Han: Dobri sastanci sa Vučićem i Tačijem, dijalog ključan

Tanjug

petak, 26. 01. 2018. u 09:40

Хан: Добри састанци са Вучићем и Тачијем, дијалог кључан

Foto: Beta

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku rekao da da 2018. godina može biti "godina Zapadnog Balkana", ako svi lideri na Balkanu nastave da insistiraju na reformama i pomirenju
Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han ocenio je da je u Davosu imao dobre sastanke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, te je poručio da je dijalog ključan za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Pročitajte još:Vučić: Ako je dijalog samo da priznamo Kosovo - hvala, doviđenja


Han je ocenio da je imao "veoma dobar sastanak" s Vučićem i dodao da 2018. godina može biti "godina Zapadnog Balkana", ako svi lideri na Balkanu nastave da insistiraju na reformama i pomirenju, što uključujuje rešavanje bilateranih problema.

Han je u odvojenoj poruci na Tviteru naveo i da je imao "dobar sastanak" sa Tačijem u Davosu.

Pročitajte još:Vučić: Na nama je da probamo da razgovaramo i postignemo kompromis


"U interesu Evropske unije je da ceo Zapadni Balkan krene napred. Zauzvrat, potrebni su snažniji napori svih zemalja. Dijalog je ključan za napredak srpske vlade i Kosova", napomenuo je Han.

Han je podelio na Tviteru i fotografije sa sastanka sa Vučićem i kosovskim predsednikom.

Vučić je ranije rekao da je u razgovoru sa evropskim komesarom izrazio očekivanje da u najavljenoj strategiji o proširenju EK, u skladu sa izjavama Žana Kloda Junkera, bude jasno da će se mogućnost zemalja kandidata da postanu članice EU meriti prema zaslugama i onome što su učinile.

"Očekujemo da bude potvrđena ta pozicija Srbije, kao što je bila naglašena poslednji put u izjavama Junkera ", rekao je Vučić novinarima u Davosu.

Predsednik Srbije je dodao da je u razgovoru sa Hanom bilo reči o svim temama, od dijaloga Beograda i Prištine, vladavine prava, ekonomskih rezultata Srbije, do nove strategije EK.

Kako je rekao, najveći deo razgovora je bio o odnosima Beograda i Prištine, jer je to, kaže, uvek najteža tema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije