Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u ponedeljak u Bakuu sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, sa kojim je razgovarao o daljoj saradnji i partnerstvu dve zemlje u više konkretnih oblasti.

Predsedniku Srbije je ispred predsedničke palate Zaguljba na obali Kaspijskog jezera priređen svečani doček, uz vojne počasti i intoniranje himni dve države.

Dvojica predsednika su razgovarala "u četiri oka".

U predsedničkoj palati Zaguljba u Bakuu je počeo plenarni sastanak delegacija Srbije i Azerbejdžana, kojim predsedavaju predsednici Aleksandar Vučić i Ilham Alijev.

Na dnevnom redu biće, kako se očekuje, produbljivanje saradnje između dve zemlje u više oblasti, posebno ekonomskoj.

Inače, predviđeno je potpisivanje više bilateralnih dokumenata, uključujući Zajednički akcioni plan o strateškom partnerstvu između Srbije i Azerbejdžana na koji će potpis staviti Vučić i Alijev.

Sa srpskim predsednikom u Bakuu su i potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministarka pravde Nela Kuburović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i rudarstva i energetike Aleksandar Antić, u skladu sa sadržajem posete, koji jeste politički, ali, budući da dve zemlje nemaju otvorena pitanja, pre svega ekonomski.

Po dolasku u Baku delegacija se odmah uputila u predsedničku palatu Zugulba gde će Vučića dočekati predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev.


PROČITAJTE JOŠ: Vučić: Nisam optimista po pitanju Kosova

Pred toga, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i njegov azerbejdžanski kolega Oktaj Širalijev potpisaće Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti zdravstva i medicinske nauke.

Memorandum o razumevanju i saradnji između Ministarstava pravde dve države potpisaće ministri Kuburović i Fikret Mamadov.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlovoć i ministar poljoprivrede Azerbejdžana Inam Karimov potpisaće Sporazum o saradnji u oblasti karantina i zaštite bilja.


Mihajlović će sa azerbejdžanskim ministrom transporta, komunikacija i visokih tehnologija Raminom Guluzadeom potpisati Sporazum o međunarodnom drumskom saobraćaju i Sporazum o vazdušnom saobraćaju.

Predviđeno je da se potom Vučić i Alijev obrate medijima.

Kasnije tokom dana azerbejdžanski premijer Novruz Mamadov će prirediti svečani ručak za srpsku delegaciju dok će uveče predsednik Ilham Alijev prirediti svečanu večeru.


Drugog dana posete Vučić će prvo položiti venac na Spomenik lideru nacije Hejdaru Alijevu (ocu aktuelnog predsednika), kao i na Spomenik palim borcima.

PROČITAJTE JOŠ: Vučić sa predsednicom Litvanije o evropskom putu Srbije

Zatim će se sastati sa predsednikom Narodne skupštine Azerbejdžana Oktajom Asadovim.

Kako je planirano, Vučić će prisustvovati otvaranju "Centra za srpski jezik i kulturu" u Bakuu, gde će mu biti uručen i počasni doktorat.


Predsednik Srbije će obići i spomenik Nikoli Tesli u Bakuu i položiti cveće.

Boravak u Azerbejdžanu biće prilika i za susret sa tamošnjim privrednicima.

Posetu Bakuu Vučić završava obilaskom nove zgrade srpske ambasade i Starog grada.

VUČIĆ: POKAZANO OGROMNO POŠTOVANjE PREMA SRBIJI


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je veoma ponosan na zemlju iz koje dolazi, jer je u Azerbejdžanu pokazano ogromno poštovanje i istakao da je predsednika Ilhama Alijeva pozvao da psoeti Srbiju i očekuje ga u martu ili aprilu iduće godine.


Veoma sam ponosan na zemlju iz koje dolazim, što je na ovakav način pokazano poštovanje prema njoj, našim građanima. Naši domaćini su do svakog detalja brinuli da poštovanje pokažu, od predsednikovog automobila, koji su dobili do sada samo predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin I Redžep Tajip Erdogan, preko potpuno od svakog saobraćaja očišćenih ulica, do toga da samo imali veoma dug razgovor u četiri oka sa predsednikom Ilhamom Alijevim", rekao je on u izjavi novinarima u Bakuu.


Vučić je preneo da je sa Alijevim razovarao o saradnji u različitim oblastima, podsećajući da se dobrim pokazala saradnja sa azerbejdžanskim kompanijama na autoputu Ljig-Čačak.


Rekao je da ćemo promptno da krenemo u izgradnju obilaznice Ostružnica-Bubanj Potok u dužini od 19 kilometara i da tu postoji mogućnost za saradnju.


Takođe, kako je dodao, razgovarano je i o energetskom sektoru, zdravstvu, pa sve do saradnje u sportu i kulturi.


Razgovarali smo kako da razmenjujemo znanje iz oblasti sporta, posebno imajući u vidu da je Azerbejdžan velesila u borilačkim veštinama", rekao je Vučić dodajući da su razgovori bili dobri i sadržajni.


Upitan o potencijalnim višemilionskim investicijama Azerbejdžana u Srbiji, Vučić je rekao da je Azerbejdžan "mnogo snažniji" od više miliona evra i da će o tome razgovarati večeras sa predsednikom Alijevim.


PODRŠKA AZERBEJDžANA SIGNAL I DRUGIM MUSLIMANSKIM ZEMLjAMA


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras da podrška Azerbejdžana Srbiji po pitanju Kosova i Metohije za nas mnogo znači, jer je to zemlja koja uživa ogroman ugled u muslimanskom svetu.


Vucicć je za RTS u Bakuu rekao da Azerbejdžan ne pripada takozvanim blokovima muslimanskog bratstva i antimuslimanskog bratstva i da njen predsednik Alijev održava politiku saradnje i sa Iranom i sa Turskom, kao i sa arapskim zemljama, trudi se da održi mir i stabilnost i mnogo toga je uradio i uspeo.


"Na tome mu čestitam", rekao je Vučić i ponovio da podrška jedne takve zemlje znači signal i mnogim drugim muslimanskim zemljama da ne mogu da pristanu na prekrajanje normi međunarodnog prava, jer će se to "svakome obiti o glavu".


VUČIĆ: AZERBEJDžAN ĆE RAZMOTRITI INVESTICIJE U SRBIJU


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u narednih desetak dana u Srbiju doputovati delegacija Azerbejdžana kako bi razmotrila mogućnosti za investicije.


Vučić je, u izjavi RTS-u u Bakuu, kazao da je sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim razgovarao o unapređenju ekonomske saradnje, a na večeri dogovorio da delegacija te zemlje dođe u Srbiju i istraži mogućnosti za dodatna ulaganja.


Podsetio je da Azerbejdžan investira od Moskve do Crne Gore, da je, na primer ta zemlja u uložila u hotel „Ukrajina“ u Moskvi, jedan od glavnih hotela ruske metropole, da je u Crnoj Gori uložila više od pola milijarde, a u Turskoj čak 13 milijardi dolara.


Delegacija Azerbejdžana, prema njegovim rečima, u Srbiju će doći da vidi da li će uložiti u izgradnju luksuznih hotela, kupovinu banja i dodao da postoji mnogo mogućnosti za investicije.


VUČIĆ I ALIJEV POTPISALI AKCIONI PLAN O STRATEŠKOM PARTNERSTVU

Predsednici Srbije i Azerbejdžana, Aleksandar Vučić i Ilham Alijev, potpisali su danas u Bakuu Zajednički akcioni plan o strateškom partnerstvu između dve zemlje

Potpisivanje je usledilo nakon bilateralnog susreta predsednika i plenarnog sastanka delegacija dve zemlje.

Pored toga, potisan je i čitav niz drugih bilateralnih dokumenata.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i njegov azerbejdzanski kolega Oktaj Širalijev potpisali su Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti zdravstva i medicinske nauke. Memorandum o razumevanju i saradnji između Ministarstava pravde dve države potpisali su ministri Kuburović i Fikret Mamadov.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović i ministar poljoprivrede Azerbejdžana Inam Karimov stavili su potpis na Sporazum o saradnji u oblasti karantina i zaštite bilja.

Mihajlović je sa azerbejdžanskim ministrom transporta, komunikacija i visokih tehnologija Raminom Guluzadeom potpisala i Sporazum o međunarodnom drumskom saobraćaju i Sporazum o vazdušnom saobraćaju.

Potpisani dokumenti doprineće daljem produbljivanju saradnje dve države, koje inače nisu opterećene nikakvim otvorenim pitanjima.


MIHAJLOVIĆ: STVARAMO USLOVE ZA DIREKTNU LINIJU BEOGRAD - BAKU

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas u Bakuu dva sporazuma sa Azerbejdžanom - Sporazum o vazdušnom saobraćaju i Sporazum o međunarodnom drumskom saobraćaju između dve zemlje.

Mihajlović, koja kao članica delegacije koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Azerbejdžanu, istakla je da se potpisivanjem Sporazuma o vazdušnom saobraćaju stvaraju uslovi za odvijanje vazdušnog saobraćaja između dve zemlje kroz uspostavljanje direktnih letova na relaciji Baku-Beograd i obrnuto.

Takođe, dodala je da se drugim sporazumom unapređuje saradnja u oblasti izgradnje putne infrastrukture i dalje razvijati trgovinski i ekonomski odnosi s Azerbejdžanom.

Ministarka je navela i da su dobri politički odnosi odličan preduslov za uspešnu saradnju dve zemlje u oblastima ekonomije i infrastrukture i dodala da očekuje učešće azerbejdžanskih firmi u realizaciji novih velikih infrastrukturnih projekata.„Otvoreni smo za saradnju sa Azerbejdžanom na novim projektima. Kompanija ''Azvirt'' je naš pouzdan partner, što smo prethodno i pokazali izgradnjom deonice Koridora 11 od Ljiga do Preljine“, rekla je Mihajlović, a navedeno je u saopštenju njenog kabineta.

Potpredsednica vlade je potpisala i Sporazum o saradnji u oblasti karantina i zaštite bilja između Vlade Srbije i Vlade Azerbejdžana.

U Bakuu je danas potpisan i Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti zdravstva i medicinske nauke između ministarstava zdravlja Srbije i Azerbejdžana.

VUČIĆ: NEMA OTVORENIH PITANjA,ZA ŠTO SADRŽAJNIJU SARADNjU


Predsenik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da Srbija i Azerbejdžan nemaju otvorenih pitanja, da se međusobno podržavaju po pitanju očuvanja teritorijalne celovitosti i integriteta, te da je Srbija zainteresovana za unapređenje saradnje u što više sfera.


Obraćajući se novinarima posle sastanka sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, kojeg je pozvao da poseti Beograd, predsednik Srbije se zahvalio Alijevu na podršci teritorijalnom integritetu Srbije i dodao da i Srbija takođe na tom planu pruža podršku Azerbejdžanu.


"Međusobna podrška postoji i te pozicije se neće menjati u budućnosti", naglašava Vučić.


Cenimo vašu politiku zahvaljujući kojoj ste sačuvali zemlju, njeno jedinstvo , rekao je Vučić Alijevu istakavši da je to posebno važno s obzirom da se Azerbejdžan nalazi u regionu na vetrometini i pod pritiskom raznih sila.


"A, vi ste uspeli da sačuvate zemlju i upodobite druge interese interesima Azerbejdžana", kaže Vučić.


Vučić se zahvalio Alijevu na dobrodošlici, ali i na dosadašnjem angažovanju i svemu što čini da odnosi dve zemlje budu na što višem nivou.Dodao je da će uskoro biti održana i sednica Mešovitog komiteta posle duže vremena


Kako je dodao, došao je u Baku sa "pola resora" vlade, jer Srbija želi što bolje odnose u što više oblasti.


"Izgradnja saobraćajnica, saradnja u oblastima zdravstva, sporta, kulture.. u svim tim oblastima možemo da dosegnemo daleko više nivoe", smatra predsednik Srbije i navodi da je moguća i vojno-tehnička i vojno-obrazovna saradnja.


Čestitao je Alijevu na tome što je Azerbejdžan ostvario rast od 3 odsto u nenaftnom sektoru i podsetio da Srbija već treću godinu za redom ima suficit u budžetu što joj otvara prostor za što veću saradnju sa Azerbejdžanom i investiranje u budućnosti.


Napomenuo je da je verovatno prvi predsednik koji je posetio Baku nakon ubedljive pobede Alijeva na predsedničkim izborima.


"Zahvalan sam na toj časti",poručio je Vučić.


SARADNjA SRBIJE I AZERBEJDžANA U OBLASTI PRAVOSUĐA


Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović i ministar pravde Azerbejdžana Fikrat Mamadov potpisali su danas u Bakuu Memorandum o saradnji između dve države u oblasti pravosuđa.


Memorandum je potpisan u okviru zvanične posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Azerbejdžanu, a prema tom dokumentu dva ministarstva sarađivaće u poslovima iz svoje nadležnosti, razmenjivati iskustva i prakse u cilju uskađivanja nacionalnog zakonodavstva sa međunarodnim standardima.


Takođe, razmenjivaće i iskustva u oblasti međunarodne pravne pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, navodi se u saopštenju srpskog Ministarstva pravde.


Dve strane sarađivaće i u poslovima unapređenja elektronskog pravosuđa, modernizacije pravosudnog sistema, obrazovanja i obuke osoblja pravosudne uprave, unapređenja pravosudnih profesija, kao i razmene iskustava u oblasti reforme i modernizacije izvršenja kaznenih sankcija u skladu sa međunarodnim standardima.Saradnja ministarstava pravde Srbije i Azerbejdžana realizovaće se i u drugim oblastima od zajedničkog interesa kroz razmenu informacija i iskustva, kao i organizovanjem radnih sastanaka stručnjaka i razmena delegacija.


Sprovođenje memoranduma doprineće daljem unapređenju odnosa dve države, kao i bržem razvoju njihovih ekonomija, dodaje se u saopštenju.


JAČANjE EKONOMIJE OTVARA MOGUĆNOSTI SRPSKIM KOMPANIJAMA


U predsedničkoj palati Zaguljba u Bakuu danas je počeo plenarni sastanak delegacija Srbije i Azerbejdžana, kojim predsedavaju predsednici Aleksandar Vučić i Ilham Alijev, a srpski predsednik ukazao je na rastući potencijal saradnje dve zemlje.


Predsednik Srbije je, u uvodnom govoru, rekao da srpske kompanije, snaženjem naše ekonomije, koja je u prva tri meseca zabeležila najviši rast u poslednjoj decniji od 4,5 odsto, imaju veću mogućnost za saradnju sa azerbejdžanskim kompanijama.


Vučić, koji je čestitao Alijevu na ubedljivoj pobedi na izborima, poželevši mu uspešan mandat i blagostanje građanima Azerbejdžana, kazao je da ceni njegove napore i želju da sačuva nezavisnost svoje zemlje, i da je u teškim, ponekad smutnim globalnim vremenima, vodi putem mira, putem ekonomskog prosperiteta i održavanja političkih prijateljstava sa svima koji takvu politiku podržavaju.


To nije uvek lako, a Srbija je jedna od zemalja koja tu politiku prepoznaje i koja takvu politiku izuzetno poštuje“, poručio je Vučić.On je čestitao i na 100. godišnjici postojanja Demokratske republike Azerbejdžan i kazao da je Srbija iskreno prijateljska zemlja Azerbejdžanu, kao i da delegacija u Bakuu oseća kao kod najbližih prijatelja


Izrazio je uverenje da dve zemlje imaju prostora za saradnju, da postoji mnogo toga što su interesi Azerbejdžana koji mogu da se ostvare u Srbiji, kao i mnogo toga što su interesi Srbije u Azerbejdžanu.


Takođe je čestitao Alijevu na tome što je Azerbejdžan u nenaftnom sektoru uspeo da podigne rast na 3 odsto, što je ogroman uspeh za tu zemlju.


Plenarnom sastanku prethodio je sastanak u četiri oka dva predsednika.


Posle plenarnog sastanka biće potpisano više dokumenata, a Vučić i Alijev će se obratiti medijima.