Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom na marginama debate Saveta bezbednosti UN-a posvećene Izveštaju o radu UNMIK-a.

Generalni sekretar Gutereš je izrazio zabrinutost povodom situacije na KiM nakon nedavne akcije kosovskih policijskih snaga na severu pokrajine i incidenta u kome su uhapšeni pripadnici UNMIK-a, saopštilo je ministarstvo.

Istakao je da UNMIK radi u složenim okolnostima i da je kontinuirano izložen provokacijama, čiji cilj je konačno ukidanje Misije na KiM.

Dačić je naglasio da Srbija ostaje posvećena pregovorima i postizanju rešenja mirnim putem.

Istakao je da srpsko stanovništvo na KiM neprekidno izloženo provokacijama i zastrašivanju, kao i da je u tom smislu u svom istupanju upozorio na mogućnost novih incidenata na severu pokrajine i pozvao Savet bezbednosti da ozbiljno shvati ovo upozorenje i da preduzme preventivne mere kako ne bi došlo do dalje eskalacije na terenu.

Uoči sednice u ponedeljak, ministar Dačić imao je bilateralni susret sa stalnim predstavnikom Kuvajta i predsedavajućim Savetu bezbednosti za jun, Mansurom Al-Otaibijem.

Pročitajte još - Dačić: Priština planira da osvoji Trepču i postavlja bombe na KiM


Šef srpske diplomatije potvrdio je sagovorniku da Srbija ostaje posvećena rešavanju pitanja KiM kroz dijalog i kompromis.

Preneo je i spremnost Beograda da radi na jačanju bilateralne saradnje sa Kuvajtom u oblastima od obostranog interesa.

Ambasador Al-Otaibi je istakao da Kuvajt podržava dijalog između Beograda i Prištine, uz ocenu da je potrebno vremena i strpljenja za postizanje političkog rešenja.

Potvrdio je zainteresovanost Kuvajta za unapređenje bilateralnih odnosa.