Ministarstvo spoljnih poslova samoproklamovanog Kosova donelo je odluku da zabrani ulazak na Kosovo svim srpskim zvaničnicima.

Jetlljir Zuberaj, savetnik ministra spoljnih poslova tzv. Kosova Bedžeta Pacolija, je na Fejsbuku napisao da je Ministarstvo spoljnih poslova donelo takvu odluku zbog pretnji i napada na Severu, kao i drugih problema, piše Koha, a prenosi "Kossev".

- Zbog hibridnih pretnji koje Srbija čini prema Kosovu, stalne propagande i lažnih vesti o zemlji i našim građanima, kao i nedavni napori da se spreči takozvana humanitarna kriza na Severu Kosova preteći srpskom stanovništvu i prisiljavajući ih da zatvore preduzeća samo zbog nekih političkih ciljeva Beograda, Ministarstvo spoljnih poslova neće dozvoliti nijednom zvaničniku iz Beograda da poseti Kosovo i svi zahtevi će biti odbijeni sve dok se ovo ponašanje nastavi - napisao je Ziberaj.

PROČITAJTE I: Sporazum o zajedničkoj spoljnoj politici Prištine i Tirane

SRPSKA LISTA O ODLUCI PRIŠTINE DA ZABRANI SRPSKIM ZVANIČNICIMA ULAZAK NA KIM

Odluku prištinskih vlasti da se srpskim zvaničnicima zabrani ulazak na teritoriju Kosova i Metohije, Srpska lista okarakterisala je kao nastavak suludih akcija Prištine.

-Nakon što je zabranjeno da se Srbi snabdevaju srpskom robom, i današnja odluka predstavlja kršenje svih dogovora o slobodi kretanja. Sada već po pravilu, nažalost, nema reakcije međunarodne zajednice, kao ni njihovih predstavnika u Prištini-ističu iz Srpske liste i dodaju da potezi Prištine unazad godinu dana predstavljaju sinhronizovanu, dobro planiranu akciju, sa ciljem destabilizacije prilika na terenu i getoizacije srpskog naroda, sa namerom da se on stavi u takve nehumane uslove kako bi napustio prostor Kosova i Metohije.

PROČITAJTE I: DAČIĆ ZA "NOVOSTI" O ODLUCI PRIŠTINE: Hoće da izoluju Srbe

Ukazujući na funkcionisanje obrazovnog,kulturnog, zdravstvenog i privrednog sistema Srba na Kosovu i Metohiji odnosno da Srbi na KiM žive zahvaljujući Institucijama Republike Srbije,iz Srpske liste ističu da je odluka kojom se zabranjuje da srpski zvaničnici posete sopstveni narod pokazuje mržnju Prištine prema svemu što je srpsko, ali i jasno ukazuje šta je krajnja namera današnje odluke.

-Pozivamo međunarodnu zajednici da ne bude gluva i slepa na ovakvo antisrpsko ponašanje kosovskih institucija, jer Srpska lista i srpski narod nisu i neće nemo posmatrati kako ih Priština obespravljuje-opominju iz Srpske liste i dodaju da se Srpska lista trudi da sve svoje kapaciteta, u konsultaciji sa našom državom Srbijom i predsednikom Vučićem, stavi u funkciju očuvanja mira na ovim prostorima, i zato apelujemo na građane da ostanu pribrani, ali jasno poručujemo da ćemo uvek biti ispred svog naroda i najsnažnije se odupreti svim političkim sredstvima onima koji nastoje da ovim akcijama ugroze opstanak našeg naroda.

(D. Z.)