Od Kineza kupujemo naoružane bespilotne letelice do kraja godine

Agencije

15. 09. 2018. u 14:22

Aleksandar Vučić se, posle susreta sa indijskim potpredsednikom, obratio naciji i govorio o prestojećem putu u Kinu, pregovorima sa Prištinom, novim investicijama, odnosu sa Crnom Gorom...

Од Кинеза купујемо наоружане беспилотне летелице до краја године

Foto Tanjug

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio da sa velikom željom i očekivanjima večeras putuje u Kinu, kao i da su najmoćnije kompanije iz te zemlje najavile da sa nama hoće da razgovaraju.

"Nadam se i očekujem da ćemo doneti dobre i vazne vesti za nase građane i dodatno ubrzati rast naše ekonomije", rekao je Vučić posle učešća na srpsko indijskom privrednom forumu, a uoči posete Kini, početkom naredne sedmice.

Ukazujući na značaj te posete, ukazao je da će se po peti put sresti sa kineskim predsednikom Si Đipingom i da je to ogromna čast za našu malu zemlju, kao i da će se razgovarati o svim oblicima saradnje.

Istakao je da se očekuje mnogo sporazuma, a kao najvažniji naveo je sporazum sa "Ziđinom" za RTB Bor. On je podsetio da je u četiri navrata pokušano da se pronađe partnera za Bor, ali da niko nije hteo da učestvuje i da su u otvorenoj tenderskoj proceduri stigle dve ponude Rusije i Kine.

"Spasli smo Bor", rekao je Vučić, i istakao da taj ugovor znači i spas za istočnu Srbiju, ne samo Bor i Majdanpek, već i Negotin, Zaječar, Knjaževac...

On je istakao da će značaj sporazuma sa "Ziđinom" da se oseti 2020. godine i da će se to odraziti na dodatnih 1,5 odsto privrednog rasta godišnje.

Objasnio je da mi to sami ne bismo mogli i da su dospele obaveze RTB bile 1,2 milijardi evra.

Rekao je i da će biti potpisan ugovor "Linglongom" od gotovu milijardu dolara što će promeniti gotovo sve u Zrenjaninu, ali i srednjem i južnom Banatu i celoj Srbiji biti od značaja.

Najavio je i druge sporazume vezane za investicije u Zrenjaninu, kao i za industrijsku zonu i druge vazne investicije i znacajne projekte za napredak Srbije.

On je rekao i da može da se pohvali time da ćemo prvi put kupiti i naoružane bespilotne letilice za našu vojsku.

ODNOS SA RUKOVODSTVOM CG Što se tiče odnosa sa rukovodstvom Crne Gore, on nije uvek jednostavan, imamo, kaže, mnogo razlika, ali moramo da gradimo bolje odnose u budućnosti. "Uputiću poziv predsedniku Crne Gore da u narednom periodu poseti Srbiju", rekao je i dodao da ne želi da ulazi u kritike navodne medijske kampanje iz Srbije protiv Crne Gore, ali i da mu je jasno koliko u Crnoj Gori ima negativne medijske kampanje protiv Srbije.
Kazao je i da je Ikarbus još jedna uništena fabrika za vreme prethodne vlasti sa oko 1.300 ljudi i da se za nju nalazi strateški partner.

Najavio je saradnju sa Kinom i kineskom bankom kada su u pitanju obilaznica oko Beograda, Koridor 10 i drugi infrastrukturni projekti.

Kaže i da svaki put ponovo kineske prijatelje moli za nešto novo, ali da kada se sve završi to znači smo rešili velike brige i da će novac moći da se vrati poveriocima.

Istakao je da će Srbija za tri godine imati najbrži rast u Evropi, ne računajući Irsku.

"Sada smo drugi, Irsku ne možemo da stignemo, sve druge možemo da stignemo i pobeđujemo", rekao je predsednik.

PROČITAJTE JOŠ - Vučić pozvao indijske biznismene: Dobićete najbolje uslove u regionu i Evropi; Naidu: Svesni smo ekonomskih potencijala Srbije

Govoreći o prodaji PKB-a rekao je da je to preduzeće bilo 90 miliona evra u minusu, i da je prethodna vlast zadužila tu kompaniju.

"Mi hoćemo zdrav ekonomski model, kapitalistički model proizvodnje kao u svetu", istakao je Vučić navodeći da to znači da radnici imaju posao, a da državi ide porez.

On je rekao i da je veoma zadovoljan posetom potpredsednika Indije Srbiji i da će to značiti nove poslove sa tom zemljom.


Vučić je istakao da otvorenost Srbije prema zemljama Azije i Afrike donosi novi kvalitet u investiranju i poziciji Srbije i naveo da su Srbiju u proteklom periodu posetili najviši zvaničnici Japana, Kine, Indije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kazahstana...i da se od saradnje sa tim zemljama mnogo očekuje u budućnosti.


SPORAZUM BEOGRADA I PRIŠTINE NIJE MOGUĆ BEZ SVEOBUHVATNOG PAKETA

Predsednik je izjavio da sporazum Beograda i Prištine nije moguć bez sveobuhvatnog paketa.

"Nisam optimista po pitanju sporazuma. Ako mislite da je sporazum moguć bez sveobuhvatnog paketa, bez dodatne ekonomske pomoći Srbiji, dramatično bržeg rasta u svakom pogledu u Srbiji i sveobuhvatnog paketa koji bi se ticao naše budućnosti, pa ne pada mi na pamet da vam to kažem", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je dodao da misli da je Srbija dobro postavila svoju platformu.

"Pre svega je važan interes našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Da li je to realno, ne bih rekao, da li je realno bez sveobuhvatnog paketa, nemoguće je, jer Srbija to neće", rekao je Vučić.


NEKI BI DA GAZE USTAV SRBIJE,SANDŽAK I RS NISU ISTO

Predsednik je izjavio da bi neki u BiH rado i lako gazili Ustav Srbije i podvukao da Republika Srpska i Sanddzak nikako nisu isto, ni po čemu, a posebno ne po Ustavu. Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara u vezi izjava datih u BiH, rekao da su - na njegove reči da volimo RS i poštujemo njen integritet u okviru integriteta BiH - obojica kandidata, koji će dobiti bošnjačku većinu, a jedan verovatno biti i izabran za člana Predsedništva iz redova Hrvata, govorili o Sandžaku i o tome kako vole Sandžak.

Takva poređenja ne stoje i nisu bezazlena, smatra predsednik.

"Sandžak - ovo nije otomanska imperija, ne postoji kao takav", naveo je i dodao da neki ne poštuju ni sopstveni Ustav, a lako bi gazili Ustav Srbije, dok su, istovremeno, strašno osetljivi na samu pomisao, što naravno on nikada nije radio, da se pogazi Ustav BiH ili Dejtonski sporazum.

RS i Sandžak, istakao je, nemaju ni po čemu sličan, a kamoli isti status, govoreći u ustavnopravnim kategorijama, da se i ne govori o veličini ili nekim drugim stvarima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (138)

Любитель

15.09.2018. 14:30

Ко ће све то да плати, задужујемо се за оружју уместо да улажемо у развој.

Zoran

15.09.2018. 14:35

Veoma velika suma novca dolazi u Srbiju od strane Kine. Nove fabrike u Nisu, Zajecaru, Zrenjaninu, Boru..

Milica

15.09.2018. 14:40

Svidjaju mi se dosadasnje promene u nasoj vojsci i uopste vojno stanje u Srbiji se popravilo.

Miroslav

15.09.2018. 14:43

Kada nema dovoljno vojnika jer niko nema obavezu da bude vojnik, već je sve na dobrovoljnoj osnovi i eventualnoj porodičnoj tradiciji vojska mora biti moderno opremljena i spremna za sve situacije.

Milojko

15.09.2018. 14:45

Vojska mora biti moderno opremljena i naoružana da bi mogla da dejstvuje u svim neprijatnim situacijama.

Vera

15.09.2018. 14:46

Zašto pa hoće li te bespilotne naoružane letelice da možda vrate Kosovo i pobiju 95% albanaca u njemu i 70%albanaca u Preševačkoj dolini ili možda 65%bošnjaka u Sandžaku a šta onda ne bi bilo bolje da se te pare daju za povećanje nataliteta?

Medi

15.09.2018. 14:47

Zašto se ćuti o mafiji i pedofiliji u SPC? Croative.net (VIDEO) KNJIGA O KOJOJ SE U SRBIJI ŠUTI

naranca

15.09.2018. 16:38

@Medi - @medi Zato sto sada citamo Izvestaje o pedofiliji u katolickom svetu od 1 000 strana u dva Vol.-a

star

15.09.2018. 15:00

Naš predsednik ide u poseti predsedniku Kine i nadam se lepim vestima iz te mnogoljudne zemlje.

star

15.09.2018. 15:02

Naš predsednik će sa predsednikom Kine razgovarati o svim oblicima saradnje i značajne projekte za napredak Srbije.

Čika Velja

15.09.2018. 15:15

Osim dizanja pritiska komsijama i susedima,ja licno ne vidim za koj ce nam djavo svo to oruzje???

cica

15.09.2018. 16:22

@Čika Velja - Čika Velja* Moc i sila vlada a oruzje cuva drzavu da ne padne U ropstvo drzava i narod.

Горан

15.09.2018. 15:35

Кина, Идија, Русија!!!! То је будућност Србији. Евроспкој Унији постоји веома квалитетна алтернатива. Окренимо се Кини, Индији и Русији, нашим стратешким партнерима у Уједињеним Нацијама. То су државе у којима има довољно пара за инвестирање у Србију. ЕУ нам није партнер, ЕУ нам отима део триторије, ЕУ не ради ништа да се 200 000 душа врати на своја огњишта на Косову и Метохији, ЕУ забрањује слободу кретања на Косову и Метохији ...

Otac Troje Dece

15.09.2018. 15:47

bolje da se te pare za bespilotne letelice uloze u zdravstvo,da nam bolesna deca ne skupljaju milostinju preko SMS poruka,da bi se izlecila.i TAČKA.

naranca

15.09.2018. 16:36

@Otac Troje Dece - @3deceotac Pitaj Pentagon ko NAS tera da kupujemo oruzije.!!!!!

Врабац

15.09.2018. 16:29

А шта би са нашим беспилотним летелицама "Врабац" и "Пегаз"???

Да те питам

15.09.2018. 18:59

@Dule - Зар не би могле и инвестиције у оживљавање привредних капацитета (које распродајемо пошто-зашто!) да "donose i nova radna mesta?

Dron

15.09.2018. 18:04

Hrvati su već kupili 6 bespilotnih letelica od Izraela ali ne sa naoružanjem nego sa kamerama za nadzor granice jer 2020g ulaze u Šengen...

TRKA

15.09.2018. 18:04

Pošto je i ove turističke sezone zarada od turizma veća opet skoro za milijardu evra od prošle godine Hrvatska kupuje od Amerike eskadrilu 12 borbenih helikoptera Apači(Otpisuju stare ruske 11kom Mi8 i 13kom Mi17) i od Izraela kupuje 12 PVO Spajder i od Nemačke kupuje 40 tenkova Lepard 2A4(Do 2020g)...a dobiva na poklon od Amerike 16 MLRS lansera i još 6 helikoptera Kajova voriors...

naranca

15.09.2018. 20:10

@TRKA - @trka A gde si ti to video podatke o ''uspesnoj CRO sjezoni''?U ''Hrvatskom Vojniku''

dzo

15.09.2018. 18:22

Svakako cemo imati koristi od te posete kroz nova oruzana srestva, do novih ulaganja u nasu zemlju.

Анти Антифа

15.09.2018. 19:02

Оваквог још нисмо имали у историји.А било је сваквих

MAKSS

15.09.2018. 21:28

Sa Kinom je svaka saradnja prosla uspesno, ne vidim razlog zasto i ova poseta ne bi prosla na isti nacina.

Ana

15.09.2018. 23:34

Предстоји нам доста нових уговора са Кинезима, што ће у многоме допринети економском развоју Србије и бољој будућности.

Jасмина

15.09.2018. 23:35

Очекујемо још много нових инвеститора који ће градити фабрике широм Србије.

sava

16.09.2018. 06:28

Kina postaje sve značajniji investitor u našu zemlji, a samim tim i značajan ekonomski partner.

Lazar

16.09.2018. 09:13

Važno je modernizovati zastarelu tehniku i uložiti u novu i savremenu opremu, to će našoj vojsci puno značiti.

Laza

16.09.2018. 09:15

Jako je značajno povećati saradnju sa Kinom u svim oblicima poslovanja, to će puno pomoči napredovanju naše zemlje.

Nikola

16.09.2018. 09:55

Zahvaljujuci predsedniku Srbija je danas postovana i cenjena u svetu. Danas se o Srbiji govori drugacije i Srbija ima neuporedivo bolje uslove.

Miki

16.09.2018. 10:05

Zahvaljujuci Vucicu, Srbija je podignuta na mnogo visi nivo nego sto je bila prethodnih godina i zato mnoge zemlje sirom sveta zele da ulazu upravo u nju, a jedna od njih je Kina.

stanislav

16.09.2018. 12:19

Sve pohvale za trud i rad predsednika Vucica!Srbija na dobrom putu da postane ekonomski jos stabilnija zemlja!

Miladin

16.09.2018. 13:56

Bespilotne letelice spadaju u modernu vrstu naoruzanja koje ce uciniti nebo iznad Srbije dosta bezbednijim.

elena

16.09.2018. 14:22

Napredak Srbije su prepoznale mnoge svetske kompanije sa namerom da ulažu u našu zemlju.

koja

16.09.2018. 19:10

Ovo je veika i znacajna investicija za nasu drzava jer se s ovim dobija neka nova vrednost modernijeg i elektroski jaceg doba, a ujedno jacamo i modernizujemo Vojsku Srbije.

Goran

16.09.2018. 20:29

Svak ulaganje u vojsku je ulaganje u budućnosti i bezbednost naše države i zato smatram da je nabavka bezpilotnih letelica potpuno ispravna odluka

Vlada

16.09.2018. 20:31

Svako ulaganje u vojsku je ulaganje u budućnost i bezbednost naše države i zato smatram da je nabavka bespilotnih letelica ispravna odluka

CrcMilojka

17.09.2018. 08:18

Kad citas komentare od Vucica javi se jedno 50 botova sa komentarom divno, super, odlicno, to nam treba o veliki vodjo.... ko na reklami za neki proizvod, ajte malo kreativnije.... Uzas