Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svečanoj Iftar večeri, čiji je domaćin bio ambasador Egipta u Beogradu Amr Alguvejli, čestitao je sveti muslimanski mesec Ramazan i poručio da Srbija ima želju da razvija prijateljske odnose sa celim muslimanskim svetom, saopštila je egipatska amabasada.


Kako se navodi, obraćajući se ambasadorima Organizacije islamske saradnje, liderima Islamske zajednice Srbije i crkvenim predstavnicima u rezidenciji egipatske ambasade u Beogradu, Vučić je istakao želju Srbije da jača postojeće prijateljstvo, učvrsti temelje saradnje i razvije prijateljske odnose sa celim muslimanskim svetom.


Ambasador Egipta Alguvejli zahvalio je predsedniku Srbije na dolasku na svečanu večeru Iftar, čime je, kako je rekao, pokazao da postoje odlični odnosi između Egipta i Srbije i uputio "važnu poruku" celom islamskom svetu preko prisutnih ambasadora, verskih lidera, parlamentaraca i akademika "specijalizovanih za interkulturalno razumevanje i međuverski dijalog".


Alguvejli je posebno istakao da je u pitanju prva prilika te vrste, kojoj prisustvuje sprski predsednik.


On je dodao da bi trebalo ugledati se na egipatski model, koji je zasnovan na "jedinstvenom sklopu" muslimanskog i koptskog (hrišćanskog) nasleđa.


Ambasador je Vučiću uručio simboličan poklon, komad egipatske tkanine za pravljenje šatora, koja tradicionalno ukrašava egipatske kuće tokom Ramazana koju je, kako se navodi u saopštenju, Vučić pohvalio kao primer kulturne baštine koju treba sačuvati.


Prethodno je sinoć, na Instagram nalogu budućnostsrbijeav, objavljeno da je Vučić prisustvovao u ambasadi Arapske Republike Egipat svecanoj Iftar veceri.


Prema fotografijama koje su objavljene na tom nalogu, predsednika Vučića je dočekao ambasador Egipta Amr Alguvejli, koji mu je tom prilikom uručio poklon.