BEOGRAD neće pokretati arbitražu protiv Prištine zbog enormnih taksa koje su uvedene na proizvode iz centralne Srbije, već je odlučeno da se primene kontramere i one se trenutno razmatraju - saznaju "Novosti".

Od arbitraže se odustalo jer se, kako prenose naši dobro obavešteni izvori, Unmik, koji je u ime takozvanog Kosova potpisnik CEFTA sporazuma, proglasio - nenadležnim. U toj situaciji, Beogradu je preostalo samo da tuži tzv. Republiku Kosovo, a pojavljivanje "Kosova" kao pravnog lica u međunarodnom pravu i to na inicijativu naše strane, nesumnjivo bi moglo da se protumači kao priznavanje njegove "državnosti", zbog čega je opcija arbitraže i odbačena.

Kosovo je postalo punopravni član CEFTA u julu 2007, a Sporazum o članstvu je potpisao Unmik u ime prištinskih institucija. "Novosti" su zatražile odgovor od misije Unmika zbog čega su se proglasili nenadležnim u ovom slučaju, ali do zaključenja ovog izdanja nismo dobili objašnjenje.

Pročitajte još - Beograd u petak uzvraća udarac

Prema jednom tumačenju koje smo mogli da čujemo od pravnih stručnjaka, moguće je da se ova misija Ujedinjenih nacija pozvala na imunitet, jer prema Konvenciji o privilegijama i imunitetima UN iz 1946. godine, protiv ove međunarodne organizacije ne mogu da se pokreću postupci pred sudovima.

Sa druge strane, otkako je Kosovo postalo član CEFTA, ono je od Unmika preuzelo deo odgovornosti vezano za ovaj sporazum, a vlasti u Prištini su, čak, podnosile i zahtev Evropskoj uniji da ih Unmik više ne predstavlja u CEFTA.

Zbog taksa od sto odsto uvedenih na srpske proizvode 21. novembra prošle godine, Srbija je do kraja aprila pretrpela štetu od oko 150 miliona evra. Odnosno, prema podacima Vlade, na dnevnom nivou gubi se oko milion evra.

Jedna od kontramera Beograda prema Prištini mogla bi da bude zaustavljanje njihovih kamiona sa robom koji idu ka Evropskoj uniji. U tom slučaju, međutim, postojao bi rizik da se i Srbija optuži za kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, zbog čega se svaki dalji potez dobro odmerava. O našoj budućoj strategiji protiv suludih nameta koje je uvela vlada Ramuša Haradinaja moglo bi da bude reči već u petak, kada u Beograd stižu politički predstanici našeg naroda sa Kosova i Metohije.


RAMPA AKO DOĐE DO OSTAVKI

AKO bi novoizabrani predsednici većinski srpskih opština na severu Kosmeta odlučili da ponovo podnesu ostavke na ove funkcije, jer Priština i dalje odbija da ukine takse, postoji velika verovatnoća da bi im centralne vlasti zabranile učešće na narednim lokalnim izborima, pod obrazloženjem da "izigravaju izborni proces".

Vanredni izbori na severu KiM bili su raspisani pošto su čelnici Severne Mitrovice, Leposavića, Zvečana i Zubinog Potoka u novembru prošle godine podneli ostavke, jer su smatrali da se taksama krše ljudska i ekonomska prava Srba na KiM, a kada je Srpska lista saopštila da će učestvovati na vanrednim lokalnim izborima, ostavljena je kao otvorena mogućnost ponovnih ostavki, posle završetka glasanja.

SRPSKA LISTA DA PLATI 6.000 EVRA

IZBORNI panel za žalbe kosovske Centralne izborne komisije izrekao je Srpskoj listi tri kazne od po 2.000 evra, zbog, kako tvrde, nedozvoljenog postavljanja plakata, postera i obaveštenja na javnim mestima.

Kazne se uglavnom odnose na postavljanje plakata sa slikama kandidata SL na stubovima i banderama kraj puteva. Uprkos mogućnosti za žalbu, prema navodima Izbornog panela, Srpska lista se nije žalila na ovu odluku.

(D. Z.)


PRIŠTINA PRETI I TIRANI

AKO Albanija u naredna dva meseca ne ukine prepreke za nesmetani izvoz brašna, piva i krompira sa Kosova, Priština je najavila da će Tirani nametnuti 100 odsto uvećane takse na albanske proizvode - tvrdi predsednik Privredne komore Tirane Nikolin Jaka.

Do ovakvog razvoja događaja došlo je na sastanku o trgovinskim olakšicama za Prištinu, na kome je, kako pišu prištinski mediji, umesto dogovora, došlo maltene do ultimatuma pod pretnjom trgovinskog rata, kakav je Priština nametnula Beogradu. Albanska vlada se, navodno, površno angažovala na uvođenju olakšica Prištini na izvoz određenih proizvoda u Albaniju, pa je tzv. Kosovo izgubilo strpljenje, a kao podatak se navodi i da je "Albanija na drugom mestu, iza Srbije, u trgovinskim ograničenjima prema Prištini".

(V. N.)

VULIN: HOĆE LI TUŽILAŠTVO DA REAGUJE?

MINISTAR odbrane Aleksandar Vulin pitao je u sredu šta je potrebno tužilaštvu da reaguje u slučaju manifestacije kojom se u Bujanovcu tri dana slavi Ridvan Ćazimi, komadant OVPMB, terorista i dokazani ubica.

Vulin je podsetio da je nedavno zabranjena projekcija filma "Balkanska međa" u Domu kulture u Bujanovcu i to pod, kako kaže, sramnim obrazloženjem da bi se time mogla uznemiriti osećanja Albanaca u Bujanovcu:

- A sada se organizuje slavljenja teroriste i rukovodstvo Opštine ne brine da li će Srbi time biti uznemireni.