasa uz srpske lične karte.

Prema oceni SL, ta odluka doneta je na osnovu inicijative predsednika Samostalne liberalne stranke Slobodana Petrovića i suprotna je i zakonu o kosovskim izborima. Cilj mere, kako ocenjuju, jeste pokušaj da se raseljeni s pravom glasa, ali i žitelji Kosmeta koji nemaju kosovska dokumenta, spreče da ostvare svoje pravo.

- Negativno smo iznenađeni inicijativama koje dolaze od pojedinaca koji se predstavljaju kao predstavnici Srba, a koji zahtevaju da se sa srpskim ličnim kartama ne može glasati, iako u zakonu stoji da svi oni koji se nalaze u biračkom spisku mogu da glasaju bilo sa ličnom kartom Kosova ili Srbije, ili sa bilo kakvom identifikacionom kartom koja dokazuje identitet osobe - izjavio je Dalibor Jevtić, potpredsednik Srpske liste.

Pročitajte još - Predstavnik Srpske liste napustio sednicu CIK

Jevtić očekuje da CIK povuče protivzakonitu odluku, i ističe da se od prethodnih izbora na Kosovu, kada je glasanje bilo omogućeno i građanima sa srpskim dokumentima, ništa nije menjalo.

Zbog najnovije ujdurme oko izbornih pravila Stevan Veselinović, srpski član CIK-a, napustio je sednicu tog tela. On je precizirao da se u zakonu o izborima jasno navodi da se za identifikaciju birača koriste sva važeća dokumenta, izuzev vozačke dozvole koja mora biti izdata na Kosovu. Kao identifikacioni dokument se navodi i izbeglička karta.

POLITIZACIJA

NE želim više da učestvujem u radu CIK koja bi trebalo da bude nezavisna, a sada je ispolitizovana. Dokle god se donose odluke na štetu srpskog naroda neću učestovati u radu tog tela - naveo je Veselinović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

laki

11.09.2019. 07:56

Srbi treba da bojkotuju izbore lažne države i da organizuju izbore po zakonu Republike Srbije.