FEDERIKA Mogerini ostaje jedini posrednik u dijalogu između Beograda i Prištine - ističe za "Novosti" njen portparol Maja Kocijančič, a povodom najava da bi u ceo proces mogle da se aktivno uključe Nemačka i posebno Francuska.

Maja Kocijančič kaže da se pozdravlja svaki angažman u podršci dijalogu koji olakšava EU, uključujući i mogući novi sastanak. Portparolka Mogerinijeve naglašava da šefica evropske diplomatije obavlja svoju misiju:

- Naši kontakti se nastavljaju. Na primer, visoka predstavnica će učestvovati na sastanku lidera u okviru procesa Brdo-Brioni u Tirani 8. i 9. maja. Ona je spremna da ponovo sazove dijalog. Takođe je jasno da kosovska vlada treba da ukine tarife kako bi omogućila brzo obnavljanje dijaloga.

Osvrnuvši se na održani samit u Berlinu, Kocijančičeva ističe da je ovaj skup pružio priliku za neformalnu razmenu mišljenja koja je bila otvorena i iskrena:

- Sastanak je takođe dao važan signal za angažman dveju država članica, Nemačke i Francuske, zajedno sa drugima, da i dalje, i sa više posvećenosti, podržavaju dijalog između Beograda i Prištine.


PROČITAJTE I: Vučić: Propast ideje o razgraničenju će skupo koštati Srbiju