Pobuna u DS zbog podele funkcija

D. M.

sreda, 08. 05. 2019. u 15:03

Побуна у ДС због поделе функција

Vrh demokrata na jednoj od sednica

Pojedine demokrate nezadovoljne planom spajanja stranaka. Sporno što "povratnicima" sleduje isti broj mesta

U UNIJI stranaka koje su nastale iz DS, a čije formiranje je najavljeno za 19. maj, bar za sada neće biti Nove stranke Zorana Živkovića. Prema našim informacijama, u prvom krugu stvaranja novog saveza nekadašnjih demokrata biće DS, Zajedno za Srbiju i Socijaldemokratska stranka. Ideja je da se novoformirana politička organizacija za početak nazove Unija Demokratske stranke, a vodiće je svojevrsni trijumvirat, odnosno tročlani liderski tim - Zoran Lutovac (DS), Aleksandar Ivanović (SDS) i Nebojša Zelenović (ZzS).

Živković za naš list kaže da ne zna zašto nije dobio poziv da se priključi uniji, iako je o tome vodio nekoliko krugova razgovora, pre svega sa Lutovcem:

- Insistirao sam da se budući savez vrati izvornim principima DS, odnosno petooktobarskoj politici Zorana Đinđića. Načelni dogovor je bio da mi se dostavi predlog buduće deklaracije o ujedinjenju, program i ciljevi, jer nije važno to što ćemo se ponovo okupiti, već oko čega ćemo se okupiti. Ali nisam dobio ni taj papir, a ni poziv za 19. maj - kaže Živković, koji dodaje da je lopta sad na terenu DS i da je spreman da se odazove pozivu ukoliko on naknadno stigne.

Pročitajte još - Ujedinjenje demokrata 19. maja

Naši izvori tvrde da je dogovoreno da u telima budućeg saveza, DS, SDS i ZzS budu zastupljene jednako, odnosno da svaka stranka dobije po trećinu funkcija. Tačnije, da se izvršni, glavni odbori i ostali organi tri stranke prosto spoje u jedan.

To je izazvalo nezadovoljstvo u delu DS, jer to praktično znači da će "povratnici" imati više kadrova od "starih" demokrata. Znatan broj funkcionera DS ne slaže se ni sa odlukom da Lutovac bude njihov predstavnik u tročlanom liderskom timu, jer je načelni dogovor bio da se u prvi plan istaknu nova lica.

Zelenović, koji je gradonačelnik Šapca, važi za nekoga na koga se u opoziciji ozbiljno računa, i kako naši izvori navode, upravo bi on mogao da postane i prvi predsednik DS kada proces povratka otcepljenih stranaka bude završen. Ivanović važi za bliskog saradnika bivšeg predsednika države i DS Borisa Tadića, ali je u javnosti postao prepoznatljiv kao bratanac ubijenog lidera Srba sa KiM Olivera Ivanovića.


POVRATAK U PARLAMENT?

DEMOKRATSKA stranka trebalo bi da u narednih nekoliko dana donese odluku o eventualnom povratku u parlament - najavio je u utorak poslanik DS Radoslav Milojičić Kena. On je rekao da se slaže sa bojkotom institucija i izbora samo ako postoji plan šta posle, kao i da ne razume ni šta je suština "slobodne zone" koju je SzS formirao ispred zgrade Predsedništva Srbije. Prema našim informacijama, većina poslanika DS je za povratak u Skupštinu, a rezerve jedino imaju Goran Ćirić i Dejan Nikolić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)