POSLOVNI forum Srbija - Indija, na kojem učestvuju 54 firme iz Srbije i 14 velikih indijskih kompanija, održava se u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Palati Srbija. Poslovni forum je organizovan u okviru posete indijske državno - privredne delegacije Srbiji, koju predvodi potpredsednik Indije Venkaja Naidu.


Dosadašnja ulaganja indijskih kompanija u Srbiju su bila skromna, a najnovije je ovogodišnja investicija indijskog proizvođača traktora Tafe, koji je kupio IMT po ceni od 66,8 miliona dinara ili oko 600. 000 evra. U Srbiji posluje i indijska Embasi grupa koja je u Indiji otvorila IT park čije su planirane investicije, prema podacima Razvojne agencije Srbije, bile 25 miliona evra.

Takođe, u Nišu posluje i kompanija Excel Industries Limited sa planiranim ulaganjima od milion evra.

POTPISANA DVA SPORAZUMA Srbija i Indija potpisale su dva važna bilateralna sporazuma, koja treba da omoguće i pospeše saradnju dve zemlje. Sporazum o saradnji u oblasti zdravlja bilja i biljnog karantina potpisali su ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i ambašador Indije Subrat Batačardži. Sporazum o vazdušnom saobraćaju između Vlade Srbije i Vlade Indije potpisali su potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastructure Zorana Mihajllović i ambašador Indije Batačardži.

Srbija i Indija su u prvoj polovini 2018. godine, prema podacima Privredne komore Srbije, realizovane spoljnotrgovinsku robnu razmenu u vrednosti od 97,2 miliona dolara, dok je prošle godine u istom periodu ona iznosila 81,3 miliona evra. Ukupan izvoz u robi u Indiju je bio 5,2 miliona dolara, dok je u istom periodu uvezeno 92 miliona dolara robe.

Tako je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 5,65 odsto. Spoljnotrgovinska razmena u robi Srbije i Indije je prošle godine iznosila 198,1 milion dolara.

Na teritoriji Srbije, prema podacima Agencije za privredne registre, registrovano je 70 aktivnih firmi, čiji su većinski vlasnici državljani Indije odnosno pravna lica registrovana u Indiji.

PROČITAJTE JOŠ - INDIJSKE KOMPANIJE DOLAZE U SRBIJU: "Tafe" u IMT, a "Mahindri" voće


VUČIĆ: ČUVAĆEMO SVOJU NEZAVISNOST I POSLOVNE ARANŽMANE

Predsednik Srbije istakao je da će Srbija čuvati svoju politiku nezavisnosti, i samostalnog donošenja odluka u korist svojih građana, kao i sporazuma o slobodnoj trgovini, te pozvao indijske biznismene da ulažu u Srbiju, gde će, istakao je, dobiti najbolje uslove u regionu i Evropi. Vučić je, na Poslovnom forumu, koji je otvorio zajedno sa potpredsednikom Indije Venkajem Naiduom, ukazao da će indijski i drugi investitori teško pronaći drugu zemlju koja ima dostupnost tržišta od milijardu ljudi, bez carina.

Podsetio je da Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini koji pokrivaju tržište Evroazije, Rusije, Belorusije, Kazahstana, Turske. Takođe je ukazao i na ekonomske pokaqzatelje, i istakao posebno da je Srbija druga u Evropi, ne računajući Irsku, zbog Gugla, Fejsbuka i Epla, po privrednom rastu.

„Srbija je prethodnih godina za 50 mesta popravila položaj na „Duing biznis“ listi, ali važniji su od toga realni brojevi. Treću godinu zaredom Srbija ima suficit u budžetu, što dokazuje stabilnu fiskalnu situaciju. Srbija je po broju stanih dirketnih investicija veća od svih ostalih u regionu zajedno“, podsetio je Vučić.

Rekao je da Srbija želi još veći broj indijskih prijatelja da privuče da ulažu, posebno iz oblasti IT i softvera, jer imamo mnogo mladih koje ne želimo da idu u svet, a čije znanje i energiju investitori mogu da iskoriste.

„U Srbiji imate stabilno poslovno okruženje i najviše ugovora o slobodnoj trgovini. Pored toga dajemo, kada imate suficit u budžetu, tražite načine kako da smanjujete siromaštvo i povećavate investicije. Izvdajamo najveće subvencije i podsticaje za investitore - od novca po radnom mestu, do poreskih olakšica“, objasnio je on dodajući da država pomaže i u neophodnim infrastrukturnim radovima za uspostavljanje poslovnog slučaja.

„Ko želi da ispita tržišta u drugim zemljama garantujem da nećete naći bolje mesto za ulaganje. Šta god ponudi bilo ko drugi u okruženju garantujem da će Srbija ponuditi bolje uslove. Zato ne mučite se i ne trošite sredstva, već odmah dođite u Sbriju i uložite novac, zaradite mnogo da vi budete bogatiji, a mi zadovoljniji“, poručio je Vučić.

PROČITAJTE JOŠ - Indijci kupuju IMT

Rekao je da je bio zapanjen koliko je Indija napredovala, hiljadama kilometara puteva koji se gade, železnicama, aerodromima, i svime što je mogao da čuje tokom posete.

„Ovo govorim da bi naši biznismeni mogli da razumeju da razgovaramo sa predstavnicima zemlje koja će za nekoliko godina biti prva po brojnosti, iskrenim prijateljima, koji su Sbriju uvek doživljavali tako, i sa zemljom koja ima neslućene potencijale u privrednim sferama. Zamolio bih naše privrednike da razmotre sve mogućnmosti i opcije. U Indiju nije lako ući ekonomski, jer ima najbogatije ljude na zemaljskoj kug, ljude, koji su izvanrednog znanja, školovani na zapadu i najboljim školama istoka, a i bogatu dijasporu“, objasnio je on.


NAIDU: INDIJA JE SVESNA EKONOMSKIH POTENCIJALA SRBIJE

Potpredsednik Indije Venkaj Naidu izjavio je danas u Beogradu da su Srbija i Indija na putu brzih ekonomskih reformi, kao i da je Indija svesna potencijala srpske ekonomije u regionu.

“Danas su obe zemlje na putu brzih ekonomskih reformi i teže socio-ekonomskom razvoju naših naroda. Indija je svesna potencijala koje Srbija kao ekonomija ima u ovom važnom regionu”, rekao je Naidu na otvaranju Poslovnog foruma Srbija-Indija.

Osvrnuvši se na reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Srbija mala zemlja, potpredsednik Indije je rekao da Srbija nije mala, već da ima “visokog lidera” i da će postati visoko pozicionirana ekonomija.

Istovremeno je primetio da je transformacije Srbije poslednjih godina “izuzetna” i da su promene “zaista vidljive”. “Srećan sam što mogu da primetim da je Srbija brzo rastuća zemlja, i vodeća destinacija za investicije u centralnoj i istočnoj Evropi”, rekao je Naidu.

SPECIJALNE POŠTANSKE MARKICE U okviru posete indijskog potpredsednika Venkaja Naidua Srbiji obeleženo je i 70 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Indije, a tim povodom „Pošta Srbije“ i „Pošta Indije“ pustile su danas u promet poštanske markice sa likovima znamenitih ličnosti iz obe zemlje. Direktor „Pošta Srbije“ Mira Petrović uručila je album specijalnog izdanja poštanskih markica potpredsedniku Naiduu, a ambasador Indije u Srbiji Subrat Batačardži uručio je takav paket predsedniku Vučiću.

On je istakao da je Indija i sama krenula putem ekonomske transformacije i da njen ekonomski rast iznosi 8,2 odsto, što je, kako je naveo, čini jednom od najbrže rastućih velikih ekonomija na svetu.

“Do 2025. godine izgradićemo bilionsku ekonomiju, tome smo veoma posvećeni, i to će nas učiniti trećim najvećim potrošačem na svetu”, podvukao je Naidu.

Prema njegovim rečima, Indija i Srbija bi mogle da imaju dosta koristi od bliskog ekonomskog partnerstva.

“Postoje prilike i za jedne iza druge, da sarađuejmo u oblasti poljoprivrede, preradi hrane, proizvodnji u oblasti industrije, farmaceutskoj industriji, generičkim lekovima, turizmu, zabavi, infrastruktiri, informacionih tehnologijma”, rekao je Naidu.

Dodao je da dve zemlje mogu da imaju koristi od svojih stručnjaka, naročito u poljoprivrednoj i prehrambrenoj industriji, ističući da su kompanije iz Indije kupile kompaniju za proizvodnju traktora.

Naidu smatra da Srbija može da ima koristi i od kapaciteta koje Indija ima u proizvodnji visoko-kvalitetnih lekova, čije cene bi mogle da budu prihvatljive za srpski narod.

Navodeći da vlade obe zemalje jačaju okvire za veće ekonomsko angažovanje, potpredsednik Indije je istakao da su ti napori danas dodatno ojačani potpisivanjem dva sporazuma, koji se tiču poljoprivrede i vazdušnog saobraćaja.

Govoreći o potencijalima u razvoju turizma, Naidu je rekao da je Srbija “zaista fascinantna” zemlja po svojoj istoriji i po predelima i istakao da je srećan što je Srbija ukinula vize za građane Indije.INDIJSKI INVESTITOR GRADI HOTELE U VRNjAČKOJ BANjI I BEOGRADU

Indijska kompanija East West Links je započela projekat gradnje hotela u Vrnjačkoj Banji, a planira zatim da izgradi i hotel u Beogradu, izjavio je danas predsednik PKS Marko Čadež. On je rekao za Tanjug, na biznis forumu Srbija - Indija, da je i velika kompanija u oblasti IT-a G-Tec Education zainteresovana za dolazak u Srbiju.

Jaš Prakaš iz firme East West Links je potvrdio Tanjugu da su započeli projekat izgradnje hotela u Vrnjačkoj Banji i da planiraju da naprave hotel i u Beogradu. Kaže da se bave hotelijerstvom, ali i sportskim turizmom i organizovanjem sportskih programa za decu.

"Trenutno smo kupili zemlju u Vrnjačkoj Banji i gradićemo hotel tamo, jer očekujemo veliki broj turista iz Indije u Vrnjačkoj Banji i sa Bliskog istoka. Radimo i sportski turizam, dovodimo decu iz Indije i sa Bliskog Istoka, a ukoro i iz KIne. Trenutno imamo 70 dece iz Indije na letovanju u Srbiji, a tokom leta 2019. imaćemo oko 500 dece", rekao je Parkaš.

Naveo je da će taj broj narednih godina biti povećan, sa decom iz Kine, na ukupno dve do tri hiljade. Kaže da još ne znaju lokaciju za hotel u Beogradu, pošto su sada fokusirani na Vranjačku Banju, gde će u hotelu biti indijski spa, joga i drugi sadržaji indijske kulture.