ISTORIČAR MOMČILO PAVLOVIĆ O IZJAVI TOMASA ŠIBA: Nemci razarali Srbiju, a sad drže lekcije

V. N.

13. 07. 2019. u 17:02

ИСТОРИЧАР МОМЧИЛО ПАВЛОВИЋ О ИЗЈАВИ ТОМАСА ШИБА: Немци разарали Србију, а сад држе лекције

Foto Tanjug

Nemci, posebno zvaničnici, iz razloga istorije, trebalo bi da se uzdrže u ovakvim izjavama i da ne dele lekcije Srbima i Srbiji o zločinima

Na sraman stav nemačkog ambasadora Tomasa Šiba, koji je izjavio da očekuju od Srbije da prizna da je u Srebrenici počinjen genocid, reagovao je i istoričar Momčilo Pavlović.

"Preterao je nemački ambasador u Srbiji. Nemci, posebno zvaničnici, iz razloga istorije, trebalo bi da se uzdrže u ovakvim izjavama i da ne dele lekcije Srbima i Srbiji o zločinima.

Tri puta je nemačka vojska u 20. veku rasturala i pustošila Srbima državu. Pri tom, nemačka vojska je počinila stravične zločine nad Srbima. Treba li da pominjemo, samo u Drugom svetskom ratu, logore, zatvore, streljanja u Kragujevcu, Kraljevu i drugim mestima. Ili aktivno učestvovanje nemačkih snaga u bombardovanju Srbije 1999. godine. Razmere nemačkih zločina u Evropi 20. veka su jedinstvene i neuporedive. Gospodo, da nije bilo vaše aktivne pomoći separatističkim i šovinističkim namerama republičkih rukovodstava u razbijanju jugoslovenske države, počev od Slovenije i Hrvatske pa redom do albanskih separatista i terorista na Kosovu i Metohiji, ne bi bilo ni zločina, ni proterivanja pa konačno ni Srebrenice.

Razorni rad i grubo mešanje, i onda i danas, aktivnim podržavanjem separatizma i svrstavanjem na jednu stranu u jugoslovenskom sukobu, ne doprinosi pomirenju na ovim prostorima. Naravno da Nemačka ni druge velike sile nisu krivi za raspad jugoslovenske federacije, posebno ne za zločine, ali, da su i onda i danas aktivno doprinosili nestabilnosti, u to nema sumnje.

Ovu izjavu o osetljivom pitanju zločina u Srebrenici, kao i aktivnu podršku albanskom separatističkom rukovodstvu na Kosovu i Metohiji i iz ratne propagande prihvaćenu istinu da su Srbi zločinci, da su napravili genocid nad Bošnjacima i Albancima, pa i Hrvatima i da ih treba kazniti oduzimanjem teritorije, treba shvatiti i kao opravdanje njihove politike u jugoslovenskom sukobima. I nameru da se Srbima u Bosni i Hercegovini oduzme i pravo na Republiku Srpsku, na identitet i da se, nasilno uprkos svojoj volji, uguraju u okvir države Bosne i Hercegovine i postanu građani drugog reda. U Hrvatskoj, i na Kosovu i Metohiji to je Srbima već učinjeno.

Pročitajte još - SRAMAN STAV TOMASA ŠIBA: Nemačka nam drži lekciju o genocidu?!

Rat u Jugoslaviji je, uprkos ratnoj propagandi bio surovi građanski rat, u kojem su aktivno učestvovale i strane sile, posebno Nemačka. Srbi su ratovali tamo gde su živeli braneći državu koju su smatrali svojom. Zločini kojih je bilo na svim stranama, su lanac nesreće, akcija i reakcija, zločin i odmazda.

Pri tom, ne treba ni braniti ni pravdati nijedan pa i najmanji zločin, posebno one nad civilima. Međunarodni sud pravde je 2007 po tužbi Bosne i Hercegovine protiv SRJ zločin u Srebrenici okvalifikovao kao genocid, ali Srbiju nije povezao sa ovim događajem. Nije li dovoljno što je Skupština Srbije usvojila Rezoluciju o Srebrenici, što su se predsednici i drugi zvaničnici Srbije izvinjavali, što su najviši srpski zvaničnici bili na komemoracijama u Srebrenici?

Pročitajte još - TAJNI DOKUMENT RASIMA DELIĆA: "Zaštićena zona" puna raketa i mina

I ambasador Nemačke i drugi ambasadori treba da grade dobre odnose, da zidaju a ne da ruše, da mire a ne da zavađaju podrškom, pre svih, hrvatskom šovinizmu, slovenačkom separatizmu početkom devedesetih unilateralnim priznavanjem otcepljenih jugoslovenskih republika, danas izazivačkom albanskom šovinizmu i separatizmu na Kosovu i Metohiji, ćutanjem pred nasilnim proterivanjima i zločinima nad Srbima. I konačno da nepristrasnim pristupom pomognu u ozbiljnim istraživanjima ne samo zločina u Srebrenici nego i drugih zločina na prostorima bivše Jugoslavije."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Matrix

13.07.2019. 17:19

MOMČILO svaka ti čast svaka ti je na mestu pobili milione sad će oni da drže predavanje od drugog svetskog rata pa Do danas pobili su oko milion srba proterali samo u ovom ratu iz bivsi jugoslovenski republika milion srba da nepricam o prvom svetskom ratu zavili ste u crno svaku srpsku kuću i vi držite nekom predavamje o genocidu milioni logorasa su gradili nemačku sram vas bilo bitange belosvetske

Sanja

13.07.2019. 19:34

i Nemci i Eglezi i Amerikanci nebi trebali drugima da drze lekcije jer su oni pocinili najvise zlocina ako su ko zlocinci onda su to oni.

Chechen

13.07.2019. 20:52

Invazija Nemačke na Srbiju je u toku... Promenili su način ratovanja, sad idu ekonomski... Fabrike, trgovački lanci, ostala roba...

Pravi Valter

13.07.2019. 20:56

Bitno je, naravno, šta je bilo, što svi znamo, ali rat koji protiv nas vodi Evropa, evo već dva veka, još uvek traje! Treba predvideti sledeće korake i spremiti se da sa što manje žrtava, ovaj put, preživimo sledeće napade!