PUTIN U SRBIJI: Rešenje za Kosovo mora da pečatira Savet bezbednosti

D. M. - D. R. Đ.

17. 01. 2019. u 08:02

Predsednik Ruske Federacije danas u poseti Srbiji, njegov pomoćnik Ušakov najavio da putin donosi važan stav o KiM. Vučić sa gostom iz Moskve 15 minuta oči u oči o najvažnijim pitanjima

ПУТИН У СРБИЈИ: Решење за Косово мора да печатира Савет безбедности

RUSKI ekonomski paket za Srbiju, vredan nekoliko stotina miliona evra, razgovori o našem učešću u gasovodu "Turski tok", privođenje kraju dogovora o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom, nastavak pregovora o vojnoj saradnji i nedvosmislena podrška Moskve u rešavanju kosovskog pitanja - mogli bi da ovu posetu ruskog predsednika Vladimira Putina, koji danas stiže u Beograd, učine najplodotvornijom do sada.

Tako uoči današnjeg susreta predsednika Aleksandra Vučića i šefa Kremlja, 14. po redu, njega ocenjuju sagovornici "Novosti", koji posebnu važnost pridaju potpisivanju oko 20 sporazuma koji bi trebalo da "zacementiraju" ekonomske, a samim tim i političke odnose dveju država.

Da će predsednik Rusije u Beogradu izneti stav Moskve o Kosovu, u sredu je najavio njegov pomoćnik Jurij Ušakov:

- Taj stav je jasan, konzistentan i zasnovan na međunarodnim i pravnim okvirima, uključujući i one koji se nalaze u Rezoluciji SB UN 1244. Rusija će podržati zadovoljavajuće, obostrano prihvatljivo rešenje do kojeg dođu Beograd i Priština, ali verujemo da ono mora biti u skladu sa međunarodnim pravom i potvrđeno u SB UN i da zaista treba da bude sprovedeno - preneo je TASS.

Šef diplomatije Ivica Dačić ocenio je da ruski predsednik neće doneti nikakvo spektakularno rešenje za Kosovo, ali da će podrška Srbiji biti evidentna:

- Rusko rukovodstvo od samog početka, a redovno ih obaveštavamo, apsolutno podržava poziciju Srbije. Mnogo je dezinformacija u vezi sa konačnim sporazumom Beograda i Prištine, uključujući i spekulacije da Vašington i kosovski Albanci spremaju novi "Rambuje".

Agenda Putinove posete simbolično će pokazati i snažne bratske, ali i političke veze dveju država i naroda. Ruskog predsednika će na Aerodromu "Nikola Tesla" lično dočekati Vučić, nakon čega će položiti vence na Groblju oslobodilaca Beograda i Spomeniku crvenoarmejcu. Sledi svečani doček ispred Palate "Srbija", petnaestominutni razgovor u četiri oka dvojice predsednika, a zatim i sastanak dveju delegacija, potpisivanje sporazuma i zajedničko obraćanje Putina i Vučića. Putin će Vučiću uručiti Orden Aleksandra Nevskog, kojim ga je odlikovao, a srpski predsednik će za ruskog gosta prirediti svečani ručak.

Finale posete je obilazak Hrama Svetog Save, gde je planiran susret predsednika Vučića i Putina sa patrijarhom Irinejom. Prvog čoveka Rusije tu će sačekati, kako se procenjuje, oko 70.000 ljudi.

Po mišljenju političkog analitičara Dragomira Anđelkovića, već se vide efekti Putinove posete, jer se, kako objašnjava, Amerika prvi put postavila tako da vrši pritisak na Prištinu:

- Vašington je shvatio da, ako nastavi sa negativnom politikom prema nama, Srbija ima alternativu i može da se okrene od Zapada.

Dejan S. Miletić, iz Centra za proučavanje globalizacije, posebno ističe značaj vojne saradnje, čiji je nastavak najavio Putin:

- Podrška Rusije nam je vrlo bitna jer onemogućava zloupotrebu pozicija Srbije od strane Zapada. Važno je i da Rusija direktnim investicijama bude duboko uključena u srpsku ekonomiju, jer je to najbolja garancija da neće istrgovati našim interesima.

Dolazak Putina od izuzetnog je značaja, kako politički, tako i ekonomski, smatra i dr Stevan Rapaić, sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu:

- Ako predsednik Putin ohrabruje ruske privrednike da investiraju u Srbiji, to svakako može doneti koristi Srbiji. U trenutku kada je Rusija izložena sankcijama EU, Srbija može predstavljati trgovinski most - kaže Rapaić, koji od 20 najavljenih sporazuma, ističe dokument o renoviranju HE "Đerdap 2", sporazum o izgradnji železničkog dispečarskog centra, kao i sporazum o slobodnoj trgovini između Evroazijske ekonomske unije i Srbije.

Iz Kremlja su u sredu potvrdili i da će snabdevanje Srbije ruskim gasom biti jedna od važnijih tema susreta dvojice predsednika.

U pratnji Putina stižu predstavnici više od 40 ruskih kompanija i na skupu "Digitalni dijalog Srbija-Rusija" čelni ljudi srpskog i ruskog "IT kapitala" imaće priliku da razmene ideje i projekte i dogovore saradnju.

Generalni direktor "RŽD Internešenel" Sergej Pavlov rekao je da se očekuje potpisivanje ugovora koji ima tri elementa, od kojih se prvi odnosi na projektovanje i izgradnju savremenog dispečerskog centra za upravljanje železničkim saobraćajem. Ugovori su vredni oko 230 miliona evra.


"MOSMETROSTROJ" ZAINTERESOVAN ZA METRO

TOKOM razgovora u Beogradu tema bi trebalo da bude i izgradnja metroa u prestonici, za koju je, kako saznajemo, zainteresovana moskovska firma "Mosmetrostroj". Ova kompanija je jedna od najvećih u Rusiji, sa čak 14.000 zaposlenih, a u Srbiji je već angažovana na izgradnji železničkog tunela u Čortanovcima.


NE TRAŽITE OD SRBIJE DA BIRA

EVROPSKA unija bi trebalo da se odrekne kolonijalne logike "ili--ili" i prestane da traži od Srbije da bira između Rusije i EU - rekao je u sredu u Moskvi šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, koji danas sa Putinom stiže u Beograd.

- U toku su pregovori o članstvu u EU, pregovara se o raznim poglavljima i EU se ne libi da kaže da Srbija pre svega mora da prizna Kosovo da bi postala članica, a drugo je da se pridruži politici EU prema Rusiji uključujući i uvođenje sankcija - dodao je Lavrov, nazvavši zauzimanje takvih stavova nepristojnim.

On je odbacio ocene da Srbi igraju destruktivnu ulogu u BiH zbog odbijanja da se pristupi NATO.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (103)

Veljko

17.01.2019. 08:18

Verujem da ce Putin mnogo pomoci oko resavanja pitanja sa Kosovom, jer zna da je to problem od sustinske vaznosti.

dajana

17.01.2019. 08:18

Verujem da ce svi pomoci na konstruktivan nacin da se resi problem Kosova na najbolji nacin za sve i u miru.

Linda

17.01.2019. 08:19

Podrska i pomoc koja dolazi od Rusije veoma znaci Srbiji kako bi resila problem Kosova i Metohije.

Radmila

17.01.2019. 08:19

Narod na KiM veruje u pomoc Rusije i njenog predsednika i nadamo se da ih on nece izneveriti.

Mirko

17.01.2019. 08:21

Nadam se da to resenje nece pomoci stvaranju velike Albanije, mnogo smo mi zrtava dali za Kosovo

Jana

17.01.2019. 08:22

Danas je veoma bitan dan za Srbiju. Bice potpisani sporazumi koji od velikog znacaja za nasu ekonomiju.

miki

17.01.2019. 08:23

Predsednik Ruske Federacije danas u poseti Srbiji, njegov pomoćnik ušakov najavio da putin donosi važan stav o KiM. Vučić sa gostom iz Moskve 15 minuta oči u oči o najvažnijim pitanjima

Marta

17.01.2019. 08:23

On je odbacio ocene da Srbi igraju destruktivnu ulogu u BiH zbog odbijanja da se pristupi NATO.

aca

17.01.2019. 08:36

Ne može niko da od Srbije traži da bira nema ucene , na njih ne pristajemo , jer od Rusije ne odustajemo oni su naši iskreni prijatelji.

Mira

17.01.2019. 08:41

Ako Savet bezbednosti taj pecat stavi,onda ce samo pokazati kolike ce posledice od toga svi imati.

tale

17.01.2019. 08:47

EU i SAD je pametnije da nas ne ucenjuje sa ili-ili, jer mi sigurno nećemo odustati od prijateljstva sa Rusijom

Toreador

17.01.2019. 08:50

Nema dileme da se od Rusije može očekivati jedino podrška u rešavanju najtežeg pitanja za Srbiju.

caca

17.01.2019. 08:50

Danas,Beograd,kao i cel Srbija,dobija poseban znacaj!!!Poseta Putina resice nase mnoge probleme!Srbijo,idemo samo naprd!!!

Markoni

17.01.2019. 08:51

Prijateljstvo dve zemlje, dva naroda i dva predsednika je neraskidivo i samo ga treba održavati.

nacionalista

17.01.2019. 08:52

Znači sada mi odlučujemo o našem Kosmetu. Dakle nema predaje ni pedlja naše zemlje.

jaca

17.01.2019. 08:53

Mnoga pitanja će biti rešena dolaskom prvog čoveka Rusije.Prioritet bezbednost i rešavanje kosovskog pitanja.

Maja

17.01.2019. 09:07

Nadamo se da ce se uskoro resiti pitanje Kosova i da ce nam Rusija pomoci u tome, jer sam njom imamo najbolje i prijateljske odnose.

Stevan

17.01.2019. 09:08

Rešenje za Kosovo uz poštovanje medjunarodnog prava i rezolucije 1244 saveta bezbednosti UN

Maja

17.01.2019. 09:09

Rusija e nedvosmisleno ibezuslovno dala podršku našoj borbi za očuvanje identiteta, suvereniteta i integriteta.

Miloš

17.01.2019. 09:15

Rusija je više puta potvrdila da će podržati svaki stav koji Srbija zauzme po pitanju Kosmeta.

Laza

17.01.2019. 09:15

Mnogo znači podrška Rusije u rešavanju pitanja KiM i hvala im što poštuju naš teritorijalni integritet i suverenitet.

Petar

17.01.2019. 09:33

Kamo lepe sreće da je dijalog ostao pod okriljem UN do sada bi bili verovatno vrlo blizu sporazumu.

Miloš

17.01.2019. 14:12

Ne sumnjamo da će nam Putinova poseta doneti rešenje većine problema ali nadamo se i rešenje Kosovskog čvora!

prellee

17.01.2019. 18:13

Da, mora da se zna šta se radi na Balkanu i ko to radi. Nema ništa od tog, prisili Srbiju da potpiše a onda radi nešto po svome i sve na štetu te male, slobodarske Srbije. Zapad je dosta radio na ovim prostorima nepošteno prema Srpskom narodu i vrijeme je da transparentno pokaže SAD DOBRE NAMJERE i prema Srbima.

Jovana

17.01.2019. 18:19

20 sporazuma koji ce biti potpisani su dokaz o velikom uzajamnom postovanju Vucica i Putina kao i o Srpsko-Ruskom prijateljstvu.

lazar

17.01.2019. 23:10

Od Rusije smo uvek mogli da ocekujemo bezrezervnu podrsku, uz njihovu pomoc odbranicemo Kosovo.

ilija

17.01.2019. 23:10

Od Rusije smo uvek mogli da ocekujemo bezrezervnu podrsku, uz njihovu pomoc odbranicemo Kosovo.