Tači: Biće opasno ako se ne dogovorimo ove godine

Tanjug

20. 02. 2019. u 11:41

Prema Tačiju, razgovori u Briselu neće biti laki. On je uveren da će se o platformi za dijalog raspravljati i prosleđivati parlamentu

Тачи: Биће опасно ако се не договоримо ове године

Foto: Tanjug

U Prištini se danas održava konferencija na temu "Glas naroda, veliko finale Kosovo i Srbija" na kojoj je predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, poručio da je dogovor Beograda i Prištine neohodan i neizbežan, a ako do njega ne dođe postoji velika opasnost od destabilizacije regiona.

Obraćajući se prisutnima, među kojima su i predstavnici dve najuticajnije opozicione partije, Demokratski savez Kosova i Samoopredeljenje, Tači je rekao da je došlo vreme da se po strani ostave animoziteti koji su, kako je rekao, doveli do tragedije na Kosovu.

Pročitajte još: BRITANCI UZ ALBANCE: London protiv rušenja taksa ?!

"Nema sumnje da ako se ne dogovorimo ove godine, ulazimo u opasnu oblast i destabilizujemo region." Ne možemo imati veću garanciju od američkih obećanja i reči “, rekao je Tači na konferenciji koju je organizovao RIDEA institut.

Prema Tačiju, razgovori u Briselu neće biti laki. On je uveren da će se o platformi za dijalog raspravljati i prosljeđivati parlamentu.

Pročitajte još: HARADINAJ: Opasne izjave Dačića, podela po etničkoj liniji nemoguća

Pred predstvnicima opozicionih stranak, koje se inače protive njegovoj ideji korekcije granice, Tači je rekao da je politički spektar na Kosovu jedinstven po pitanju dijaloga.

"Svi imamo jedinstven stav u pogledu onoga što bi trebalo da bude ime i prezime konačnog sporazuma sa Srbijom", rekao je Tači dodajući da status kvo nije dbar za Kosovo.

"Svi znamo da je dijalog sa Srbijom neizbježan i neophodan. Želimo da pojasnimo naš odnos sa Srbijom uz podršku EU i SAD na prvom mestu. Već više od jednog veka imamo loše odnose i neprijateljstvo prema Srbiji, ali je vreme da sve to napustimo i postignemo konačni dogovor sa Srbijom ”, rekao je Tači, preneo je prištinski Zeri.

Zamenik predsednika najuticajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova, LJufti Haziri, međutim, smatra da dijalog sa Srbijom ne može biti rešen brzo i sa političkim greškama.

On je rekao da DSK traži potpunu reviziju tima za dijaloga, kome legitimitet može dati samo parlament i niko drugi.

Haziri, koji je i gradonačelnik Gnjilana je od Tačija zatražio da predloži datum prevremenih parlamentarnih izbora posle okončanja dijaloga sa Beogradom.

Prema njegovim rečima, sporazum nije moguć ako postoji više različitih statova.

Lider pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, kaže da je neophodno jedinstvo političkih lidera Kosova u dijalogu sa Beogradom.

"Znamo šta Srbija želi, ali da li znamo šta mi želimo", zapitao je Kurti, koji je rekao da je Priština sa Beogradom do sada zaključila 33 sporazuma, te da oni nisu uticali ni na promenu mišljenja pet zemalja članica EU, a još manje su mogli da utiču na promene stava Kine i Rusije.

Zamenik premijera Fatmir LJimaj, koji je i kopredsednik prištinskog tima za nastavak dijaloga sa Beogradom, rekao je da je aktuelna vlada po prvi put učinila ozbiljne napore kako bi se pridružila političkom faktoru i izgradila široki konsenzus u tom procesu.

On je dodao da je ideja i zadatak svih da se ovaj proces vrati na pravi put.

"Ovaj sporazum osigurava mir i sigurnost. Mir u regionu je odgovornost svih", rekao je LJimaj.

Smatra da svaka konferencija ima svoj naziv, pa je tako Brisel vodio dijalog za normalizaciju odnosa, a sada bi, kaže,taj proces trebalo da se zove dijalog za priznavanje Kosova. Za priznanje nismo ništa drugo “, rekao je LJimaj i dodao da, ako Srbija nije spremna da uđe u dijalog za priznanje, onda Kosovo mora da čeka.

"Političke snage na Kosovu treba da izdvoje stranačke interese, ali da budu zajedno. Kao državna delegacija napravili smo dokument koji je dobio podršku šefova institucija. Sada je taj dokument u skupštini. Mi smo spremi za dijalog. Kosovo gubi ako beži od pregovaračkog stola", rekao je i istakao da "Kosovo ni po koju cenu neće prihvatiti nametanje pregovora o suverenitetu zemlje".

"Svako onaj ko to očekuje, greši", zaključio je LJimaj, preneo je Kosova pres.

TAČI: NACIONALNI INTRES IZNAD GLASOVA NA IZBORIMA

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači rekao je da je svestan da se glasovi građana ne dobijaju kada se govori o dijalogu sa Beogradom, ali da njemu glasovi ne trebaju i nisu mu bitni, već je to nacionalni interes Kosova.

Tači je na skupu u organizaciji Programa stipendiranja Žena u pokretu, rekao da je Kosovo srećno što ima jedinstvenu podršku SAD i svih njenih institucija bez ikakve zadrške.

"Američka podrška će postići cilj ako je Kosovo mirno i u miru sa svojim susedima. Jer nijedan investitor ne dolazi u region u kojem se govori o ratu", rekao je Tači, preneo je portal Telegrafi.

Tači je naglasio da su SAD fokusirane na pomoc? Kosovu da postigne sveobuhvatni sporazum sa Srbijom.

"San o uspešnoj i prosperitetnoj državi Kosovo postiže se samo ako izađemo iz statusa kvo. Znam da se glasovi ne dobijaju kada se govori o dijalogu, ali ne trebaju mi glasovi. Nacionalni interes je iznad glasova", rekao je Tači i dodao da je uveren da će, kako je rekao, "Kosovo biti pobednik".

KURTI TAČIJU: ODRICANJE OD KOSOVSKE ZEMLJE JE NEOPROSTIVO

Čelnik pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti danas je poručio kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju i drugim političkim predstavnicima da je odricanje od kosovske zemlje neoprostivo, preneo je prištinski list Zeri.

"Ni mučenici, pali borci, kada bi ustali iz grobova ne bi imali pravo da poklanjaju zemlju, a kamoli živi", rekao je Kurti.

On je na konferenciji pod nazivom "Glas naroda o velikom finalu sa Srbijom", između ostalog, poručio da bi predstavnici države morali pet puta da se sastanu sa Nenadom Rašićem (predsednikom Napredne demokratske stranke), a sa Aleksandrom Vučićem jedaput, a ne sa Vučićem pet puta, a sa Rašićem nijednom", preneo je Zeri.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (107)

Natasa

20.02.2019. 12:06

Tači i Haradinaj se igraju dobrog i lošeg policajca. Ili je to u pitanju ili medju njima postoje ozbiljne nesuglasice. Sada, kada sve više zemalja povlači priznanje Kosova, kada polako gube podršku i Evrope i Amerike, sada im se žuri. Srbija mora izvući najviše za sebe.

Iva

20.02.2019. 12:08

Vucic insistira na pregovorima, nikad na agresiji. Nadamo se da ce do resenja doci uskoro, jer je to jedino razumno za sve nas.

Era

20.02.2019. 12:10

Bice opasno jer je Pristina neozbiljna i nedokazana, a sada ce ceo region biti u problemu zbog toga.

Gospodja Ministarka

20.02.2019. 12:18

Ovo je otvorena pretnja po stabilnost reviona, samo da ne bude sukoba!Taci hoce da kaze da ce nas prisiliti da radimo kako oni hoce!

Andja

20.02.2019. 12:19

Opasno je i bezobrazno to sto se vi oglusavate o naredbi i ne ukidate nezakonite takse.

joca

20.02.2019. 12:21

Lepo složena priča sa albanske strane, znači da će doneti opet neku Odluku koja će Srbiju i građane na KIM debelo koštati a sve uz prisustvo predstavnika SAD i EU, licemerno do kraja. Rafovi za srpske proizvode se neće otvoriti, to je jedino što je sigurno.

Mili

20.02.2019. 12:22

"...ulazimo u opasnu oblast i destabilizujemo region"! Zvuci kao pretnja ili mi se samo cini?!

Dragan Pik-lon

20.02.2019. 12:24

Mister Taci krije od javnosti da mu je dat rok do maja ove godine,do evropskih izbora.Inace eto njega u novom Tribunalu u Hagu.No,on se proracunao-hoce Nobelovu nagradu ali hoce i nezavisno KiM-ju kao i srpsko Presevo.Hoce Jare i pare.Zato se zuri.U Hagu vec krece celiju za njega.......!!!

kaja

20.02.2019. 12:28

Kompromisno resenje, mora biti jedino resenje. Mir i stabilnost najvaznijiji su za nase gradjane na tim prostorima, ali i za celu drzavu.

caca

20.02.2019. 12:31

Kompromisno resenje, mora biti jedino i pravo resenje. Mir i stabilnost su najvazniji za nase gradjane na tim prostorima, ali i za celu drzavu!!!Srbija je za mir,i borice se za to!!!

Kalimantan zeka

20.02.2019. 13:11

@Milica F - A Po vama milice je dogovor da se srpski tenkovi vrate sto se nikad nece desiti,znaci nece biti dogovora ceramo se do kraja.

Bojan

20.02.2019. 12:32

Do dogovora će doći onda kada Amerika i velike silo to kažu.. Tu nema dileme i čemu drama !

Milutin

20.02.2019. 12:35

Pregovore prekunuti.sud za ratne zlocine da odradi poso.pa posle toga da se vratimo na rezoluciju 1244.sve ostalo je izdaja.

Brica-Berberin

20.02.2019. 12:35

"Ne mozemo imati vecu garanciju od americkih obecanja i reci" - pa isti ste, oni su vas stvorili, vas teroriste po celom svetu koji zajedno(SAD i teroristi) unistavate planetu i ubijate nevin narod!

Peđa

20.02.2019. 12:38

Vreme je Tači da se uozbiljite, i krenete realno da sagledavate činjenice. Želje su nešto sasvim drugo.

Janko

20.02.2019. 12:48

Dobro u tome se slažemo da treba da dodjemo do dogovora što pre ali šta vi radite po tom pitanju da do njega dodje?

Мр Радомир Шћепановић

20.02.2019. 12:52

Шиптаре,Ништа од твоје државе!

Ivan

20.02.2019. 12:57

Zalažemo se za mir i kompromis, želimo pravedno rešenje. Ali, pre svega se moraju ukinuti anticivilizacijske takse.

Bonaparta

20.02.2019. 13:01

Da opasno po vas, jer svet je počeo da ste kvazi 53 američka drzava koja neće moći da postoji. Lepo podvijte rep i zamolite nas da vam oprostimo pobunu. Ratni zločinci u zatvor a vlast Srbije na KiM. To vam svakako sledi hteli vi to ili ne. Proističe se Serbija do Jadrana. Skadar na Bojani i svo to podrucje do Jadrana.

Kosta

20.02.2019. 13:07

A da li je sebi Tači postavio pitanje, zašto nema dogovora, zašto nema rešenja? Zato što Tači ne želi da pregovora ni da pristane na rešenje koje mu Srbija nudi

Rade

20.02.2019. 13:07

Dogovori se ti lepo sa sve svojim gazdama u koju rupu ćeš potrefiti kad se budemo vratili na svoje..

slavica

20.02.2019. 13:17

mene interesuje taj tači i haradinaj a oni misle o tom nihovom narodu kako teško žive oni o tome nemaju pojma samo se bore za svoje fotelje

Goran

20.02.2019. 13:18

Jedino što bi možda prošlo tesnom većinom, je takva podela Kosova u kojoj bi Sever KiM, Gračanica i Novo Brdo, ispod Prištine, ostali u sastav Srbije i naravno manastiri, sve druge varijante, razmena, Preševo, Bujanovac...su osudjene na propast. Tvrdim!

Milorad Mića

20.02.2019. 13:18

Ukinute takse I dajte Srbima Sever Kosova .Srbi neće Da Žive pod Vašom Tiranijom jer vam Jasno. Albanci em Kradu Tudju Imovinu em su Škrti prema To Malo Srba štoje Ostalo na Kosovu. Srbi bi Trebali Da Po čitavom Svetu Protestuju zbog ovog Zamajavanja i Maltretiranja Albanaca.

zlaja

20.02.2019. 13:29

Za to ste sami krivi uvođenjem taksi čime ste usporili Briselski dijalog i šansu da se postigne dogovor o rešenju Kosovskog problema.

Petrovic Zoran

20.02.2019. 14:25

sta bre bice opasno...docicemo tamo i nauciti vas pameti....jednom za svagda

milisav

20.02.2019. 14:42

On sada propagira da se mora naći rešenje? Pa on je do sada bio protiv bilo kakvog rešenja i sporazuma.

Vojkan

20.02.2019. 15:23

Zasto albanci upozoravaju na destabilizaciju regiona kada su upravo oni ti koji na to uticu odnosno su najveci uzroci tome

Joksa

20.02.2019. 15:25

Srbija treba da se bori da se šiptarima ukinu vize za EU pa ce na kosovu za pet godina biti vise SRBA nego šiptara i problem je rešen nemamo šta drugo sa njima pregovatati

olivera

20.02.2019. 16:19

Dijalog je preko potreban kako bi se sto pre postigao mir na KiM, pruzili smo ruku pomirenja siptarima cekamo da vidimo dal ce je prihvatiti.

Milica

20.02.2019. 16:32

Ovaj ratni zlocinac je svesno spreman za destibilizaciju regiona...ne smemo dozvoliti da do toga dodje!!!

Zoran74

20.02.2019. 17:03

За разлику од Албанаца, наш државни врх држи реч.

Sara

20.02.2019. 18:38

Kriza izmedju Beograda i Pristine predugo traje, narod ispasta, a Albanci rade i na svoju i na nasu stetu.

Serbinator

20.02.2019. 23:30

Samo neka oni osnivaju neke glupe i nebtine platforme pa nećemo onda nikakav dogovor imati.

Bojan

21.02.2019. 12:21

Radi mira i stabilnosti celog regiona, Beograd i Priština treba što pre da se dogovore i postignu kompromisno rešenje.