Mađaru Tročanjiju resor proširenja

G. ČVOROVIĆ

utorak, 10. 09. 2019. u 12:45

Мађару Трочањију ресор проширења

Dubravka Šuica i Laslo Tročanji

Novi sastav Evropske komisije ide naruku našoj zemlji. Za kočničara Srbije Dubravku Šuicu - demografija

BRISEL

OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


BIVŠI mađarski ministar pravosuđa Laslo Tročanji biće novi evropski komesar za susedstvo i proširenje. Time je pao kamen sa srca svima koji istinski podržavaju evropske integracije Srbije, jer je "u igri" bila i Dubravka Šuica iz Hrvatske, koja je kao evroposlanica oštro kritikovala našu zemlju, a amandmanima pokušavala da koči naš evropski put. Njoj je sad pripao resor demokratije i demografije.

Izbor bivšeg mađarskog ministra je dobra vest, jer i Budimpešta i Tročanji zdušno podržavaju integraciju Srbije u EU. On je pravnik, sudija, advokat, univerzitetski profesor i diplomata. Specijalista je za ustavno, evropsko i uporedno pravo, a bio je ambasador Mađarske u Belgiji, Luksemburgu i Francuskoj.

Izuzetno je važno i što će funkciju visokog predstavnika od Federike Mogerini naslediti Španac Đuzep Borel, iz zemlje koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, imajući u vidu da visoki predstavnik posreduje u dijalogu Beograda i Prištine. Borel će, istovremeno, biti i jedan od osam potpredsednika Evropske komisije.

U novom sastavu EK, kojom će predsedavati Nemica Ursula fon der Lajen, izvršni potpredsednici će biti Letonac Vladis Dombrovskis kao komesar za privredu u korist građana, Holanđanin Frans Timermans zadužen za klimu i Dankinja Margret Vestager s portfeljom digitalnog doba.

PROČITAJTE JOŠ: Ursula fon der Lajen na čelu evropske vlade

Potpredsednici će još biti doskorašnji portparol EK Grk Margaritis Shinas zadužen za zaštitu evropskog načina života, Slovak Maroš Šefčovič za međuinstitucionalne odnose, Čehinja Vjera Jurova za vrednosti i transparentnost, kao i pomenuta Dubravka Šuica.

Doskorašnji komesar za proširenje Austrijanac Johanes Han sada će biti zadužen za budžet i administraciju.


JOKSIMOVIĆEVA: DVE DOBRE VESTI

ZA Srbiju je značajno što je Tročanji iz Mađarske, jer ta zemlja u kontinuitetu, vrlo glasno, podržava politiku proširenja i najglasniji je zagovornik brzog napretka Srbije na putu u EU - kaže ministar za evropske intregracije Jadranka Joksimović.

Kao drugu dobru vest za Srbiju, ona je navela to što je bivši komesar za proširenje Johanes Han predložen za resor budžet i administracija, pa će voditi računa i o odredbama novog budžeta kojima se prave projekcije za prijem novih članova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Vera

10.09.2019. 12:51

Hrvatica Šuica je dobila onaj najbitniji resor za RH a to je demokratija i demografija a Plenković je uveo Zakon u EU da se iz EU Fondova daje novac za demografsku obnovu tako da će hrvatice imati za svako dete po 5-10 000E.

Ljube

10.09.2019. 16:11

Koja EU ,...? Ovakva ni sama preziveti ne moze .Srbijo cisti se odsopstvenih " parazita " i kojekakvih " zapadnih antibiotika " .Zatrovana si ...do bola .