DUBOKO neslaganje oko pitanja Kosova i Metohije i nastavak pritiska da Srbija prekine bliske odnose sa Rusijom. U te dve ključne tačke mogao bi da se sažme otvoreni i napeti sastanak američkog zvaničnika Hojta Jia i šefa naše države Aleksandra Vučića.

Prema našim informacijama, upravo se oko ove dve teme juče "vrteo" razgovor u Palati "Srbija", koji je trajao sat i po, i čiji prolog je, dan ranije, bila ogoljena poruka zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara - da Beograd više neće moći da sedi na dve stolice.

Izvori "Novosti" iz Vučićevog okruženja prenose nam da je gost "dobronamerno" savetovao svom domaćinu da bi naša država trebalo da poštuje teritorijalni integritet Kosova. I u toj tački su se najpre pojavili - šumovi na vezama.

Predsednik Vučić je Jiu na to bez uvijanja saopštio:

- Tako se niste ponašali pre devet godina.

Predsednik je obrazložio svoj stav da dolazeće generacije ne smemo opteretiti zamrznutim konfliktom koji je prepreka za istorijsko pomirenje Srba i Albanaca. Nije propustio priliku da zvaničniku SAD saopšti da Priština uporno i nekažnjeno koči sprovođenje Briselskog sporazuma:

Pročitajte još - Brnabić: Posvećeni smo svim stranama, nismo bliski samo s Rusijom

- Neki su podigli larmu zbog toga što je iz banalnih tehničkih razloga za dva dana zakasnio ulazak srpskih sudija u pravosudni sistem Kosova i Metohije, a Priština već 1.652 dana ne sprovodi obavezu da formira ZSO i nikom ništa - kategoričan je bio Vučić.

Drugi kamen spoticanja u teškom dijalogu bio je odnos Beograda prema Moskvi. Ji je, navodno, decidirano rekao da naša država teško može jednom nogom da ide ka Rusiji, a drugom ka Evropskoj uniji. Uz to, pomenuo je i da je iz vizure Vašingtona "vrlo problematičan" zahtev Rusa iz Humanitarnog centra u Nišu da im se dodeli status diplomatskog osoblja.

Predsednik Srbije u razgovoru sa delegacijom SAD / Foto Tanjug

Argumenti predsednika bili su da Srbija ostaje strateški opredeljena za evrointegracije, ali će i dalje razvijati prijateljske odnose sa Rusijom, ali i Kinom, Indijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima...

Gosta su interesovale i "dežurne teme" - dokle se stiglo u istragama o "slučaju braće Bitići" i paljenju američke ambasade u Beogradu. Predsednik je, kako tvrdi naš izvor, kazao da niko u Srbiji neće staviti pod tepih ta dva događaja. Naveo je i da se ide u smeru efikasnog rešavanja sudskog postupka oko paljenja ambasade i da tu ne vidi probleme.

Ji se pre odlaska u Palatu "Srbija" sastao i sa premijerkom Anom Brnabić. Kako je saopšteno iz kabineta predsednice Vlade, njih dvoje su se saglasili da Srbija mora da ostane čvrsto opredeljena u sprovođenju reformi, kako bi što ranije postala članica EU. Govorilo se i značaju napretka u pitanjima vladavine prava, slobode medija, borbe protiv kriminala i korupcije...

Premijerka je poručila da je najvažniji cilj očuvanje mira i stabilnosti u regionu, bez kojeg nema ni ekonomskog napretka, ni evropske budućnosti.

Premijerka Brnabić potvrdila evropski put Srbije

- Amerika je spremna da pruži svaku vrstu pomoći, kako bi Srbija u što skorijoj budućnosti postala članica EU - rekao je Ji na sastanku sa Brnabićevom.

Pročitajte još - UGLEDAJTE SE NA HRVATSKU: SAD poručile Srbiji da ne sedi na dve stolice

Američki zvaničnik izazvao je u ponedeljak veliku buru u srpskoj javnosti izjavom da Beograd mora da se odluči između Rusije i Zapada i da ne može da sedi na dve stolice. Agencija AP prenela reakciju ministra Aleksandra Vulina, koji je izjavio da je reč o nediplomatskom pritisku na Srbiju.

RANIJE IZJAVE * Preduzimamo korake da ojačamo zemlje Zapadnog Balkana u borbi protiv lošeg uticaja - bilo ruskog ili nekih drugih zemalja.
* Ne postoji nikakav ozbiljan pokret za "veliku Albaniju".
* Rusija produbljuje napore kako bi izvršila "maligni uticaj" na Balkanu.

NOVAC ZA MEDIJE

GOSTA iz Vašingtona zanimala je i medijska slika u Srbiji, kao i vladavina prava. Vučić mu je, kako prenose naši sagovornici, poručio da su žalbe pojedinaca o cenzuri u našoj državi - besmislica, a naveo je tačno u dolar koliko su pojedini mediji dobili novca od stranih donatora, uključujući i Ameriku.

TEK ĆE DA PRIČA

PREDSEDNIK Vučić će narednih dana saopštiti odgovor na primedbe koje je izneo zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Ji - saopšteno je posle sastanka.

Američki diplomata pohvalio je napredak Srbije ka članstvu u EU, i naglasio da bi dalji napredak u oblasti vladavine prava i slobode medija, kao i normalizacija odnosa sa Kosovom, bili odlučujući na putu ka članstvu u Uniji. Dvojica sagovornika su razgovarala o važnosti nastavka dijaloga.

ZLATAN VEZ OD ZORANE

DIPLOMATA iz SAD sastao se i sa potpredsednicom Vlade Zoranom Mihajlović, kojoj je preneo čestitke na uspešnoj reformi građevinskih dozvola. Ona je svom gostu poklonila monogram u zlatovezu, ručni rad koji su izradile žene sa sela. Ji je zahvalio na daru, poručivši da će ga staviti na zid svoje kancelarije.

- Politika Srbije je vrlo jasna i to je put u EU, bez obzira na bilo čiju percepciju o tome - kazala je vicepremijerka posle sastanka.

KO JE HOJT BRAJAN JI: "SMIRIVAO" MAKEDONIJU

HOJT Brajan Ji je iskusni diplomata i poznavalac ovog regiona. U Stejt departmentu je odgovoran za odnose SAD sa zemljama Centralne i Jugoistočne Evrope.

U Birou za evropske i evroazijske poslove radi od 2013. godine, a i posle smene američke administracije i dolaska novog predsednika SAD Donalda Trampa, čest je posetilac država u našem okruženju.

U decembru prošle godine, recimo, bio je u radnoj poseti Crnoj Gori, tokom koje je u razgovoru sa ministrom odbrane Predragom Boškovićem istakao da će SAD nastaviti da podržavaju dalji napredak ove zemlje u evroatlantskim integracijama. Šest meseci kasnije Crna Gora je i zvanično postala član NATO.

Analitičarima nije promaklo da je u maju posetio Makedoniju i da je tek posle razgovora sa njim, predsednik Đorđe Ivanov prihvatio da mandat za formiranje vlade da Zoranu Zaevu. Nešto kasnije obreo se i u Tirani usred političke krize Albanije, sa ciljem da posreduje u postizanju kompromisa između vlasti i opozicije.