PRIŠTINA - Portparolka Evropske komisije (EK) Maja Kocijančič izjavila je da agendu i teme dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije određuju strane u dijalogu i da EU ne ulazi u teme koje strane u pregovoru postavljaju na dnevni red.Ona je za "Glas Amerike" izjavila da je EU uvek jasno izjavljivala da se agenda razgovora određuje u Beogradu i Prištini.

"Oni postavljaju za stolom pitanja za koja smatraju da su otvorena i posle toga odlučuju da li treba raspravljati o tom pitanju kako bi postigli pravno obavezujući sporazum o svim otvorenim temama", kazala je Kocijančić za "Glas Amerike" i dodala da EU ne komentariše pitanja o kojima strane žele da diskutuju.

Na izjavu portparolke EU koji su preneli mediji da Trepča treba da bude deo dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom reagovali su svi najviši zvaničnici tzv. Kosova. Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj odbacio je kao neprihvatljiv stav EU da "Trepča" može biti deo dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. On je tim povodom optužio EU da je "izgubila put u svom dvorištu".

PROČITAJTE JOŠ - Drecun: Kosovo je "crna rupa" Evrope

"Reakcija EU protiv usvajanja Statuta Trepče u Skupštini Kosova je dokaz da je EU izgubila put u svom dvorištu. Izjava portparolke EK Maje Kocijančič da Trepča treba da bude deo dijaloga je izjava bez presedana, neprihvatljiva i kao takva dovodi u pitanje suverenitet države Kosovo", napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

On je naveo da Trepča "nije otvoreno pitanje između Kosova i Srbije". "Narod Kosova i njegove institucije ni u jednom trenutku neće dozvoliti stvaranje lažnih tema koje su jasno usmerene prema podeli Kosova", rekao je Haradinaj.

Na tu izjavu su reagovali i predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji i lider opozicionog Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa koji su ocenili da kombinat Trepča "nikada nije bio, niti će biti deo dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom".

Veselji je na Fejsbuku napisao da Trepča "nikada nije bila, niti će biti otvoreno pitanje u dijalogu sa Srbijom i ovim jezikom EU ruši svaku perspektivu dijaloga o dobrosusedstvu", napisao je lider vladajuće Demokratske partije Kosova Veselji koji je dodao da je Trepča "prirodno pravo države Kosovo".

Lider DSK Mustafa ocenio je kao "neprihvatljiv i apsurdan" zahtev EU da Trepča bude deo dijaloga sa Srbijom. "Kosovo ni u jednoj fazi (dijaloga) nije prihvatilo da sa Srbijom razgovara o Trepči i njenim prirodnim resursima, koji su na teritoriji Kosova. To je apsurdan i neprihvatljiv zahtev, kao što je neprihvatljivo da se sa Srbijom razgovara o granicama i teritoriji Kosova", naveo je Mustafa i dodao da ga čudi zahtev EU da se pitanje Trepče razmatra u dijalogu sa Srbijom.