PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je smisao svega što kosovski Albanci rade da se Srbima na KiM oduzme pravo da slobodno misle, da imaju svoju glavu i da pominju svoju državu Srbiju.

"To je smisao svega. Zato se vrši kampanja protiv Srpske liste i zato su i raspisani lokalni izbori na severu", rekao je Vučić posle sastanka sa predstavnicima Srba sa KiM.

Kosovski Albanci žele da ukinu Srbima pravo na mišljenje, rekao je on i dodao da je Todosijević razrešen samo zato što je rekao istinu o Račku iako, kako kaže, danas svi znaju da je to bilo fabrikovanje od strane Vilijama Vokera.

Pročitajte još - Vučić: Srbi sa KiM predlažu povlačenje predstavnika iz svih institucija tzv. države Kosovo; Priština nastavlja sa provokacijama

"Kao da su oni fini momci, koji su se borili za slobodu protiv nekih zlokovaca, kao da je Todosijević pobio 19 svedoka, a ne neko drugi. Izgovorio je nešto što se ne sviđa albanskom kriminalnom lobiju...Todosijeviću, ne smeš da budeš tu...Ali, to je usmereno da Srbi nemaju svoju glavu, ne smeju da misle, samo oni koju služe njihovim interesima i koji neće da pomenu državu Srbiju", rekao je on.

Oni imaju podršku SAD i nekih zapadnih zemalja, traže Srbe poslušnike koji nikad neće pomunuti Srbiju, već hoće lepo da žive na Kim, sa Albancima i da Srbija sa tim nema nikakve veze.

Foto I.Marinković

Upozorio je da takođe, neskriveno, rade na ujedinjavanju Albanaca, Kosova i Albanije, i to "pred očima svih, svi se prave da to ne vide i da ništa nisu čuli, ćute posle toga".

Predsednik se sastao u Palati "Srbija" sa 137 predstavnika Srba sa celog Kosmeta, kao i direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem.

Inače, Vučić je, u izjavi novinarima u Mostaru, upitan da prokomentariše odluku Prištine o raspisivanju izbora, rekao da želi o tome najpre da razgovara s predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

"Imaćemo duge razgovore sa stvarnim predstavnicima Srba, onima koji predstavljaju narod, a ne samo sebe. Očekujem da s njima donesemo odluke. Imam određene ideje", rekao je predsednik Srbije.

On je naveo da niko od stvarnih predstavnika Srba nije konsultovan za to kada i na koji način da budu raspisani izbori.

Foto I.Marinković

MNOGIMA IDE NA RUKU UNUTRAŠNjA DESTABILIZACIJA SRBIJE

Predsednik Aleksandar Vučić ukazao je da mnogima ide na ruku unutrašnja destabilizacija Srbije, ali da on o tome ne može da govori javno.


"Ja mislim da je naš narod pametan i da to dobro razume", rekao je Vučić novinarima, na pitanje kome ide na ruku unutrašnja destabilizacija Srbije.

Na pitanje kako bi Zapad reagovao da Srbija, u skladu sa Ustavom, raspiše parlamentarne izbore KiM, na koje bi Srbi sigurno izlazili, kao što je PriŠtina uradila raspisivanjem izbora u četiri srpske opštine na sever Kosmeta, Vučić je rekao da nije pametno da odgovara na to pitanje, jer misli mnogo gore, ali je izložen mnogo težim pritiscima.

"I moram da vodim račna da na racionalan, ozbiljan i odgovoran način vodim zemlju i da ni na koji način ne naškodim interesima i srpskog naroda na KiM i svih građana u Srbiji", rekao je Vučić.

Foto I.Marinković

O SKUPU U BERLINU I "LOKALNIM BAJAMA" IZ PRIŠTINE

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u sredu da od sastanka u Berlinu, 29. aprila, na kojem će dve najmoćnije države EU, Nemačka i Francuska, biti domaćini liderima Beograda i Tirane, kao i predstavnicima Prištine, ne očekuje ništa, jer zna sa kim ima posla u Prištini.

"Ne očekujem ništa. Poštujem Angelu Merkel i Emanuela Makrona, mislim da imamo međsobno poštovanje, ali, imajući u vidu s kim imamo posla u Prištini, ne očekujem ama baš ništa", rekao je Vučić.

Komentarišći to što se u prištinskim medijima taj sastanak vidi kao dokaz da su evropski donosioci odluka pokazali da se fokus stavlja na pripreme završne faze dijaloga, Vučić je rekao:

"Što je babi milo, to joj se i snilo. Blago njima i njihovim završnim fazama".

Pročitajte još - Vučić: Za nas nema dobrog rešenja za Kosmet, Merkel shvata šta za nas znači KiM

Vučić je poručio da Priština mora prvo da ukine takse, pa da se tek onda počnu uopšte razgovori.

"Ako misle da postoji taj malj, ta puška koja će da me natera da prihvatim da sednem sa njima dok takse ne ukinu... Ne postoji to na kugli zemaljskoj", rekao je Vučić.

Foto I.Marinković


ZAMOLIO SAM SRBE SA KOSOVA DA SAČEKAJU SA ODGOVOROM DO KRAJA APRILA
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon razgovora sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova, da im je, povodom raspisivanja lokalnih izbora na severu Kosova, poručio da ne dozvole Albancima da sa minimalnom podrškom građana izaberu i njihove predstavnike, kao i da je apelovao na njih da sačekaju sa donošenjem odluke do kraja aprila.

Kako je rekao, "lokalne baje", iz Prištine i bilo kog drugog dela regiona, koje su pomislile da mogu da rade šta hoće i da ponižavaju Srbiju - mogu to da zaborave.

Ponovio je da je Beograd spreman da počne da razgovara, kada Priština ukine takse, te da imamo mnogo da ih pitamo, s obzirom na sve što su u međuvremenu uradili.

Pročitajte još - Vučić o susretu sa Merkel: Sam poziv je značajan, neće biti lako

"Ako misle da će neko da razgovara o njihovoj platformi, mogu slobodno da je pocepaju u koliko god hoće komadića, ja neću ni da je gledam. Pogledao sam je samo da vidim koliko bezobrazni mogu da budu i video sam da granice njihovog bezobrazluka ne postoje", rekao je predsednik Srbije.


PRIŠTINA ČEKA ISHOD RAZGOVORA SRBA S KIM SA VUČIĆEM

U Prištini se s pažnjom očekuje ishod današnjeg sastanka političkih predstavnika Srba sa Kosova i Metohije sa predsedikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kada bi trebalo da bude poznato da li će Srpska lista izaći ili bojkotovati izbore za gradonačelnike četiri srpske opštine na severu, najavljene za 19. maj.

Politički analitičar Fatmir Šeholi za Zeri kaže da se ne može poreći činjenica da je Srpska lista na severu trenutno veoma moćna i da dominira nad drugim srpskim političkim strankama.

Foto I.Marinković

Šeholi je rekao i da, mimo Srpske liste, postoji spremnost nekoliko drugih srpskih stranaka da izađu na izbore, kao što je stranka bivšeg lidera Olivera Ivanovića, stranke Aleksandra Jablanovića, Građanske inicijative i neke druge.

Priština ne može, kaže on, da ubedi Srbe za koga će da glasaju, ali mora da se zna, kaže Šeholi, da "oblici, akcije i politički koncepti" koje oni izražavaju i koji su u sukobu sa kosovskim ustavom nisu prihvatljivi.

VUČIĆ: AMBASADA SAD BI U SVAKOJ ČORBI DA BUDE ZAČIN

Ambasada SAD bi u svakoj čorbi da bude začin, prokomentarisao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na pitanje novinara, to šta je ta ambasada objavila na tviteru da O2 televizija nije trebalo da ustupi prostor Bogoljubu Pješčiću.

"Ne razumem kakve sve to veze ima sa američkom ambasadom", rekao je Vučić na pitanje kako vidi to što je ambasada SAD osudila na tviteru odluku O2 televizije da ustupi prostor nekadašnjem vlasniku internet provajdera Absolut OK Bogoljubu Pješčiću i što je Pješčić nedavno pretio direktoru programa N1 Jugoslavu Ćosiću.

"Nema pojma o čemu se radi, nemojte se ljutiti, nisam pratio. Ali, izgleda da vole u svakoj čorbi da budu začin. Tako im se može ili tako im se moglo", naglasio je Vučić.