A. Joksimović: Očekujem adekvatan pritisak na Prištinu; Đurić: Nisu poznati ni obrisi pravno obavezujućeg sporazuma

Tanjug

19. 03. 2018. u 09:24

Direktorka Centra za spoljnu politiku istakla da je Zajednica srpskih opština ključ pregovaračkog procesa Beograda i Prištine, i da očekuje delovanje međunarodne zajednice kako bi došlo do realizacije

А. Јоксимовић: Очекујем адекватан притисак на Приштину; Ђурић: Нису познати ни обриси правно обавезујућег споразума

Aleksandra Joksimović, Foto Tanjug, D.Kujundžić

Direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović izjavila je danas da očekuje da će u narednom periodu od međunarodnih aktera koji imaju uticaj na Prištinu, "pritisak biti adekvatan" kako bi se realizovao deo briselskog sporazuma koji se odnosi na Zajednicu srpskih opština.

Pročitajte još:ZSO preduslov za dalji tok dijaloga


"Očekujem da će u narednom periodu od međunarodne zajednice, odnosno od onih aktera koji imaju jasan uticaj na prištinsku stranu, pritisak biti adekvatan, kako bi do realizacije ovog, za Srbiju najznačajnijeg, dela briselskog sporazuma došlo", rekla je Joksimovićeva za RTS.

Ona je istakla da je Zajednica srpskih opština ključ pregovaračkog procesa Beograda i Prištine, kao i ključni uslov za Beograd.

Prema njenim rečima, pregovori su, bez svake dileme, teški, ali se polako pomiču u pozitivnom smeru.

"Jasno je da ćemo u narednom periodu imati značajno intenziviranje dijaloga i da će svi akteri pokušati da izvrše takvu vrstu uticaja koji će omogućiti da dođe do značajnijeg prodora u pregovaračkom procesu, koji bi rezultirao u adekvatnom vremenskom okviru i potpisivanjem sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa", napomenula je Joksimovićeva.

Ona je ocenila da je evidentno da se region nalazi na jednoj vrsti prekretnice, da se procesi ubrzavaju, pa tako i oni procesi koji su vezani za pregovore između Beograda i Prištine.

Joksimovićeva je podsetila da je prošlog meseca, posle više od godinu dana, održan prvi dijalog Beograda i Prištine na tehničkom nivou.

Bez obzira na to što su teme iste, zapravo se radi na učestalosti susreta, koji mogu dovesti do određenih, značajnih pomaka u implementaciji onoga što je već postignuto Briselskim sporazumom, rekla je Joksimović gostujući na RTS.

Direktorka Centra za spoljnu politiku navodi da tehnički dijalog uvek ima svoje ograničene domete, a da se suština ovog pitanja rešava na političkom nivou.

"Bez političke volje nemoguće je doći do krajnjeg rešenja, koje se sada najavljuje kao sveobavezujući sporazum o normalizaciji. U ovom trenutku imamo jednu situaciju da je predsednik Vučić politički izuzetno jak, za razliku od Tačija, koji ima značajne političke probleme unutar Kosova. Bez obzira na to, očekujem da će se u periodu koji je pred nama da počnu da se pojavljuju određena vrsta scenarija", rekla je Joksimovićeva.

Ona je dodala da Nemačka ima ključni uticaj, a da proces ubrzava i činjenica da je nemačka vlada formirana.

Joksimovićeva kaže da je Srbija mnogo dalje odmakla u procesu evropskih integracija i u pregovorima sa Evropskom unijom, a da se napredak u Poglavlju 35 (Odnosi sa Prištinom) konstatno meri kao uslov za dalje otvaranje pregovaračkih poglavlja.

Za Kosovo, podsetila je, postoje određene vrste značajnih uslova koji se tiču Specijalnog suda za ratne zločine i pitanjem demarkacije sa Crnom Gorom.


ĐURIĆ:NISU POZNATI NI OBRISI PRAVNO OBAVEZUJUĆEG SPORAZUMA


Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić istakao je da za sada nisu poznati ni obrisi pravno obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine, niti se može predvideti šta EU pod tim porazumeva, ali ističe da je trajno i održivo rešenje neophodno za stabilnost ovog dela Evrope.

Đurić je za bečki Standard naveo i da, ako dođe do referenduma, na njemu neće biti pitanje kosovske nezavisnosti.

Podsetio je da je u Srbiji već pokrenut interni dijalog o KiM, u kojem učestvuje više stotina stručnjaka iz svih oblasti.

Đurić je rekao da na tim orkuglim stolovima učesnici često iznose suprotstavljene stavove, te da je taj format pokazao kompleksnost problema sa kojim se suočavamo.

"Međutim bilo je i par interesantnih predloga, koji do sada nisu mogli da se čuju u javnosti. Odlučujuće je da je dijalog o Kosovu i Metohiji u širim krugovima oživljen kao nacionalno pitanje, a ne kao problem političke elite ili stranaka koje su na vlasti", naveo je.

U tom dijalogu su, kaže Đurić, do sada učestovali eksperti iz oblasti prava, medicine, bezbednosti, međunarodnih odnosa, ekonomije i političkih partija, a želi da se čuje i stav Srpske pravoslavne crkve.

Ssto se pravno obavezujućeg sporazuma sa Prištinom tiče, Đurić kaže da Beograd nema predstavu o tome kakve obrise treba da ima takav dokument, niti se može predvideti šta EU pod tim podrazumeva.


"Jasno je da EU nema jasan stan po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, što se vidi i iz Strategije o proširenju za Zapadni Balkan. Nezavisno od svih razmišljanja u EU na ovu temu ne postoji nikakva sumnja da trajno i održivo rešenje mora biti pronađeno za stabilnost ovog dela Evrope", naveo je Đurić.

"Standard" piše da taj, kako navodi, istorijski sporazum, koji bi navodno rešio sva sporna pitanja između Beograda i Prištine, treba da bude postignut do kraja aktuelne Evropske komisije, naredne godine.

Napominje se i da je za pravno obavezujući sporam nadležna šefica evropske diplomatije Federika Mogerini koja je, podseća se, nedavno rekla da vidi odlučnost Beograda i Prištine da se ovaj sporazum potpiše iduće godine.

KOCIJANČIĆ:OČEKUJEMO PUNU IMPLEMENTACIJU DOGOVORA O ZSO


EU očekuje punu primenu svh sporazuma iz dijaloga Beograda i Prištine, uključujući i sprazum o formiranju Zajednice srpskih opština, izjavila je danas u Briselu porparolka Evropske komisije Maja Kocinačić uoči početka nove runde tehničkog dijaloga delegacija Beograda i Prištine, koja počinje kasnije popodne u Briselu i traje do srede.


”Kao i uvek i to već duže vreme mi očekujemo punu implemetaciju toga što je bilo dogovoreno u dijalogu. To važi za pitanje dogovora o Zajednici - Asocijaciji kao i za druge dogovore recimo onaj o energetici. To je naše očekivanje. Rad u tom smislu se intenzivirao. Ovi sastanci u sledećim danima konkretan su dokaz toga da radimo na tome”, poručila je Kocijančić u izjavi novinarima.


Ona je najavila da će se upravo tokom nove runde tehničkog dijaloga, koji danas počinje, razgovarati o upravo implementaciji dogovora već postignutih u dijalogu.


”Konkretno to su Asocijacija-Zajednica srpskih opština, energetika, integrisano upravljnje granicama, most u Mitrovici i sloboda kretanja”, najavila je Kocijančić.


Dodala je da posle trodnevnog dijaloga na tehničkom nivou krajem nedelje u Briselu sledi još jedan sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine.


”U petak visoka predstavnica Federika Mogerini pozvala je predsednika Vučića i predsednika Tačija na sastanak na najvišem nivou, gde će oni razgovarati o celokupnoj normalizaciji odnosa, ali i pogledati kako teče implementacija dogovora iz dijaloga”, najavila je Kocijančić.


Upitana da li su tehnički razgovori delegacija Beograda i Prištine neka vrsta pripreme za dijalog na visokom političkom nivou, portparolka Evropske komisije objašnjava da su sastanci radnih grupa fokusirani konkretno na implementaciju toga što je već bilo dogovoreno.


”Tu se rad nastavlja, intenzivira se i ide u jasnom pravcu potpune implementacije dogovorenog. Kada je reč o sastanku na najvišem nivou, tu će se pogledati gde smo u kontekstu implementacije dogovorenog, a isto tako će razgovarati i celovitoj normalizaciji odnosa i radu na nivou predsednika”, izjavila je Maja Kocinačić.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (36)

Djordje Stojanović

19.03.2018. 13:06

Bolje obavešteni umovi kažu da razvoj medjunarodnih odnosa ide u korist Srbije i da ne treba požurivati taj pravno obavezujući akt Jer, uticaj zapada slabi a jačaju uticaji prijatelja Srbije. s toga ne treba žuriti već strpljivo raditi do stvaranja jos povoljnije klime za rešenje pitanja KIM

Dragan

19.03.2018. 16:06

Beograd uredno ispunjava sve svoje preuzete obaveze a prištinske vlasti skoro nijednu.Jasno je ko opstruiše napredak u pregovorima.

Igor

19.03.2018. 16:42

Medjunarodna zajednica mora da natera Pristinu da se ponasa u skladu sa dogovorenim.

Косово је Србија, бре!

19.03.2018. 16:58

Меркелова вам још пре 5 година рекла да је Косово "услов свих услова", а вама још увек непознати "обриси обавезујућег споразума"! Па јасно је ваљда да само треба да озваничите оно што сте урадили 2013, укидањем свих државних институција Србије на КиМ!

Bojan

19.03.2018. 17:26

Moraće EU da učini nešto, jer nema smisla da mi poštujemo dogovore, a da se Priština pravi luda.

SELAVI

19.03.2018. 19:14

@ana - U Srbiji je od gradjana sve izraženija želja da se ne ide u EU jer se pratično pokazuje od 1999 g. da je EU filijala Nato pata i nacističkih interesa SAD i Nemačke .

Teodor

19.03.2018. 17:37

Za kompromis je potrebno dvoje, jasno je da Srbija želi da radi, dok nismo dobili odgovore sa druge strane.

Goran

19.03.2018. 18:14

Nama su udarali sankcije kad nismo hteli pregovore sto tako ne urade i sa Pristinom?Lepo neka EU udaritI sankcije na izvoz i slobodu kretanja kosovskih Albanaca dok ne ispune dogovor o ZSO kao sto su nama , ne moraju ih bombardovati.

Natasa

19.03.2018. 18:22

Srbija je u pregovorima konstruktivna , EU i SAD moraju da pritisnu svoje mezimce u Pristini da postuju dogovoreno.

veliki

19.03.2018. 19:12

Za mene su ovi pregovori završeni dok Priština ne primeni sve do sada potpisane sporazume.

mimi

19.03.2018. 20:48

Nadam se da ce se reagovati i da ce neko Pristini skrenuti paznju,mislim da se previse popusta Pristini.

Aleksa

20.03.2018. 08:38

Da je bilo do Srbije bile bi i sankcije a ovako miljenici mogu da rade sta god pozele, ocigledna provoakacija i namera albanaca da podrivaju proces