Ugljanin zbog fotelje pali Rašku oblast

E. V. N.

27. 05. 2019. u 07:55

Угљанин због фотеље пали Рашку област
Ministar odbrane pozvao tužilaštvo da reaguje na inicijativu BNV. Vulin: I Bošnjake i Srbe plaše budale koje bi da decu vode u rat

MINISTAR odbrane Aleksandar Vulin pozvao je nadležno tužilaštvo da reaguje na inicijativu Bošnjačkog nacionalnog veća, iza kojeg stoji Sulejman Ugljanin, kojom se traži da Sandžak dobije elemente državnosti.

Skandalozna "Inicijativa za rešavanje statusa Bošnjaka i statusa Sandžaka" usvojena je na poslednjoj sednici Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog veća, kojoj su prisustvovali jedino predstavnici većinske liste "Samoopredeljenje - Sulejman Ugljanin". Inicijativom se traži specijalni status za teritoriju Sandžaka, koja obuhvata delove Srbije i Crne Gore. Zahteva se da Sandžak dobije ustav, skupštinu, vladu i guvernera, kao i da granice te oblasti čuvaju međunarodne snage.

Ugljaninovi predstavnici u tom dokumentu ponovo tvrde da je Raška oblast, odnosno Sandžak, kako je nazivaju, okupirana još od Berlinskog kongresa 1878. godine, da je 1918. godine silom "ugurana" u Kraljevinu SHS. Pozivaju se i na tekovine nezakonitog i međunarodno nepriznatog referenduma iz 1991. godine. Vojsku Srbije nazivaju agresorom, optužuju je da je počinila genocid u Srebrenici i traže da joj se zabrani da "deluje" na teritoriji Sandžaka.

PROČITAJTE JOŠ - ZAHTEV ZA SPECIJALNI STATUS SANDžAKA: Skupština, vlada, guverner, demilitarizacija…


- Neka Ugljanin pita svoje sunarodnike hoće li mu dati svoju decu da ih potroši u svom ludilu - kaže Vulin, komentarišući Ugljaninovu provokaciju. - Bošnjaci i Srbi u Raškoj oblasti žive dobro i u miru, brinu ih iste brige, raduju ih iste stvari, i podjednako ih plaše budale koje, kada nisu ministri u Beogradu, traže rat za njihovu fotelju.

Novi Pazar


On je zatražio od tužilaštva da deluje i zaštiti mir i zakon zbog, kako je rekao, Bošnjaka i Srba, zbog sve naše dece:

- Što jedan lud pokvari, hiljade mudrih ne mogu da isprave. Delujte silom zakona dok budala ne izazove silu po zakonu, a tada je kasno.

POTRESI VEĆINU u BNV čine Ugljaninova lista "Samoopredeljenje" i lista "Vakat je", koju je podržao lider SDPS Rasim Ljajić. Ugljaninovi ispadi već su izazivali potrese u BNV, a iz liste "Vakat je" nedavno su ga upozorili da prestane da zloupotrebljava Veće za svoje političke ciljeve. To bi moglo da ugrozi i koaliciju SDA i SDP u Novom Pazaru.

Reagovao je i ministar državne uprave i lokalne samopuprave Branko Ružić, koji poručuje da je sadržina Ugljaninovog dokumenta "veoma opasna i odiše ekstremističkim huškanjem sa početka devedesetih godina":

- Bilo bi mu bolje da shvati da je i dalje zarobljen u tom vremenu, da je retrogradan, statičan, bez kreacije i sklon destrukciji, a možda u konkretnom slučaju i samodestrukciji.

Ružić ocenjuje da "ovo nije ništa više nego politički pamflet političkog davljenika željnog pažnje i besmislenog antidržavnog voajerizma":

- Odlučio je da tako nešto izjavi u državi čije ophođenje prema manjinama hvali ceo svet i sve referentne međunarodne organizacije, u državi koja svojim zakonima i delima pokazuje da je tih 13 odsto stanovništva koje pripada nekoj manjini dragocenost ove zemlje. Tu dragocenost ne može devalvirati i urušiti dotični politički voajer, pritom ne vodeći računa o pripadnicima manjine kojoj i sam pripada, zastrašujući sve građane Srbije, ne poštujući ni Ustav ni zakone države u kojoj živi.

PROČITAJTE JOŠ - UGLjANIN OČEKUJE AUTONOMIJU: Status Sandžaka uslov za rešenje spornih pitanja između Bošnjaka i Srba

Ministar kaže i da Ugljanin nije imao ni približan stav prema državi i načinu na koji se ona ophodi prema manjinama, dok je bio ministar u njenoj vladi.

Država u državi koju priziva Ugljanin, trebalo bi da, prema zamisli BNV, obuhvati područja opština Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj, ali i opštine u Crnoj Gori - Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevicu, Petnjicu, Gusinje, Plav i Rožaje.

Uprkos tome što Ugljaninova "država" zadire i u teritoriju Crne Gore, tamošnje vlasti nisu reagovale na njegove aspiracije.

OČIGLEDNO FRUSTRIRAN

NEKADAŠNjI generalni sekretar SDA u Crnog Gori Rifat Vesković kaže da je "Inicijativa" plod frustracija Sulejmana Ugljanina zbog gubitka pozicija i ministarske fotelje u Beogradu:

- Iza svega stoji albanski lobi - kaže Vesković i ukazuje na Ugljaninovu bliskost sa "Samoopredeljenjem" Aljbina Kurtija.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (23)

Šumadinac Bre

27.05.2019. 08:07

Drzava bi trebala da ima zakonska akta na osnovu kojih moze da reaguje , kad joj neko pokusava ugroziti nacionalnu bezbednost i ugroziti granice i drzavljane... takve budale treba na robiju debelu...ili oduzimanje drzavljanstva i prognanstvo

Драган Р

27.05.2019. 11:59

@Šumadinac Bre - Држава Србија има законе али их нико не поштује, а пре свих осталих не поштују их сами Срби. Да се примењује закон прво српски државници и политичари који се јавно одричу дела своје територије (КиМ) треба да заврше у затвору и онда никаквом Суљи, Камберију, Арифију и сличнима не би смело да падне на памет да раде то што раде.

SS

27.05.2019. 08:16

i ovaj hoce privatnu drzavu....dokle bre vise. ako je ovo u suprotnosti sa ustavom hapsi bre!

stari doktor

27.05.2019. 08:21

Potpaljuje vatru u kojoj bi gorela i srpska i bošnjačka deca, ne bi li zadovoljila frustraciju ove ljudske kreature sa šiptarskim korenima, a za Pacolijeve švajcarske franke

Vuk

27.05.2019. 08:24

Ma ne znam dokle vise ovo??? Doneti zakon pod hitno. U Srbiji si Srbin ako ti se ne svidja napusti. Ukinuti sva prava druga. Da se kažnjava i izrečena Rec koja ugrožava državu i dovodi do usijanja.

Hercegov Grad

27.05.2019. 08:29

Ovako ili, onako Srbi su krivi jer nisu gasili male vatre, po svaku cenu, a kad bukne pozar onda ajde veslaj iz pocetka!

Sofra

27.05.2019. 08:33

hoće neko da se probudi i da vidi šta ovaj radi...mislim da je ovoj zemlji bilo dovoljno raznoraznih ratova i paljenja.iovako "uživamo u luksuzu i blagostanju" tako da nam više ne trebaju problemi.prvo im je dozvoljeno ono menjanje ulica ,i njima i na jugu Srbije postavljanje onih spomenika,nakon čega su se osilili...ustav i zakon izgleda ovde ne postoje i ne treba da se poštuju...

Duplo Golo

27.05.2019. 09:01

Kako su se takvi likovi i spodobe nekada lepo disciplinovali, a sada kevcu i reze koliko hoce. Bas mi nekad bude zao sto smo demokratsko i slobodno drustvo, pa ovakvi sire svoje sulude ideje za koje bi, hvala Bogu jel', neko drugi trebao da da svoj zivot...

svensrb

27.05.2019. 09:08

U Švedskoj Imaju većinu stranci u FTJI 98% Kada su pomenuli tako nešto. Samo im je rečeno ako budete to tražili svi napolje. I više se nisu ni javili? Država komanduje?

БРАТ

27.05.2019. 09:19

Suljo iz pogresne puske puca. Mi sa tih prostora dobro znamo ko smo i od koga smo. Da se proliva bratska krv zbog budale, ne verujem da je moguce.

Бане PFC

27.05.2019. 09:23

Да имамо озбиљно Тужилаштво,овај квази политичар би одавно већ добио најмање 5 година затвора због позивања на сепаратизам и рушење Уставно-правног поретка државе. Који му је ово већ пут да провоцира? Хоће да примени "косовски рецепт".

pravo i zakon

27.05.2019. 13:07

@Бане PFC - da smo imali državu I tužilaštvo devedesetih da se pohapse miloševic I svi politicari koji su tada bili na vlasti I da su osuđeni na po 30god zatvora ne bi bilo sukoba koja je njihova politika izazivala širom bivše sfrj I zbog koje su slata deca srbije prisilnom mobilizacijom da ginu po tim stranim državama sada bi bili deo demokraskog zapadnog sveta a oni bi izašli iz zatvora do sada I nebi se obogatili na nesreci srpskog naroda koju su izazvali

AMatić

27.05.2019. 09:31

Dokle će da trpimo ovakve poruke i uvrede od tog Ugljanina? Zar za njega nema nijedan pravni lek i mesto u Zabeli za sledeće 20 godina?

Sivi Soko

27.05.2019. 10:30

Ugljanin je Albanac koji govori srpski, neootomanski GENOCIDAŠ, koji poziva na stvaranje turskih sanĐaka, a kasnije verovatno i na uvođenje šerijata, preti nam novim pokoljima ISLAMSKIM GENOCIDIMA kao u srednjem veku, da li država treba da toletiša onoga ko najavljuje muslimanske GENOCIDE nad hrišćanima kao pre 150 i više godina?!

Milan Bulatovic

27.05.2019. 12:04

U EU svaki gradjanin koji prekrši zakon po zakonu se kažnjava za Ugljanina minimalna kazna 10 god u Spaniji seprtatiste su poput Ugljanina kaznili po 20 god zatvora kada bi tužilaštvo to sprovelo odmah nebi se niko dalje usudjivao za takve budalastine !

Ognjen

27.05.2019. 12:49

kakva je ovo sramna drzava, zakon Vazi izgleda samo za sirotinju, ovi siptari vam u kuci a vi cutite, uzas