SITUACIJA je teška i neizvesna, jer ponestaju rezerve hrane, lekova i medicinskih rastvora. Teže bolesnike prebacujemo u druge zdravstvene centre zbog nedostatka lekova, a dodatan problem je i to što mnogi posle izlaska iz bolnice nemaju gde da kupe neophodne medikamente.

Ovo je u utorak, za "Novosti", rekao direktor Kliničko-bolničkog centra u severnoj Kosovskoj Mitrovici dr Milan Ivanović.

Sumorna slika iz zdravstvene ustanove posledica je teških uslova stvorenih pre sedam meseci, uvođenjem taksa Prištine od sto odsto na robu iz centralne Srbije i BiH.

- Očito je da postoji namera Prištine da stvori nenormalne uslove za život naših građana i lečenje pacijenata. Preduzimamo potrebne mere, uspevamo i dalje adekvatno da lečimo, ali ne znamo koliko ćemo dugo biti u stanju da to radimo - rekao je Ivanović i naglasio da su pri kraju i zalihe goriva za sanitetska vozila.

Prema njegovim rečima, situacija u zdravstvu postaje alarmantna:

- Nadamo se da će Priština dozvoliti makar uvoz humanitarne hrane i svih ostalih potrepština koje su neophodne i bolnici, ali i ostalim sistemima, kao i da će oni koji su odgovorni preduzeti određene radnje da se ova situacija reši, a krivac za ovakvo stanje je nedvosmisleno Priština, čiji je cilj etničko čišćenje i severa Kosmeta, i ne biraju sredstva da to urade.

Pročitajte još - KAMIONI SA NAMIRNICAMA OPET U SEVERNOM DELU KOSOVSKE MITROVICE: Albansku robu niko ne kupuje (FOTO + VIDEO)

U četiri srpske opštine na severu Kosmeta - Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku - i u utorak su svi objekti srpskih, goranskih i ostalih nealbanskih privrednika ostali zaključani, u znak protesta zbog taksa, ali i napada na prevoznike koji su namirnice dovozili alternativnim pravcima.

Pokušaj premijera privremenih institucija na KiM Ramuša Haradinaja da prikaže da mu je stalo do Srba je propao. Naše stanovništvo bojkotuje proizvode koje je kamionima na sever poslala Vlada tzv. Kosova. Tako, niko nije prilazio pokretnim prodavnicama pod pratnjom Kosovske policije, u naselju Bošnjačka mahala, na kojima se nalazilo ulje, šećer, so, flaširana voda i sredstva za higijenu.

Koordinator ove akcije, koju organizuje kosovsko ministarstvo trgovine i industrije, Gazmend Hoti ističe da "nema krize na severu, jer građani slabo kupuju proizvode koje su ponudili".

- Bilo je malo zainteresovanih, čekamo da se pojave kupci. Zasada nema problema i ostaćemo ovde dokle god bude potrebno.

Na konstataciju novinara "Novosti" da nema srpske robe i da je možda to razlog slabe zainteresovanosti kupaca, Hoti je rekao kako "srpskih proizvoda nema jer nije plaćena taksa, ali ima ostalih stranih proizvoda".

Predsednik Udruženja privrednika sa severa Kosmeta Radoš Petrović sa žaljenjem konstatuje da već dva dana nema nikakve reakcije međunarodnih predstavnika, a iz Prištine umesto volje za ukidanjem taksa stižu provokacije u vidu slanja kamiona sa robom:

- Niko Albancima ne brani da prodaju svoju robu, ali neka dozvole i nama normalne uslove da nabavljamo ono što mi želimo, a onda neka građani sami odluče kod koga će da kupuju i čije proizvode.

Zasada nema zvanične odluke o tome hoće li štrajk srpskih privrednika biti nastavljen, ali prema saznanjima "Novosti", protest će - potrajati.

Milan Ivanović, direktor KBC u Mitrovici

EPARHIJA: POMOĆ POD HITNO

EPARHIJA raško-prizrenska uputila je apel svim eparhijama SPC i humanitarnim organizacijama da se organizuje prikupljanje pomoći. U saopštenju ističu da je taksama srpskom življu na KiM nametnut jaram:

- Diskriminacija robe po poreklu, koja nas podseća na najmračnija vremena evropske istorije, predstavlja najgrublje kršenje ljudskih prava. Zajedno sa akcijom demonstrativnog paljenja i uništavanja srpske robe pre nekoliko meseci, izazvano je višestruko pogoršanje međuetničkih odnosa i bezbednosti. Situacija je alarmantna, posebno za najsiromašnije stanovništvo, koje nema načina da se snabdeva skupljom robom sa juga Kosova niti da robu u manjim količinama kupuje izvan pokrajine. Nastavak neodržive situacije uticaće na postepeno iseljavanje preostalog srpskog stanovništva, što je očigledno i cilj prištinskih vlasti, koje licemerno predstavljaju ovaj humanitarni problem kao politički i time koriste srpski narod na KiM kao taoce. Čak je i famozno slanje smešno male količine robe koju su uputile prištinske institucije u Bošnjačku mahalu u severnoj Mitrovici bila pre svega pozorišna predstava.

Eparhija je saopštila da će na dva punkta na severu, kod Crkve Svetog Dimitrija u severnoj Mitrovici i manastiru Banjska u opštini Zvečan, dostaviti humanitarne pakete iz narodnih kuhinja.

HARADINAJU KRIV VUČIĆ?!

HARADINAJ se na "Tviteru" obratio predsedniku Aleksandru Vučiću:

- Dragi Aleksandre, pozivam vas da ne sprovodite poznati scenario kako biste destabilizovali sever Kosova. Lažna humanitarna kriza nikada neće poslužiti kao štit za vaše ciljeve destabilizacije i vi ćete biti odgovorni. Podržaćemo i zaštitićemo svoje građane na severu.

Srpska lista navodi da je vrhunski cinizam kada Haradinaj predsednika Srbije, osvedočenog borca za mir, stabilnost i srpsko-albansko pomirenje optužuje za destabilizaciju i lažiranje krize na severu KiM.

NAVIJAČI DONELI NOVAC

NAVIJAČKE grupe iz Srbije i Republike Srpske, njih 14, sakupile su 16.840 evra pomoći i donele novac u manastir Visoke Dečane. Sredstva će biti raspoređena srpskim porodicama na Kosovu i Metohiji. Novac su prikupili navijači iz Beograda, Doboja, Teslića, Prijedora, Leskovca, Valjeva, Smedereva, Subotice, Pirota i Užica.