Beograd u petak uzvraća udarac

D. R. Đ.

20. 05. 2019. u 21:52

Dalji potezi posle izbora u četiri opštine na severu KiM, tema sastanka predstavnika Srba sa Vučićem. Razmatraju se kontramere jer Priština još nije ukinula takse

Београд у петак узвраћа ударац

PREDSTAVNICI Srpske liste, kao i rukovodioci svih naših institucija na KiM sastaće se u petak u Beogradu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, sa kojim će razgovarati o daljim koracima posle apsolutne pobede kandidata SL u četiri opštine na severu.

Teme sastanka biće i eventualne kontramere protiv Prištine, koja i posle pola godine drži na snazi takse na srpske proizvode, kao i da li su ponovne ostavke tek izabranih predvodnika četiri opštine otvorena opcija. Čelnici Severne Mitrovice, Leposavića, Zvečana i Zubinog Potoka su, podsetimo, podneli ostavke zbog nametnutih taksa, zbog čega je Hašim Tači raspisao vanredne izbore u ovim lokalnim samoupravama.

Analizirajući rezultate nedeljnih izbora, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je u ponedeljak da su uprkos svim pozivima na bojkot, sprečavanju glasanja ljudi sa srpskim ličnim kartama, kao i pritiscima da se albanski kandidati postave u sredinima u kojima je srpsko stanovništvo većinsko, Srbi pokazali jedinstvo, odgovornost i rešenost da se bore da ostanu svoj na svome i u organskoj vezi sa Srbijom.

Đurić je konstatovao da je SL na ovim vanrednim izborima ostvarila bolji rezultat nego 2017. godine na redovnom glasanju na lokalu. Pre dve godine, kako je naveo, SL je osvojila 16.031 glas, a pre dva dana 21.858 glasova, odnosno 5.827 glasova više. I izlasnost je ovoga puta bila veća: glasalo je 24.895 ljudi, dok je 2017. izašao 23.891 birač.

- Potpuno je propao poziv Saveza za Srbiju da se bojkotuju izbori i poziv jednog od organizatora protesta na KiM Marka Jakšića da se glasa za albanskog kandidata - naveo je Đurić na konferenciji za medije.

On je rekao i da su ga privremene institucije u Prištini sprečile da u ponedeljak poseti Lešak, gde je Srbima trebalo da preda pomoć od 10 traktora za poljoprivrednike, iako je njegova poseta bila najavljena u skladu sa sporazumom o posetama:

- Ta zabrana nije slučajnost, već rezultat nervoze privremenih institucija u Prištini. Onemogućavanje slobode kretanja u 21. veku je neprihvatljivo i pokazuje da od političkog ekstremizma nisu nigde odmakli.

Povodom zakazane sednice parlamenta posvećene KiM za 27. maj i najave dela opozicionih poslanika da se ni tada neće vratiti u skupštinske klupe, Ćurić je izjavio da su "kukali mesecima da tobože nemaju priliku da u institucijama razgovaraju o KiM".


UZ VULOVIĆA 98 ODSTO BIRAČA

PREMA preliminarnim rezultatima, kako je naveo Đurić, kandidat SL za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić osvojio 7.092 glasa ili 83,56 odsto. Na drugom i trećem mestu u ovoj opštini su predstavnik DPK (446 glasova) i Samoopredeljenja (326 glasova). U Leposaviću su za kandidata SL Zorana Todića glasala 7.004 birača ili 92,33 odsto, a iza njega su kandidati Samoopredeljenja sa 48 i DPK sa 38 glasova. Kandidat SL za gradonačelnika Zubinog Potoka Srđan Vulović osvojio je 3.995 glasova ili 98,35 odsto. Za kandidata Samoopredeljenja ovde je glasalo 12 birača, a za DPK 11. U Zvečanu, Vučina Janković (SL) osvojio je 3.767 glasova ili 91,81 odsto, a slede predstavnici DPK sa 130 i Samoopredeljenja sa 81 glasom.


GRAČANICA NEĆE ĐILASA

SAVEZ za Srbiju osnovao je u ponedeljak na Gazimestanu "Savez za Kosovo i Metohiju", kao ogranak SZS. NJihov sledeći korak biće formiranje koordinacionog tela Saveza koji bi, kako je najavio Dragan Đilas, trebalo da predloži način na koji smatraju da bi pitanje KiM trebalo da se reši.

Đilas je za portal Kossev rekao da je prvobitni plan bio da se osnivačka skupština "Saveza za KiM" održi u Gračanici, ali da je zbog organizovanog protesta u tom mestu lokacija promenjena:

- Ne plašimo se za našu bezbednost, ali sama slika da Srbi jedni druge vređaju i ugrožavaju je nešto što je veoma loše i to ne možemo da prihvatimo.

Ispred Doma kulture u Gračanici gde je SzS prvo zakazao skupštinu, okupili su se građani sa transparentima na kojima je pisalo: "Savez za izdaju", "Savez za pljačku", "Ovde mi živimo"...

Lideru Dveri Bošku Obradoviću koji se u ponedeljak uputio na KiM da prisustvuje osnivanju Predsedništva SzS za KiM, ulaz u pokrajinu je bio zabranjen uz obrazloženje da "predstavlja pretnju javnoj bezbednosti".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (30)

Nikola

20.05.2019. 22:44

Samo zajedno,odgovorno i dostojanstveno Srbija se bori za sebe da sacuva svoje ,svoj identitet i interese.

Nikola

20.05.2019. 23:58

Важно је јединство па како договоре наши Срби са КиМ и председник тако ће се поступати!

Ур Нино сар Сербуле

21.05.2019. 08:01

И треба да уведемо контрамере Приштини, заслужили су .

Srki

21.05.2019. 15:22

Ja nemogu da verujem da se toliko galame pravi za 25000 ljudi. Zar 6.724.949 ukupnog birackog tela Srbije nije u stanju da resi taj problem.

Goran

21.05.2019. 16:30

Ovo će biti odgovor Prištini ali i stanim centrima moći koji stoje iza Prištine.