DA li će Srbija uskoro otvoriti nova poglavlja i koliko njih, trebalo bi da bude poznato krajem sledeće nedelje, nakon što se u Briselu 20. i 21. juna okupe šefovi vlada i država EU.

Rumunija, koja završava predsedavanje Unijom, lobira da se do kraja meseca održi međuvladina konferencija, na kojoj bi bila otvorena poglavlja sa Srbijom, ali konačna odluka još nije doneta.

U toku su razgovori između zemalja članica, a na konačnu "presudu" o otvaranju poglavlja uticaće i to da li će Srbija biti uklonjena sa tzv. sive liste Međudržavnog tela za borbu protiv pranja novca, što se očekuje na Generalnoj skupštini ove organizacije u Orlandu 22. juna.

Pročitajte još - Brnabić: EU integracije - način za transformaciju društva

Iako je još neizvesno hoće li uopšte biti saglasnosti zemalja članica o otvaranju novih poglavlja, diplomatski izvori ocenjuju da bi realističan ishod u ovom trenutku bio otvaranje jednog poglavlja, i to poglavlja 9 o finansijskim uslugama.

Ubrzanje evrointegracija Zapadnog Balkana, a pre svega za otvaranje pretpristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom do kraja juna, u zajedničkom saopštenju zatražilo je 13 članica EU: Bugarska, Češka, Estonija, Letonija, Litvanija, Mađarska, Italija, Malta, Austrija, Hrvatska, Slovenija, Poljska i Slovačka.