Zelenović priziva nemire!

S. J. MATIĆ

09. 08. 2019. u 11:02

Зеленовић призива немире!

Foto Tanjug

Predsedavajući SZS posle sastanka sa predstavnicima vlasti izneo zapaljivu tezu

AKO nema slobodnih izbora, mi nećemo učestvovati. Ukoliko se ne omogući slobodno glasanje, klizimo ka građanskom sukobu.

Ovo je, posle okruglog stola vladajućih i opozicionih stranaka i nevladinih organizacija, na Fakultetu političkih nauka, poručio predsedavajući Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović.


Pročitajte još: Srbija ide na izbore 22. marta?

On je naveo da su na sastanku izneli tri predloga: da se pod hitno smene članovi REM-a, predsednik i 16 stalnih članova RIK, direktor i članovi Odbora Agencije za borbu protiv korupcije i da se na te pozicije izaberu novi visokostručni ljudi.

- Ispunjenje naših zahteva je isključivo stvar političke volje Aleksandra Vučića i to bi značilo da smo na pragu kakve-takve regularnosti izbora. Neispunjenje vodi u građanski sukob. Vreme za odluku curi, u pitanju su nedelje i plašim se da ovakvi pregovori posle neće imati smisla.

Vrlo brzo mu je odgovorio Vladimir Orlić iz SNS navodeći da je njihov glavni cilj da kosmos nekako učini da Vučić nestane sa lica zemlje i da se nikada više ne pojavi na izborima:

- Oni prete sukobima sve vreme, nose vešala, testere, žele vlast bez izbora, bez obzira na razbijene glave. To je njihova jedina politička poruka i ponuda.

Orlić je rekao i da u SNS ne misle da ima smisla da stranački predstavnici budu u REM i Agenciji za borbu protiv korupcije:

- Želimo da izgradimo da ti organi budu samostalni i nezavisni od politike, a ne da menjamo zakon da bismo napravili lošiju varijantu i da tamo stranke delegiraju svoje ljude.

Inače, na FPN je juče održan drugi sastanak vlasti i opozicije u organizaciji tog fakulteta i Fonda za otvoreno društvo, a učestvovalo je 16 stranaka i više od 60 ljudi. Teme su bile finansiranje stranaka i učešće funkcionera u kampanji. CRTA, CeSID i Transparentnost Srbija izneli su svoje predloge kako da se unaprede i bolje urede te oblasti uz akcenat na ono što može da se uradi do raspisivanja izbora.

Izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević naglasio je da je bilo dobrih zaključaka:

- Mada je bilo i oštrih tonova, učinjen je veliki korak i naš utisak je da ima volje da se napravi dogovor.

Deo opozicije se žalio što sadašnja pravila forsiraju veće stranke koje iz budžeta dobijaju više novca na osnovu rezultata, što se neki funkcioneri u kampanji pojavljuju mnogo više nego inače i što izmišljaju događaje da bi sa njih slali političke poruke.

Orlić je naveo da oni sa funkcionerskim kampanjama nemaju problem i da funkcioner po zakonu treba samo da precizno naglasi u kom svojstvu priča.UKINUTI PREDIZBORNU TIŠINU

UČESNIK okruglog stola iz SNS Vladimir Đukanović je rekao da su se svi složili da treba ukinuti predizbornu tišinu, jer je ona postala besmislena u eri interneta i društvenih mreža:

- Mahom smo se složili sa onim što su predložili CRTA, CeSID i Transparentnost. Opozicija je zagrmela oko funkcionerske kampanje, da se Vučić ne bi pojavljivao, ali mi nemamo ništa protiv da se kako zakon nalaže naglasi šta je kampanja, a šta državni poslovi, niti da ministri u kampanji koriste privatne, a ne službene automobile, osim ako to treba zbog bezbednosti. Bilo je čak i predloga da se strankama zabrani oglašavanje u medijima, ali mislim da se to neće prihvatiti.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (53)

Gavrilo Princip

09.08.2019. 11:16

Stranke poslale trecu ligu funkcionera da bi mogli posle lakse da se operu svako pred svojim biracima.

Omara

09.08.2019. 13:11

@Gavrilo Princip - Sto da se trude?! U demokratiji kao i u socijalizmu, drzava je krava muzara za političare. Radio ne radio, svira im radio - drzava ih finansira a narod plaća i toboze za uzvrat ima pravi da ih bira. Narod bez posla ali ovi imaju siguran posao a opozicija skoro nikakvu odgovornost. Samo se malo, da prostire na izrazu, kurobecaju, to tek da se čuje da su živi i zdravi i da niko nije završio u zatvoru iako se svašta svakome od pre inputira. Teci Savo, mutna vodo, do novih izbora i tako dalje...

Saša

09.08.2019. 13:18

Sastanak vlasti i "opozicije", zatvoreno za javnost al pod dirigentskom palicom gospode iz "Transparentnost Srbija", lokalne filijale "Transparency Internacional", koju finansira američki Stejt Department i Džordž Soroš i šalju ih gde god mogu da rade njihova prljava posla. A Karpenter se žali da im se Srbi njima mešaju u unutrašnje stvari.

Gavrilo Princip

09.08.2019. 13:19

Gospodine Movsesijan, Chatham House pravila ne samo da dozvoljavaju, već i stimulišu citiranje drugih učesnika, ali zabranjuju pominjanje imena. Znači šta je rečeno - DA, ko je rekao - NE. Ne morate misliti da smo baš toliko glupi.

Goran

09.08.2019. 14:31

Opozicija mora da shvati da izborni proces ne sme biti stvar ucene vec stvar standarda , pogotovo umisljotina da nekom brane da bude deo kampanje SNS-a.

Strahinja

09.08.2019. 14:40

Opozicija može da izmišlja kakve hoće zahteve, ali jednostavno narod ne želi da glasa za njih.

Deksi

09.08.2019. 14:57

Kakvi god izborni uslovi bili, opozicija nikada nece doci do vlasti, jer ih narod ne podrzava. Srbija je progledala njihovim odlaskom sa vlasti.

Branko

09.08.2019. 15:13

Ono što je evidentno bez obzira kakvi god izborni uslovi bili, opozicija nikada nece doci više na vlasti, jer ih narod ne podrzava. Srbija je progledala njihovim odlaskom sa vlasti.

Milica

09.08.2019. 15:18

Zna se sta su opsti uslovi demokratskih izbora , svo ovo ostalo je kukavicluk opozicije i nespremnost da prihvate da ih narod bas nemirise.

Zora

09.08.2019. 15:23

Koliko vidim da vladajuća kolicija izaći će u susret zahtevima opozicije, a biće im nedovoljno jer nemaju podršku građana.

Mare

09.08.2019. 23:14

Opozicija je spremna na sve kako bi bojkotovala izbore, samo prave nemire i skandale bespotrebno jer su beznacajni i narod ih nece podrzati.

Mita

10.08.2019. 07:32

Zelenović je jako podmukao. Sem pretnji, ucena i nasilja opozicija nema šta narodu da pokaže.

asd

10.08.2019. 07:46

Karte su otvorene, hoće silom na vlast, zato što nemaju podršku gradjana.

Милка

11.08.2019. 13:56

Достојевски је рекао: ако си човек партије, шта за тебе значи Отаџбина?