Ramuš pravi vojsku, Evropa im ukida vize

D. R. Đ.

13. 09. 2018. u 12:07

Рамуш прави војску, Европа им укида визе

AP Photo

Priština zakonima hoće da izvede transformaciju bezbednosnih snaga. Simić: Na Kosmetu, po sporazumu, Kfor je jedina oružana formacija

U DANU kada je Evropski parlament izglasao da sa Kosovom započnu pregovori o viznoj liberalizaciji, vlada u Prištini usvojila je tri predloga zakona koji omogućavaju transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku.

PROČITAJTE JOŠ: Vulin: Za Srbiju potpuno neprihvatljivo formiranje takozvane vojske Kosova

Na ovaj korak vlada Ramuša Haradinaja odlučila se uprkos poznatom stavu NATO da vojska Kosova može da se oformi samo kroz ustavne promene, za šta je neophodna saglasnost manjinskih zajednica, odnosno glasovi srpskih poslanika, dok za zakonske izmene njihov pristanak nije neophodan.

PROČITAJTE JOŠ: Gotemiler: Vojska samo u skladu sa ustavom tzv. Kosova; Osiromašeni uranijum nije štetan po zdravlje

Pozicija predstavnika Srpske liste, kako nam prenosi njen potpredsednik Igor Simić, ostala je nepromenjena:

- Srpska lista, kao i srpski narod na KiM, protivi se formiranju tzv. vojske Kosova. Jedina oružana formacija i po Kumanovskom sporazumu i po Rezoluciji 1244 koja može da bude prisutna na Kosmetu je Kfor, čiji je dolazak odobrila Srbija.

Pročitajte još - BIVŠI AMBASADOR SAD O KOSOVSKOJ VOJSCI: Što je mnogo mnogo je

Haradinaj je u četvrtak rekao da je tamošnja vlada nastavila konsultacije s međunarodnim predstavnicima za stvaranje vojske, i da se "na ovome radi zajedno sa NATO", ali da neke odluke pripadaju Kosovu:

- Neke odluke su deo naših ovlašćenja. Postupamo po Ustavu. Sada je na parlamentu da usvoji zakone.

VULIN: NAPAD NA VUČIĆEVE MIROVNE NAPORE

MINISTAR odbrane Aleksandar Vulin poručio je u četvrtak da je za Srbiju sasvim neprihvatljivo formiranje tzv. kosovske vojske i pozvao međunarodnu zajednicu da obezbedi poštovanje Rezolucije 1244.

- Odluka Prištine o pokretanju postupka za formiranje tzv. vojske Kosova je planiran pokušaj onemogućavanja sporazuma i napad na mirovne napore predsednika Vučića - kaže Vulin. - Jedina svrha formiranja "vojske" je sukob sa Srbijom i mi nećemo dopustiti da se priprema formacija koja po rečima Haradinaja i Veseljija treba da stigne do Niša.
Iz ambasade SAD u Prištini u četvrtak su saopštili da nisu konsultovani povodom odluke vlade i najavljuju da će usvojene zakone detaljno analizirati.

Predsednik privremenih vlasti u Prištini Hašim Tači, s druge strane, ocenio je da je ovo pogrešan momenat za potezanje pitanja vojske, jer se u Evropskom parlamentu odlučivalo o ukidanju viza Kosovu. Ta odluka je, međutim, u EP prošla glatko. Tači je poručio i da neće dozvoliti podelu Kosova ni razmenu teritorije, kao ni stvaranje Zajednice srpskih opština sa izvršnom vlašću.

- Ja sam za spajanje Preševske doline i Kosova i ni pod kojim uslovima neću dozvoliti da se razgovara o "Trepči" i "Gazivodama" - rekao je on.

Posle razgovora koje je imao sa zvaničnicima Albanije, Crne Gore i Makedonije, Tači je naveo da bi te zemlje pozdravile mirovni sporazum Kosova i Srbije u interesu dveju zemalja.

- Korekcija granice obezbeđuje direktno priznavanje od strane Srbije i pripajanje Preševske doline Kosovu. Priznavanje od strane Srbije podrazumeva i priznavanje pet država EU koje nisu priznale Kosovo i početak procesa stvaranja vojske Kosova - naveo je Tači, zaključujući da to znači i eliminisanje ruskog veta u SB UN, kao i da bi posle toga usledilo priznavanje Kosova od još 80 država.

Opozicione albanske partije u Prištini su, inače, uputile pismo evropskoj posrednici u dijalogu sa Beogradom Federiki Mogerini, zabrinute zbog pominjanja mogućnosti razmene teritorija i izmene granice.

ZABUNA ZBOG STAROG SNIMKA EKSTREMISTA

HOLANDSKI novinar u Albaniji Vinsent Trijeste u četvrtak je napravio zabunu objavljujući na svom tviter-nalogu snimak naoružane ekstremističke grupe koja se predstavlja kao Albanska nacionalna armija. Ovaj snimak, međutim, na "Jutjubu" postoji već osam godina, a Trijeste ga je predstavio kao "najnoviju vest".

U video-zapisu maskirani ekstremisti od albanske i kosovske vlade traže da prekinu da trguju teritorijama i govore o tome kako moraju da prekinu razgovore o trgovini teritorijama Severne Mitrovice i Preševske doline. Kad je i sam shvatio da snimak nije nov, Trijeste je priznao grešku i napisao da mu je snimku poslao neko u koga je imao poverenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (70)

Snezana

13.09.2018. 12:39

Dzabe im pokusaji da formiraju vojsku, kada Kosovo ima svoju vojsku u sastavu vojske R.Srbije.

star

13.09.2018. 12:43

Za Srbiju je potpuno neprihvatljivo formiranje takozvane vojske Kosova, nadam se takvom mišljenju i EU.

star

13.09.2018. 12:45

Formiranjem vojske Kosova iskrsli bi još veči problemi u regionu, a za ovu odluku trebaju biti i manjinske zajednice, a one neće dati podršku tom rešenju.

Lana

13.09.2018. 13:07

Albanci propascete kao i vasa samoproklamovana drzava Kosovo! Kosovo je sveta srpska zemlja, a svetinju branim i ne dam je!

Чикириз

13.09.2018. 13:45

У случају да формирају војску Србија треба да иступи из Кумановског споразума,укине тампон зоне и са војском и наоружањем дође на административну линију.Боље је превентивно деловати!

Zoran

13.09.2018. 13:48

Ni jedna albansko-siptarska vojska nije stvorena da brani vec da stvara nemire. Zato u sustini to nije vojska vec teroristicka grupa

Sale

13.09.2018. 14:13

Prema rezoluciji 1244, Kosovo ne moze imati vojsku. Nadam se da ce reagovati EU i UN po ovom pitanju.

Nena

13.09.2018. 14:44

Prema rezoluciji 1244, Kosovo ne moze imati vojsku. Nadam se da ce reagovati Evropska Unija i Ujeidinjene Nacije po ovom pitanju.

zora

13.09.2018. 17:30

Zlikovci kao Haradinaj i Tači se nikad dogovoriti neće jer je plen u pitanju i njegova raspodela.

dzo

13.09.2018. 18:36

Znaju i oni da im je protiv pravila to izglasavanje bez Srba,tako da je ovo samo medijska provokacija.

Marija

13.09.2018. 18:44

Sve šta su i do sada radili nema zakonsko uporište i ne slaže se sa rezolucijom....znači opet Amerika.

Goran

13.09.2018. 18:48

O cemu mi pricamo o kakvoj vojsci, vojsku moze imati samo drzava a Kosovo nije drzava nego je pokrajina u sastavu drzave Srbije!!!!!

lala

13.09.2018. 22:34

Kosovo nije drzava pa samim tim ne moze ni da ima svoju vojsku, svako formiranje bio kakve vojne formacije bilo bi suprotno odredbama Rezolucije 1244.

Stefan

13.09.2018. 23:12

Nagledali su se po evroskim državama u poslednje vreme, sličnih "cvećki" pa su na oprezu. Dobro je za nas.