IZBORNA skupština na kojoj će se birati rukovodstvo ujedinjene Demokratske stranke, a u kojoj će biti i SDS i Zajedno za Srbiju, najverovatnije će biti održana tek posle parlamentarnih izbora - saznaju "Novosti".

Za ovakav tempo ponovnog spajanja partija koje su proizišle iz DS najviše se zalaže aktuelni lider demokrata Zoran Lutovac, koji bi, kako tvrde naši izvori, želeo što duže da zadrži stranačko kormilo. S druge strane, Dušanu Petroviću, predsedniku Političkog saveta ZzS žuri se, jer se zalaže da gradonačelnik Šapca i šef ove stranke Nebojša Zelenović što pre dođe na čelo ujedinjenog DS. Ova struja "gura" da se izborna skupština održi na jesen.

Do formalnog stvaranja zajedničke stranke DS, SDS i ZzS funkcionisaće kao unija, a sve tri partije vodiće aktuelna rukovodstva.

Pročitajte još - BURA U DS: Petrović "pakuje" smenu Lutovca

Od organa ujedinjene stranke zasad je formirano tročlano predsedništvo, koje čine Lutovac i Zelenović, a ispred SDS Aleksandar Ivanović. U formiranju je i devetočlani zajednički Izvršni odbor, u koji su predstavnike do sada delegirali DS i SDS. Ispred demokrata, to su Dušan Kostadinović (inače šef IO DS) i predsednici beogradskog i pokrajinskog DS Danilo Bašić i Nebojša Novaković. Iz stranke Borisa Tadića u ovom telu su Goran Bogdanović i Konstantin Samofalov. Čeka se još Zelenović da odredi svoje kadrove, a prema nezvaničnim informacijama jedan od njegovih članova zajedničkog IO mogao bi biti Srđan Srećković, nekadašnji ministar za dijasporu.

Uskoro bi trebalo da bude održan i zajednički Glavni odbor sve tri stranke.