Predsednik tzv. Kosova Hašim Tači sastao se danas sa zamenicom generalnog sekretara NATO-a, Rouz Gotemiler sa kojom je razgovarao o produbljenju saradnje između Kosova i NATO-a, kao i o ulozi Kosova kao faktora mira i stabilnosti u regionu, prenosi RTK2.

"Što pre naš region postane deo NATO-a to će biti stabilniji mir u regionu", rekao je Tači.

Tači je rekao da se Kosovo obradovalo učlanjenju Crne Gore u NATO i da pozdravlja mogucnost da i Makedonija što pre stupi u NATO.

Govoreći o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga, Tači je rekao da se radi na sprovodenju svih kriterijuma koje treba ispuniti kako bi one bile transformisane u Oružane snage Kosova.

"Odvija se sveobuhvatni proces konsultacija i informisanja. Iskoristićemo sve mogucnosti kako bi se transformacija izvršila putem ustavnih izmena, uz učestvovanje svih zajednica na Kosovu", izjavio je on.

Zamenica generalnog sekretara NATO-a, Gotemiler, rekla je da je NATO i dalje posvećen miru i stabilnosti na Kosovu i u regionu, i dodala je da ce KFOR ostati na Kosovu onoliko koliko to bude bilo potrebno.

Tači je ukazao da je uloga NATO-a na Kosovu i u regionu nezamenjiva, ali da treba da se radi i na tome da Kosovo postane deo NATO-a, preneo je RTK2.