Imamo odlične pokazatelje i rast plata i penzija je apsolutno realan ove godine, izjavila je večeras premijerka Srbije Ana Brnabić za RTS.

Brnabić očekuje da rast BDP-a bude 3,5 odsto i navodi da su veći privredni rast, povećanje plata i penzija ciljevi i novog programa "čuvarkuća", koji se predviđa sa MMF-om.

Ona je dodala da će naredni sastanak delegacije Srbije s MMF-om biti održan od 20. do 22. aprilu Vašingtonu.

"Tamo će biti ministar finansija Dušan Vujović i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković. Onda će oni posetiti Beograd sredinom maja, kada treba da finalizujemo taj dogvoor, da bi u julu išli na odbor MMF i nadam se potpisali ovaj aranžman", rekla je Brnabić.

Na pitanje na koliko bi potpisali aranžman, ona je rekla da se razmišlja da li na dve ili tri godine.

"Ja sam pre za aranžman na tri godine, ali to ćemo dogovoriti sredinom maja", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da bi novi aranžman "čuvarkuća" podrazumevao uglavom savete, a manje kontrolu.

"Dobro je da imamo tu vrstu nekog kontrolnog meganizma, koji daje dosta dobar pravac i razmišljanja investitorima", rekla je Brnabić.

Brnabić je naglasila da su dogovoreni glavni ciljevi novog programa "čuvarkuće" - prvi je veći privredni rast, a drugi veće plate i veća primanja za građane Srbije.

Ističe da je realno da dođe do rasta plata i penzija ove godine, jer su, kaže, pokazatelji odlični.

"Mislim da je apsolutno realan rast ove godine. Mi u ovom trenutku imamo odlične pokazatelje i BDP od 4, 2 odsto u januaru. Ja sad očekujem podatke za februar, pored toga imamo suficit u budžetu, javni dug i dalje pada, sada nešto malo više od 57 odsto", rekla je ona.

Dodala je da očekuje i uplatu za koncesiju za Aerodrom "Nikola Tesla".

"Očekujem dosta povoljnu sliku BDP-a, stanogradnju za bezbednosne sturkture, gde imamo dosta dobar pomak. Nadam se da će se postići rast koji je planiran od 3,5 odsto, ako bude više - tim bolje, ali cilj je da u budućnosti bude četiri odsto i viši", rekla je Brnabić.

Ističe da sa optimizmom gleda na narednu nedelju. "Ispred nas je važna nedelja. Dvaesetog marta otvara se prva digitalna farma u regionu, Srbija će u tome biti lider, potpisivanje sa koncesionarom za aerodrom i početak rešavanja pitanja za Agrokor", navela je Brnabić.

Free images Pixabay

BRNABIĆ: TRI MERE ZA PODSTICANjE RAĐANjA

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je večeras da mere za podsticanje rađanja podrazumevaju tri stvari - finansijsku podršku, projekat e-beba kojim se uklanjaju administrativne prepreke za roditelje, i usklađivanje rada i roditeljstva.

Takođe će biti ustanovljena nagrada za kompanije koje najbolje usklađuju rad i roditeljstvo, najavila je Brnabić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Brnabić smatra da je jucerašnje obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića o populacionoj politici i merama za podsticanje radanja bilo najznačajnije do sada.

"To je tema od nacionalnog značaja. Drago mi je što je na nju predsednik skrenuo paznju. Vlada je u petak usvojila Strategiju za podsticanje rađanja, a sada radimo na akcionom planu", navela je Brnabić.

Akcionim planom su, kako je navela, predviđene tri važne stvari:

"Prvo je finansijska podrška i to je predsednik predstavio juče. Druga stvar je - e beba "Beba dobrodošla na svet", kojom će biti otklonjenje sve administrativne prepreke za roditelje novorođene dece, gde je to moguće", navela je premijerka precizirajući da to treba da zaživi u svim porodilištima do kraja setembra.

Treća stvar je, kako je navela, usklađivanje rada i roditeljstva.

Ona je primetila da je naš Zakon o radu jako dobar i u tome je dosta liberalan, ali da se u praksi ne primenjuje.

"Drago mi je što je apel predsednika bio usmeren i na kompanije - kako da se odnose prema zenama koje su na trudničkom ili porodiljskom bolovanju. "Važno je da smo razgovarali sa Privrednom komorom Srbije i SANU, da ustanovimo nagradu za kompaniju koja najbolje usklađuje rad i roditeljstvo, kako bismo drugima pokazali primere kako se to radi", rekla je Brnabićeva.

Upitana zasto nije prisustvovala jucerasnjoj konferenciji predsednika, premijerka je rekla da za tim nije bilo potrebe i da je bilo vazno da se predsednik obrati javnosti.

"Bilo je jako vazno da se predsednik obrati jer to nije političko pitanje, već od nacionalnog znacaja", istakla je premijerka i podsetila da je Vučić dok je bio premijer formirao Nacionalni savet koji na njegovu inicijativu i dalje funkcionise u vladi.

Brnabićeva je ocenila i da je pitanje demografske politike ono pitanje pitanje kojim i treba da se bavi predsednik i da daje tempo tom procesu.