Ambasador SAD o dijalogu: Nećemo prihvatiti bilo kakvo rešenje koje eventualno bude postignuto

Beta

24. 09. 2018. u 12:38

Амбасадор САД о дијалогу: Нећемо прихватити било какво решење које евентуално буде постигнуто

Foto Tanjug / AP

Odlazeći ambasador SADna Kosovu Greg Delavi izjavio je da dijalogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije nedostaje demokratski legitimitet i da njegova zemlja neće prihvatiti bilo kakvo rešenje koje eventualno bude postignuto

Odlazeći ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Greg Delavi izjavio je da dijalogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije nedostaje demokratski legitimitet i da njegova zemlja neće prihvatiti bilo kakvo rešenje koje eventualno bude postignuto.

U intervjuu za Koha ditore, Delavi je rekao da njegova vlada neće prihvatiti bilo kakvo rešenje koje nema demokratski legitimitet, odnosno sve što eventualno bude dogovoreno u Briselu.

"Mislim da je stvar Skupštine (Kosova) da obezbedi demokratski legitimitet. Skupština, na žalost, nije bila u stanju da obezbedi 61 glas za sve što se odnosilo na dijalog", kazao je Delavi.

PROČITAJTE JOŠ: Vučić pod lupom zapada zbog Putina i Sija

On je dodao da rešenje treba da bude održivo i prihvaćeno od građana obe strane, to jest da doprinese stabilnosti regiona.

"Mi nismo rekli da ćemo prihvatiti bilo kakvo rešenje... Mi smo rekli da ćemo razmotriti ponuđena rešenja i da ćemo izraziti naša uznemirenja, ako ih bude", kazao je Delavi.

PROČITAJTE JOŠ: Vučić: Neće me naterati da priznam Kosovo

Govoreći o najavama i zakonima koji se odnose na transformaciju Bezbednosnih snaga (BSK) u Oružane snage Kosova, Delavi je rekao kako niko nije davao veću podršku BSK od SAD ali i dodao da nije bilo pogođeno pravo vreme kada je to objavljeno.

"Mislim da je sada značajno da lideri Kosova nastave da rade sa narodom i zajednicama i da objasne šta je to (što se predlaže)", kazao je američki ambasador.

On je dodao da je najvažnije da se manjinskim zajednicama jasno stavi do znanja da će te snage braniti sve, uključujući i manjinske zajednice.

Takođe je zatražio da povodom pitanja BSK bude daleko više konsultacija sa NATO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Marko K

24.09.2018. 13:24

Ma ko su oni da prihvate ili ne prihvate, pa nije Srbija njihova dedovina. Dosta vise sa imperijalizmom! Bolje grob nego rob!!!

Andreja Analiticar

24.09.2018. 13:39

Mister Ambasador, Kosovo ce biti reseno onda kada NATO Alijansa i Albanci odu sa Kosova i oslobode Srbiju. Bez toga nema resenje za Kosovo.

Павле М. Дивнић

24.09.2018. 14:19

Да ли је нешто демократски или није одлучује се већином гласова у држави о којој је реч а не о регији.Да је то тачно и непорециво имамо шпански случај Каталоније, мога би уследити још и Кипар, Јужни Тирол итд, итд.И да се не лажемо, Косово није независно јер није чак ни простом већином могло бити изгласано пошто није било република већ покрајина и да се не лажемо, оно је то само номинално што је постигнуто бруталном силом САД. Зато када ви кажете "демокртаија" то имплицира "утеривање мира силом!

Драган

24.09.2018. 16:33

Нисам читао. Шта каже представник главне окупационе силе Србије?

dobrovoljac

24.09.2018. 21:42

ovaj je svoje zavrsio pokupio pare od siptara i moze u americku penziju.Siptare nezalim pare su ionako ilegalno stekli a ovaj ima truli karakter kao i njegovi domacini

iz glave

25.09.2018. 15:55

Амер вели:"Нећемо прихватити било какво решење"... значи маске су пале....замрзнути конфликт док не врате у УН

RRpantela

17.10.2018. 10:38

Sta to oni imaju da prihvataju ili ne,ako se mi dogovorimo?Pa nije Balkan vasa prcija.Na kraju ce te platiti za sva zlodela koja cinite na planeti. SAD je rak rana planete Zemlje.