Изетбеговић: Младић је злочинац и кукавица; Хрватска незадовољна јер није утврђено учешће Србије

Tанјуг

22. 11. 2017. у 12:48

Земље из региона, али из света реаговале су на пресуду Хашког трибунала, којом је Ратко Младић осуђен на доживотну казну

Изетбеговић: Младић је злочинац и кукавица; Хрватска незадовољна јер није утврђено учешће Србије

Фото Танјуг, АП

Председница Колинда Грабар-Китаровић оценила је да ће пресуда хашког трибунала Ратку Младићу бар делимично бити сатисфакција породицама погинулих, убијених, мучених и несталих и изразила жаљење што, како је рекла, није одговарао и за злочине почињене у Хрватској.

"Знам да не може вратити изгубљене животе, хиљаде људи који су на тако бруталан начин убијени у Сребреници и другде у БиХ, али и у Републици Хрватској. Жао ми је да није одговарао за злочине почињене у Хрватској, посебно Шкабрњу и друге", рекла је хрватска председница у изјави новинарима у Ријеци.

Китаровићева је изразила наду да ће ова пресуда доживотног затвора бити барем деломично сатисфакција породицама свих који су погинули, убијени, мучени и нестали у то време кад је Младић, како је казала, био "један од симбола рата, бруталности и геноцидности", пенела је ХИНА.

КУРЦ: ПРЕСУДА МЛАДИЋУ ВАЖНА ЗА ПОМИРЕЊЕ


Лидер Народне партије Аустрије и мандатар за формирање нове владе Себастијан Курц, оценио је данас да је пресуда Ратку Младићу даљи важан корак у правцу савладавања прошлости и стравичних ратних злочина на простору бивше Југославије.


Курц је, у саопштењу, поручио да ову пресуду због тога морају поштовати све стране.


Одлучно правно процесуирање свих злочинаца је предуслов за правду и савладавање прошлости, а тиме и за праштање и помирење, нагласио је актуелни шеф аустријске дипломатије.


"Једна од поука ратних сукоба мора бити да државе на Западном Балкану у будућности морају још тешње, прекогранично сарађивати", подвукао је Курц.


ХРВАТСКА НЕЗАДОВОЉНА ЈЕР НИЈЕ УТВРЂЕНО УЧЕШЋЕ СРБИЈЕ


Влада Хрватске оценила је данас да је примерена првостепена пресуда Ратку Младићу којом је осуђен на доживотну робију, али и изразила незадовљство што том пресудом није утврђено учешће и највиших функционера Србије у "свеобухватном удруженом злочиначком подухвату".

"Изражавамо незадовољство закључцима Расправног већа у делу у којем није утврђено учешће и највиших државних функционера Србије у такозваном свеобухватном удруженом злочиначком подухвату, с обзиром да су у оптужници били наведени (Слободан Милошевић, Јовица Станишић, Френки Симатовић, Жељко Ражнатовић и Војислав Шешељ)", саопштила је Влада Хрватске.

Влада Хрватске је изразила и жаљење што Ратко Младић "није оптужен и осуђен и за бројна злодела почињена током агресије на Републику Хрватску". Додаје се да је Хрватска у том предмету, преко својих надлежних тела, пружала помоћ тужилаштву Хашког трибунала и испуњавала његове захтеве.

ИЗЕТБЕГОВИЋ: МЛАДИЋ ЈЕ ЗЛОЧИНАЦ И КУКАВИЦА

Члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић је поводом пресуде генералу Ратку Младићу изразио наду да ће она донети отрежњење и додао да је уверен да се, како је рекао, тиха већина босанских Срба не поистовећује са Ратком Младићем и да не оправдава његова дела.

У свом обраћању Изетбеговић је поновио још једном све тачке оптужнице по којима је Младић осуђен на доживотну казну затвора истакавш да то чини намерно како би се, како је рекао, са тим суочили.

"Судија је рекао да ће Младић у целом свету остати упамћен као злочинац. Изражавам дубоко саучешће жртвама удруженог злочиначког подухвата у којима је Младић био извршилац", рекао је Изетбеговић и додао:

"Такав терет се неће моћи у будућности носити. Прошлост је иза нас и на њу се треба позивати само ако ће утицати на бољу будућност. Младић је злочинац и кукавица, јер само кукавице убијају и нападају заточене жене, децу и цивиле".

Изетбеговић је, преноси портал Кликс, изразио наду и да ће пресуда донети отрежњење, те истакао да је "прихватање истине једини пут и начин да будућност у овој земљи буде боља од прошлости".

ЏОНСОН: ОНИ КОЈИ ПОЧИНЕ ЗЛОЧИНЕ НЕ МОГУ ИЗБЕЋИ ПРАВДУ

Министар спољних послова Велике Британије Борис Џонсон изјавио је данас да пресуда Хашког трибунала Ратку Младићу показује да они који почине злочине не могу избећи правду.

Џонсон је рекао да пресуда Младићу нећи вратити на хиљаде изгубљених живота, али показује да ће архитетекте њихових патњи бити позване на одговорност, пренео је АП.

Шеф британске дипломатије је навео да су злочини почињени током ратова на Балкану 90-их година обележили један од најмрачнијих периода у Европи.

"Морамо се удружити како бисмо обезбедили да се то никада више не догоди", рекао је Џонсон.

МОГЕРИНИ: НЕ КОМЕНТАРИШЕМО ПОЈЕДИНАЧНЕ ПРЕСУДЕ

Европска унија поштује одлуку Хашког трибунала Ратку Младићу иако не коментарише појединачне пресуде, изјавила је данас шефица европске дипломатије Федерика Могерини.

"Пресуда у случају Ратка Младића пред Међународим кривичним судом за бившу Југославију, која је данас изречена, дотиче се неких од најмрачнијих, најтрагичнијих догађаја у недавној историји Босне и Херцеговине и Западног Балкана, укључујући геноцид у Сребреници", оценила је Могерини, пренеле су агенције.

Испуњење правде, према њеним речима, и борба против некажњивости за најстрашније злочине темељна је људска обавеза.

Могерини је рекла да саосећа са преживелима и с онима који су изгубили своје вољене и додала:

"Иако не коментаришемо појединачне пресуде, ми у потпуности поштујемо одлуку трибунала и подржавамо његов рад".

АРТМАН: ПРЕСУДА, ПОСЛЕДЊАЈ ПРИЛИКА ЗА КВАЛИФИКАЦИЈУ ЗЛОЧИНА

Некадашња портпаролка Тужилаштва хашког трибунала Флоренс Артман оценила је да је пресуда Ратку Младићу била последња прилика да трибунал оцени, како каже, квалификацију злочина који су почињени од 1992. у БиХ.

Артман је, преноси Фена, мишљења да је током читања отужби за које се терети, Младић то покушао спречити, јер му је, како тврди, било битно да се не подсећа на злочине за које је оптужен.

Али, додала је, пошто је судија то одбио, Младић је "постао нервозан и цели свет је могао да види како човек који је навикао да има сву моћ постаје немоћан".

Младића је описала као човека који је "навикао да има у својим рукама и живот и смрт", који је, како је рекла, међутим, у судници био обичан човек који "треба да одговора за своје злочине пред судијама и нема више никакву власт".


АМАНПУР: ПРЕСУДА МЛАДИЋУ НАЈМАЊЕ ЗА ЖРТВЕ

Британска новинарка Кристин Аманпур изјавила је данас да Ратко Младић остао кукавица до последњег тренутка јер није остао у судници да чује пресуду, те додала да је доживотна казна за генерала ВРС "најмање што су жртве овог рата требало да добију".

Иначе, уочи изрицања пресуде, она је, преноси Фена, објавила врло емотиван лични текст о својим сусретима са Младићем, којег назива злочинац.

"Нема веће части него бранити свој народ, рекао ми је Ратко Младић 1993. године, када сам 'кољача из Босне' питала шта мисли о томе хоће ли бити процесуиран као ратни злочинац. Са великим задовољством га гледам данас како чека пресуду у Хагу", навела је Аманпур.
РАДОНЧИЋ: ЖАО МИ ЈЕ ШТО НЕ ПОСТОЈИ СМРТНА КАЗНА

Лидер Савеза за бољу будућност (СББ) Фахрудин Радончић изјавио је да је данашња пресуда Хашког трибунала генералу Ратку Младићу историјска и да му је жао што у Трибуналу не постоји смртна казна.

"Ово је историјска пресуда. Потврђени су сви монструозни злочини, геноцид у Сребреници, као што је четворогодишња опсада Сарајева и други зверски атаци на Бошњаке", рекао је Радончић за Дневни аваз.

Прочитајте још - Иванић: Хаг не дели правду, доводи до нових сукоба; Кубуровић: Тежак дан за Србију


Он је оценио да је "историјска штета то што Младић није осуђен за геноциде у општинама Кључ, Котор Варош, Сански Мост, Приједор, Власеница и Фоча".

"Људски, гледајући жртве и породице које су изгубиле и по 30 својих чланова, присећајући се својих погинулих чланова породице и тога да сам преживео сваки дан рата у опкољеном Сарајеву, искрено жалим што у Трибуналу не постоји смртна казна", казао је Радончић.
КУКАН: ЈАСНА ВЕЗА ИЗМЕЂУ ОДГОВОРНОСТИ МЛАДИЋА И ЗЛОЧИНА

Пресуда Трибунала у Хагу је закаснела, али успоставља јасну везу између одговорности Ратка Младића и злочина почињених 1990-их година, каже Едуард Кукан, председавајући Групе за сарадњу ЕП и Западног Балкана.

"Данашња пресуда успоставља јасну везу коју одговорност Ратка Малдића има са страшним злочинима почињеним 1990-их. Младић је оптужен по 10 од 11 тачака по којима му се судило. То укључује геноцид у Сребреници, злочине против човечности и ратне злочине током рата у БиХ", навео је Кукан.

Он је додао и да сматра да је пресуда, која долази 22 године пошто су злочини почињени, "одавно закаснела".

"Иако то неће вратити оне који су нестали у рату, надам се да ће ова пресуда Међународног кривичног суда за Југославију донети неку утеху породицама које су чекале разрешење", поручио је Кукан, коуји је и шеф Делегација Европског парламента за Србију.

Прочитајте још - СИН РАТКА МЛАДИЋА: Ово није правда, жалићемо се на пресуду

Поводом завршетка рада Трибунала у Хагу, Едурад Кан наглашава да је важно признати сав посао који је Трибунал обавио током претходних година, оценивши да је имао изузетно значајну улогу у новијој историји, али и у "општем систему међународне правде којој је његов рад значајно допринео".
ПЛЕНКОВИЋ: КАЗНА МЛАДИЋУ ПРИМЕРЕНА, ИЗОСТАЛИ ЗЛОЧИНИ У ХРВАТСКОЈ

Премијер Андреј Пленковић оценио је да је казна доживотног затвора Ратку Младићу за злочине почињене у БиХ примерена и изразио жаљење због тога што део оптужнице нису били и злочини које је бивши заповедник војске босанских Срба починио у Хрватској, пренела је ХИНА.

"С обзиром на најтежа кривична дела злочина против човечности, која су била предмет оптужнице, сматрамо да је, с обзиром на све у чему је учествовао Младић и у чему је тај удружени злочиначки подухват подузет у БиХ и потврђен геноцид у Сребреници, ова пресуда примерена, с обзиром на одредбе статута Међународног кривичног суда за бившу Југославију", рекао је Пленковић новинарима у Сабору.

Прочитајте још - И мртвом би му читали пресуду!

Упитан да ли је Државно тужилаштво Хрватске требало да процесуира Младића за злочине у тој држави, Пленковић је рекао:

"На то мора да одговори ДОРХ. Нажалост, предмет ове оптужнице нису били злочини почињени на територији Хрватске".

Нама је, казао је, жао због тога.

"Било би добро да је и то био део оптужнице Хаашког тужилаштва. Међутим, они су очито због обимности предмета, колико ми се чини, нажалост, проценили да то није случај", рекао је Пленковић.

СВЕТСКИ МЕДИЈИ О ПРЕСУДИ МЛАДИЋУ

Светски медији известили су данас да је Хашки трибунал осудио на доживотни затвор некадашњег врховног команданта Војске Републике Српске, генерала Ратка Младића, истичући да је он избачен из суднице неколико минута уочи изрицања пресуде, јер је узвикивао "ово су лажи и ви сте лажови".

Ројтерс и АП наводе да је суд УН осудио бившег војног командата босанских Срба за геноцид и злочине против човечности због организовања масакра и етничког чишћења током рата у Босни од 1992. до 1995.

Америчка агенција наводи да су у Лазареву, малом селу у Србији у којем је Младић ухапшен 2011, становници одбацили пресуду против њега као пристрасну, истакавши да не признају Хашки трибунал.

Прочитајте још - Младић умире, а "лече" га масажом!


Вест о изрицању пресуде Младићу пренела је и руска агенција ''Тас', подсећајући да је Младић 16 година био у бекству пре него што је ухапшен у Србији маја 2011. и изручен Хагу. Би-Би-Си у свом извештају наводи да је Младић проглашен кривим за геноцид због неких од најгорих злодела у рату у Босни 1990-их, а описује га као "босанског крвника" који је "водио бруталну кампању током рата у Босни и који је осуђен на доживотни затвор због предвођења трупа у најгорим злочинима у послератној Европи".

Прочитајте још - Дарко Младић: Тужилаштво има доказе да је генерал лоше


Наводи и да је Младић био "свиреп у тежњама ка оном што је сматрао судбином српског народа, видећи рад као могућност да се освети за пет векова окупације муслиманских Турака", а додаје да је као бегунац уживао отворену подршку и заштиту тадашњег југословенског председника Слободана Милошевића.

И Си-Ен-Ен је известио о данашњем изрицању пресуде Младићу, напомињући да је његово суђење трајало 530 дана, са више од 500 сведока и скоро 10.000 доказа, а подсећа да га је некадашњи мировни преговарач у Босни Ричард Холбрук описао као "једну од смртоносних комбинација - харизматичног убицу".

Британски "Телеграф" јавља да је суд у Хагу осудио Младића по 10 од 11 тачака на "драматичном врхунцу револуционарних напора у циљу задовољења правде за ратове у бившој Југославији", напомињући да је суђење Младићу било последње пред затварање Хашког трибунала.

Лондонски дневник наводи и да су данашњу пресуду дуго чекале десетине хиљада жртва широм дубоко подељеног региона, а да су се десетине њих окупиле рано јутрос испред суда у Хагу, многи са фотографијама најмилијих који су убијени или нестали.

"Дојче веле" у свом опширном извештају о данашњој пресуди Младићу напомиње да он није проглашен кривим по тацки један - за геноцид у Фочи, Кључу, Котор-Вароши, Приједору, Санском Мосту и Власеници - али да јесте крив по преосталих 10 тачака оптужнице, као учесник разних удружених злочинацких подухвата међу којима је онај у Сребреници спровођен и геноцидом.

"Раша тудеј" преноси реаговање Младићевог сина Дарка након изрицања пресуде, који је рекао да није изненађен јер је, како је навео, суд од почетка потпуно пристрасан.

РТ оцењује да ће данашња пресуда вероватно разбуктати огорченост у Србији међу онима који сматрају да је међународно кривично гоњење за злочине почињене током ратова на Балкану једнострано и да не приводи правди жртве Албанаца и Хрвата.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Младић осуђен на доживотну казну

Уз то, руски канал наводи да је Хашки трибунал од 161 појединца гонио 94 Срба, 29 Хрвата, девет Албанаца и девет Бошњака, а подсећа и да је тек неколицина Срба ослобођена оптужби, у поређењу са више од 10-ак оптуженика других националности.

Истовремено, француски "Монд" у свом извештају о пресуди Младића наводи речи тужиоца Трибунала Сержа Брамерца који га описује, као и Радована Караџића, као "архитекту политике етничког чишћења једног дела Босне у циљу стварања етнички чисте српске државе".

Такође, париски дневник преноси реаговање високог комесара УН за људска права који је пресуду Младићу поздравио као "велику победу правде и упозорење другима да такви злочини неће измаћи правди ма како били моћни и колико год времена да је за то потребно".

ЕШДАУН: СРЕБРЕНИЧКИ УБИЦА ЈЕ СУОЧЕН С ПРАВДОМ

Бивши високи представник у БиХ Педи Ешдаун назвао је данас осуђеног Ратка Младића "сребреничким убицом", истичући да се он сада суочио с правдом.

Првостепено веће Хашког трибунала за злочине у бившој Југославији осудило је некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића на доживотну казну затвора. а Ешдаун је за ФЕНУ рекао да ће "они који поштују владавину права и у рату, поздравити то".
Он је казао да су "они који су крварили у рату у Босни и Херцеговини добили сатисфакцију".

"Људи у БиХ који схватају да нема мира без задовољења правде, сада могу гледати у будућност с више сигурности", оценио је Ешдаун.


НЕМАЧКА ПОЗДРАВЉА ПРЕСУДУ РАТКУ МЛАДИЋУ

Немачка влада је данас поздравила пресуду Ратку Младићу којом је он осуђен на доживотну казну затвора за геноцд и злочине против човечности.

"Немачка влада поздравља пресуду као важан допринос процесуирању страшних злочина почињених на тлу бивше Југославије 90-тих година", рекла је портпаролка немачког министарства спољних послова Марија Аделбар на редовној конференцији за новинаре.

Она је додала да ће немачка влада наставити да се залаже за јачање међународног права а нарочито међународног кривичног права, преноси Ројтерс.


ОРИЋ: ВОЈСКОВОЋА МОРА ДА ОДГОВАРА ПРЕД СВОЈИМ НАРОДОМ

Бошњачки ратни командант у Сребреници Насер Орић изјавио је данас поводом пресуде Хашког трибунал Ратку Младићу да "војсковођа мора одговарати и пред својим народом", јер је, како је казао, одговоран за смрт војника Војске РС, које је лично водио у смрт.Орић је за сарајевски "Дневни аваз" рекао да се пресуде Суда у Хагу морају поштовати и да их не треба коментарисати, али да дела Младића најбоље говоре о њему.

"Он српским мајкама никада није имао петљу да каже да их је лично одводио у смрт и да је поражен на бојном пољу. Заузврат, одлучио се за убиства заробљеника и цивила. Шта да му поручим? Могу рећи да му желим да поживи што дуже у здрављу, то је све", казао је Орић.

Орића је Хашки трибунал ослободио оптужби за злочине над српским цивилима и војницима у Подрињу, а недавно га је Суд БиХ ослободио оптужби за убиство три српска заробљеника.

АМБАСАДА САД У САРАЈЕВУ: ПРИХВАТИТИ ПРЕСУДУ И ОКРЕНУТИ СЕ ПОМИРЕЊE

Амбасада Сједињених Америчких Држава у Босни и Херцеговини сматра данашњу пресуду Међународног кривичног суда за бившу Југославију у случају против Ратка Младића важним кораком ка утврђивању одговорности појединаца који су узроковали страшне патње грађана БиХ.

Између осталих злочина, напомињу из Амбасаде САД, Младић је проглашен кривим за злочин геноцида у Сребреници 1995. године, злочине против човечности и прогоне широм земље, тероризирање грађана Сарајева и узимање припадника мировних трупа Уједињених нација за таоце, преноси Фена.

"Надамо се да ће ова пресуда жртвама и њиховим породицама донети смирај и дати осећај да је правда, барем донекле, задовољена", поручено је из Амабасаде САД-а у БиХ.

Апеловали су на све стране да прихвате ову пресуду и поново се окрену континуираном ангажману на помирењу и мирном заједничком животу који су неопходни за будућност стабилне, сигурне БиХ у којој су заштићена права свих њених грађана.


ДЕЛЕГАЦИЈА ЕУ У БИХ: НАДАМО СЕ ДА СУ СВЕ ЗЕМЉЕ У РЕГИОНУ ОПРЕДЕЉЕНЕ ЗА ПОМИРЕЊЕ

Европска унија је поводом данашњег изрицања пресуде Ратку Младићу пред судом у Хагу због ратних злочина, изразила наду да су све земље у региону одлучне и опредељене да раде на помирењу, сарадњи и добросуседству.

"Очекујемо од свих политичких лидера у региону да искажу поштовање према жртвама кроз заступање и поштовање тих опредељења", саопштила је Делегација ЕУ у БиХ.

Пресуда Хашког трибунала у случају Младића се "дотиче неких од најмрачнијих и најтрагичнијих догађаја у недавној историји Босне и Херцеговине, Западног Балкана и Европе, укључујући геноцид почињен у Сребреници", наводи се у саопштењу.

"Остваривање правде и борба против некажњивости најстрашнијих злочина је основна људска обавеза. Саосећамо са преживелима и онима који су изгубили своје најмилије", наводи се у саопштењу.

Делегација ЕУ у БиХ је навела да мада "не коментарише појединачне пресуде, у потпуности поштујемо одлуке МКСЈ и подржава његов рад", додајући да истичу и потребу наставка сарадње са Механизмом за међународне кривичне судове, који је правни наследник Хашког трибунала.
ЗВИЗДИЋ: ПРЕСУДА МЛАДИЋУ ДУГОРОЧНО ВАЖНА ЗА БУДУЋНОСТ РЕГИОНА

Пресуда Хашког трибунала ратном команданту Војске Републике Српске Ратку Младићу још је једна потврда да се ратни злочин никада и никоме не може исплатити, ма колико се злочинци скривали и бежали од своје одговорности, саопштио је председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић.

"Казна коју је Хашки трибунал изрекао ратном команданту Војске РС неће вратити на хиљаде страдалих недужних цивила, неће, засигурно, ни њиховим породицама донети коначни смирај, али је важност те судске пресуде далекосежна за будућност целог региона", наводи се у саопштењу.

Према његовим речима, ратна историја бивше Југославије писаће се на основу доказа и чињеница које су недвосмислено утврђене у хашким судницама, а све остало су дневно-политичке реакције, с циљем да се повесни значај данашњег догађаја умањи или релативизује.

"Ратко Младић је у рату командовао војним јединицама које су починиле неке од најгорих злочина у новијој историји, његова одговорност је утврђена изван сваке разумне сумње и он ће остати упамћен само по својим злоделима", оценио је Звиздић.

Он је изразио наду да ће пресуду Младићу "пажљиво прочитати сви они који још призивају нове поделе и сукобе, ако већ нису спремни да се суоче са својом прошлошћу".

БРАМЕРЦ: НИЈЕ ПРЕСУДА ЧИТАВОМ СРПСКОМ НАРОДУ


Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц изјавио је данас, након што је суд изрекао доживотну затворску казну Ратку Младићу, да то није пресуда читавом српском народу.

Како је рекао новинарима у Хагу, "Младићева кривица је његова и само његова", преноси АП.

Брамерц је рекао да ће проучити пресуду пре него што се одлучи да ли да поднесе жалбу поводом једне тачке по којој је Младић ослобођен.

КОМЕСАР УН: ПРЕСУДА МЛАДИЋУ ВАЖНА ПОБЕДА ПРАВДЕ

Високи комесар УН за људска права Зеид Раад ал-Хусеин оценио је данас да пресуда Хашког трибунала бившем командату војске босанских Срба Ратку Младићу за геноцид, злочине против човечности и ратне злочине представља "важну победу правде".

"Младић је отелотворење зла а кривично гоњење Младића је отелотворење онога што чини међународну правду", рекао је Хусеин у саопштењу, преноси АП.

Он је додао да је Младић предводио неке од најмрачнијих злочина који се се догодили у Европи од Другог светског рата доносећи терор, смрт и уништење за хиљаде жртава и тугу, трагедију и трауму за још више њих.

"Данашња пресуда представља "упозорење починиоцима таквих злочина да неће избећи правду без обзира на то колико су можда моћни нити колико то буде трајало", рекао је Хусеин.

ЖЕНЕ У ЦРНОМ ПОЗДРАВИЛЕ ПРЕСУДУ ХАШКОГ ТРИБУНАЛА


Невладина организација Жене у црном поздравила је данашњу пресуду Хашког трибунала којом је ратни командант Војске Републике Српске (ВРС) генерал Ратко Младић осуђен на доживотну затворску казну, оценивши је као "примерену".

У саопштењу те организације је наведено да су жртве злочина и њихове фамилије "коначно дочекале правду после деценија бежања и скривања, опструкције поступка" и да је "доживотна казна затвора примерена казна за ултимативне злочине који су извршени под командом Ратка Младића".
Жене у црном оцењују да злочини за које је осуђен Ратко Младић позивају на дубоко размишљање и преиспитивање, како на појединачном нивоу, тако и на нивоу друштва, додајући да се то "нарочито односи на актуелне власти у Србији, чији садашњи највиши званичници су били део политике која је инспирисала и помагала геноцид".

"Та чињеница чини њихову одговорност у овом тренутку још већом", пише у саопштењу.

Жене у црном позвале су власти Србије да се "суоче са чињеницама и коначно престану са негирањем злочина и геноцида, да прихвате одлуке највиших међународних правосудних инстанци... и да поступају у складу са њима".

У СРЕБРЕНИЦИ ПРЕСУДА МЛАДИЋУ ДОЧЕКАНА МИРНО, У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ ПРОТЕСТИ

БАЊАЛУКА - Изрицање пресуде ратном команданту Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу у Сребрници је дочекано мирно и без инцидената. У Сребреницу је данас стигао велики број новинара, али су грађани тог места, и Срби и Бошњаци, избегавали да коментаришу пресуду којом је Хашки трибунал осудио Младића на доживотну робију због геноцида у Сребреници и осталих злочина током рата у БиХ.

Тек неколицина Срба је казала да без обзира на пресуду, Младић "остаје херој српског народа".

Сарајевски медији су пренели да на улицама Сребренице није било појачаних полицијских патрола, осим једног полицијског комбија који је испуњен специјалацима кружио градом.

На једном од киоска у центру Сребренице био је постављен постер с ликом Младића, али га је брзо уклонила комунална полиција.

Постере су у Сребреници и Братунцу лепили чланови Удружења "Источна алтернатива Републике Српске".

Поводом пресуде Младићу у Источном Сарајеву је одржана протестна шетња коју су организовали чланови Удружења ветерана Републике Српске. Председник Скупштине Удружења ветерана РС Драган Савић рекао је новинарима да Хашки трибунал данашњом пресудом "убија генерала Младића, а самим тим и све ветеране који су ратовали уз њега".

"Народ и борци РС треба да чувају РС, јер је то оно што жели генерал Ратко Младић", казао је он.

Удружење Част отаџбине из Београда организовало је на Сокоцу скуп подршке Ратку Младићу, којем су присуствовали посланик Савеза независних социјалдемократа (СНСД) у парламенту БиХ Сташа Кошарац и посланик те странке у парламенту РС Срђан Миловић. То удружење окупља бивше официре и војнике РС, на челу с генералом Родољубом Анђићем.

ПОГЛАВАР ИЗ У БИХ: ПРЕСУДА МЛАДИЋУ ПРИЛИКА ЗА СУОЧАВАЊЕ С ПРОШЛОШЋУ

Поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић изјавио је да је пресуда ратном команданту Војске Републике Српске Ратку Младићу прилика за суочавање с прошлошћу.

"Ово је прилика да се сви, а посебно србијанско друштво и званичници међу босанским Србима, суоче с прошлошћу", казао је Кавазовић.

Он је рекао да једино истина о ономе што се дешавало у БиХ може бити основа за повратак помирења, пренели су сарајевски медији.

Према речима Кавазовића, пресуда Младићу ће имати важност ако допринесе процесу помирења, а тај процес, како је навео, неће бити могућ ако се настави глорификовање злочинаца и политика које су за последицу имале злочине.

Поглавар ИЗ БиХ је изразио жаљење што Хашки трибунал није, осим Сребренице, осудио Младића и за геноцид у шест општина - Фочи, Власеници, Кључу, Санском Мосту, Котор Вароши и Приједору.





Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (62)

Nuclear Vlasta

22.11.2017. 13:36

Нису само такозване Жене у црном задовољне исходом има њих подоста задовољних, на жалост.

Dr_Sokrates

22.11.2017. 13:53

koja farsa... i sarada klovnova... mladić je zrtveno jagnje za sve ono sto se izdesavalo... ali tako je kada cirkuzanti dele pravdu...

i ona kaže nešto

22.11.2017. 14:04

orić??? ubica žena i dece a ove majke u crnom to ne vide? gde su srpske majke? pobijene od istog tog.

Alex vrnjacki

22.11.2017. 14:09

Očekivana presuda tog političkog "suda. Kad su mogli da oslobode Gotovinu, Orića...oni mogu sve. Ali ne zato što su jaki...nego zato što se ničega ne stide.

Jasenovac

22.11.2017. 14:17

Ja samo znam da ce se Generalu Maldicu dignuti spomenik a "haski nesud" nikada nikome vise nece ponoviti ser se zna ko ga je osnovao a ne priznaje ga. Haski sud se povodi nepriznatim zakonima koje ni jedna zemlja ne smatra legalnim niti ima u svom sudskom sistemu a na koja su svi Srbi osudeni po principu kolektivne odgovornosti. Osnivanje haskog suda je bilo u periodu kada je Rusija bila najslabija i siguran sam da se to vise nikada nece desiti.

Nenad Đorić

22.11.2017. 14:39

Presuda CNN i BBC - a. Ešdaun najmanje što bi trebalo da učini je da bar ćuti. Isto važi i za žene u crnom.

Anubisbgd

22.11.2017. 15:15

Kakva euforija protiv srba..... Neverovatno... Svakim danom sve vise cinimo srecnim kojekakve svetske i lokalne idiote.........

СрбИН

22.11.2017. 16:04

Довољно је проверити састав становништва у том истом Сарајеву пре и после рата! То ће доказати ко је тамо стварно жртва! На жалост, 100 пута поновљена лаж постаје истина, а посебно у поретку где влада сила, а не правда и истина!

Profa I

22.11.2017. 16:15

Novinarka amanpur "mladić ostao kukavica" ne novinarko mladić je heroj, oi ostaće heroj, a li ste vi zajadno sa natom kukavice nas ste bombardovali sa preko10.000meta visine, ubijali žene, decu civile, razorili infaaktutru, škole, bolnice, mostave, fabrike, bez imalo stida i srama, i bez odgovornosti. Da je pravde bili bi svi nato zločinci zajedno sa predsednicima suđeno za udruženi ratni zločin i genocid nad jednim narodom

Petar Petrovic

22.11.2017. 16:33

ova nazovi gospoda Amankur nezna dasu zapanjaci zakuvali rat u jugi ma.. jo. kecam.

Komentator

22.11.2017. 16:50

Ratko Mladić jeste kriv što nije pobedio u ratu koji je vodio, kada je mogao i imao najjaču vojnu silu, nego se igrao partizana kao pravi komunista i pristajao na svako primirje koje su najveći krvnici ustaški i mudžahedinski tražili da bi se pregrupisali. Zato su zbog njega srpski vojnici morali po nekoliko puta da se bore za svaku stratešku poziciju, i ginuli su mnogo više nego što su morali. Zbog njega smo izgubili rat.

MarkoBgd

22.11.2017. 16:54

Nije mi jasan Srbin koji Ratka doživljava kao nekakvog heroja ( mada realno, takvi su manjina) a još manje one druge koji Ratka "na smrt" i to na razne maštovite, sadističke načine...a istovremeno veličaju svog "Ratka" kao na primer mudžahedina Orića ? Nije mi jasan ni Hrvat koji slavi presudu Ratku, a to jutro dobio batine od muslimana u Mostaru i Sarajevu što je odmah zaboravio i kao i zločine ABiH nad stotinama Hrvata ? Da li oni znaju koliko su u stvari licemerni i zli ?

ветеран

22.11.2017. 16:57

Госпођо Амампур, ничија није до зоре горила. Неће ни ваша.Убеђен сам у то.Ваша професијоналност је давно доведена у питање, сад сте сами о себи рекли све. И на крају, зашто нисте били тако злобни током тог суарета са генералом?

Simun

22.11.2017. 16:59

E Srbi svi znaju nametnuti svoje interese i biti uporni dok ih ne ostvare,a vi.Toliko popaljenih srpskih kuća po Hrvatskoj(službeno cca50.000),civilima se gurala kiselina u usta,a struja kroz spolovila i nikome ništa,a danas čujemo da je Mliadic kriv sto nije civilnom stanovništvu osiguraju higijenske uvjete i vodu.

dzo

22.11.2017. 17:09

I sada ce da ga ubiju ... Malo ce da sacekaju i onda ili polako otruju ili sta god. Bice samo kako je umro ...

Vlada Legenda

22.11.2017. 17:24

Prokleti svi srbomrsci i zločinci koji stoje iza namontirane Srebrenice!Onda kada budu osudjeni svi ostali, muslimani,hrvati i šiptari(namerno malim slovima!), koji su pobili,uglavnom zverski,na hiljade Srba, onda ćemo i mi prihvatiti ovu, nazovi pravednu,presudu!

Milica

23.11.2017. 00:35

@Vlada Legenda - Varaš se, Vlado. Pravi Srbin NIKADA neće prihvatiti ovu sramnu presudu.

Prolaznik

22.11.2017. 17:32

Naravno, ni jedan pomen srpskih zrtava. Odvratni zapadnjaci i njihov smesni sud. Dokle god i jedan Srbin zivi, mora govoriti istinu o ratu, o desetinama hiljada srpske nejjaci, civila, zena, dece, koje su pobili muslimani, Hrvati i Albanci, i koje je zapadni sud oslobodio krivice, i nisu odgovarali za genocid nad Srbima. I o Jasenovcu, Gradisici itd. Toliko. Devedesete smo izgubili, pravimo decu, i neka ona budu pobednici, a ako pobedimo belu kugu, bice to najvaznija i najveca pobeda za Srbe.

djura

22.11.2017. 17:44

po ko zna koji put u istoriji ,sudbina Srba i Srpskih zemalja ,pokazuje na koj platformi ce se najljuci i najzlocinackiji odnositi prema neporobljenim delovima sveta.od Rimljana,karla velikoga, vatikana, turaka,prekohazburgovaca ,hitlera do Engleza! Sloveni ,narocito pravoslavni su na 10 udaru od strane zla. imperijalizma, hegemonije kapitala i pravog porobljavanja covecanstva.

Milivoje

22.11.2017. 17:46

Najbitnija posledica ove presude je ta da Srpski narod nikada nije bio jedinstveniji po pitanju stradanja Srbije i srpskog naroda 90-ih. Haški Tribunal je napravio totalni kontra efekat od željenog - 90-ih i 2000-ih, pre Haga, ste u Srbiji još i mogli da pronađete nekog ko je bio ubeđen da su Srbi počinili navodni "genocid" u BiH. Sada, posle Haške farse je i polupismenima jasno da su jedine žrtve 90-ih bili Srbi i srpska Država. Hvala Haškom Tribunalu što nas je masovno ujedinio.

драгана

23.11.2017. 14:12

@Milivoje - Bravo,Milivoje.Bolji komentar nisam pročitala.Tako su nas ujedinili kada su nas bombardovali.

Conte

22.11.2017. 17:56

Najgenijalnije je kada jedan Bakir Mladiću kaže da je kukavica a celo vreme rata je presedeo u sefu državne banke. To dobro znaju bosanski muslimani koji su za to vreme krvarili po ratištima.

Dejan

22.11.2017. 17:56

a ovi svi pošteni, balije i ustaše , zaledjinu morate da imate uvek,jadnici,heroj ratko mladić pa puknite

Spiridon S.

22.11.2017. 18:06

E dokle je stigao ovaj svet..Kad mali Alijin Bookir nekom kaze da je kukavica (?!)..

rade

22.11.2017. 18:10

mnogo smo skupo platili ideju jugoslavje.NIKAD VISE, SAMO SRBIJA I SRBI SEBE SPASAVAJU.

Marko

22.11.2017. 18:52

Mora se podici spomenik generalu...za zivota...ako to niko od ovih nasih ne uradi...ja cu u mom dvoristu!

komandant 1001

26.11.2017. 19:57

@Marko - MARKO......Mladić je sebi podigao spomenik već odavno. Ne trebe njemu spomenik od broze, mjedi i mermera. Njegov spomenik je Republika Srpska. Tačka!

begezege

22.11.2017. 19:26

kako si posejao tako i žanješ ratko - što si se nasnimavao i govorio sve to što si radio i ubijao po Bosni Hrvatskoj u kamere a sada se čudiš što su te osudili

драгана

23.11.2017. 22:37

@begezege - Pablo,Pablo,jedini tvoje znanje i vera jesu povezane za video snimke i montaže,za američke akcione filmove.Pusti tu priču.Nema linkova.Istini nisu potrebni linkovi i video snimci.

СРБИН

22.11.2017. 22:31

бакире ненадај се џабе јер ко је Србин и Србскога рода тај се дичи ликом и дјелом највећег Србина после Милоша Обилића!!!!! РАТКО МЛАДИЋ - СРБСКИ ХЕРОЈ

KraljOpp

22.11.2017. 23:21

Dzaba vam sve spasio je Republiku Srpsku i to nam balije i ustase nikad nece oprostiti.

Kiks

22.11.2017. 23:42

Pa morale su zapadne hostaplerske vlade necim da opravdaju wesley clark, madeleine albright i ostale ubice koje su se kao kameleoni odjednom pretvorili u "businessman"-e trgujuci Srskim resursima na Kosovu. Moraju ove blente sto su dali izjave da zavrte repom i klimnu glavom pred svojim robovlasvicima amerikancima. Ta americka strategija uzeta od engleza pre vekova "zavadi pa vladaj" jos uvek funkcionise a blenta i kukavica je svet pun sto dokazuju i izjave ovih pacenika.Bezvredni kukavci- gelje

Ruben

23.11.2017. 11:24

@Kiks - Nisu ni "pacenici" ni "kukavice" ni "blente" ; Radi se o kriminalcima koji njihove usluge - prodaja Srpskog naroda i njegovih interesa - i te kako dobro prodaju ; novac im je u zapadnim bankama a deca najvcesce u anglosaksonskim poznatim skolama.

kondor

22.11.2017. 23:45

Dragi moji Srbi dobro procitajte ove izjave i dobro zapamtite koliko imamo neprijatelja van Srbije jos ih vise imamo u nasoj Srbiji . Pa sada sto brze u EU i nato pakt tako da nas mogu jos vise ubijati i trovati nasu lepu Srbiju . Docekali smo da nam i zlocinci pisu da smo ubice , zlocinci koji su sve ovo planirali da nas uniste i da nam rasture nasu jedinu otadzbinu . Nisu oni toliko opasni , koliko su opasni ovi domaci , da ih ne nabrajam vi ih dobro znate jos od 2000. g.

Zimbabwe

22.11.2017. 23:50

Pa nije za dzaba Zimbabwe trazio otcepljenje od UK Aprila 1980 kako im ke bilo "dobro". Trazice i balije i ustase to isto od USA 2128 kada im iz zadnjice dode u glavu al ga nece dobiti.

Сораб

23.11.2017. 06:32

Е мој Ратко, много си ти био попустљив према покрштенима...

Zeks

23.11.2017. 06:58

Kukavica je onaj ko je klao i palio duž Drine a sada se pravi poštenjačina. Kukavice su oni koji su nasilno proterali stotine hiljada ljudi a sadu su nekakvi domovinski generalim. Mladić je heroj jer se suprostavio Midžahedinima i branio sve od koljača i ubica.

Dragana

24.11.2017. 19:28

@Zeks - Ako je ko prespavao taj period, to si ti, pablo. Ako nisi bio na psihoaktivnim supstancama dok si ovo pisao.

Anubisbgd

23.11.2017. 07:44

... Stvar je jasna kao dan. Oznaciti Srbiju kao jedinog krivca i tako osloboditi odgovornosti sve ostale... Ameriku, Evropu, Hrvatsku, Bosnu... Ovako im je najlakse... Svrstati nas sa Hitlerom.

IV. BRIG. ZNG /SPLITSKA/

24.11.2017. 18:34

Spustite se na zemlju. Sud nije osudio srpski narod. Mladić je kukavica jer je bio jak dok drugi nisu imali ni oružja ni vojske. Slušao sam ga na 5= metara na pregovorima s hrvatskom vojskom. Takvog bahatog, nekulturnog i divljeg pregovarača nisam vidio. A osim toga gdje je bio kada smo bili 4 km od Banja Luke?

Dragana

24.11.2017. 19:26

@IV. BRIG. ZNG /SPLITSKA/ - Nalaga se ti za dva života. Bog ti pameti dao, stid i sram da te bude.