Rusija hoće savez neutralnih na Balkanu

V. N.

10. 12. 2016. u 08:15

Funkcioner Putinove JR Sergej Železnjak predlaže formiranje bloka Balkanske četvorke

Русија хоће савез неутралних на Балкану

VISOKI funkcioner vladajuće Jedinstvene Rusije Sergej Železnjak založio se za formiranje saveza vojno neutralnih suverenih država na Balkanu, koji bi obuhvatio Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i BiH.

- Mi smo spremni za konstruktivnu i svestranu saradnju usmerenu na pružanje podrške vanblokovskom statusu ovih država i razvoju teme vojne neutralnosti "Balkanske četvorke" na međunarodnoj političkoj sceni - rekao je Železnjak u intervjuu ruskom portalu na našem jeziku "Ruska reč".

On tvrdi da su se do sada predstavnici EU pridržavali pogrešne prakse koja je podrazumevala da zemlje kandidati obavezno moraju postati članice NATO na putu evropskih integracija.

- Tako se danas Srbiji i Crnoj Gori nasilno nameću neprihvatljivi koraci usmereni na ulazak u NATO iako je on za njih agresor.

Železnjak je podsetio da je prvi čovek Ruske Federacije Vladimir Putin prvi put u istoriji savremene Rusije definisao u Koncepciji spoljne politike poštovanje "izbora evropskih država koje nisu članice vojnih alijansi i daju stvarni doprinos bezbednosti i stabilnosti u Evropi", kao i spremnost Moskve "za konstruktivnu i svestranu saradnju sa njima".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

zaliv.NET

10.12.2016. 11:03

Podrzite vi samo Srbiju i RS kao samostalne i nezavisne a ovi drugi su vec izgubljeni. Nama Srbima ne treba NIKAKAV savez sa CG ili tzv Makedonijom, oni su priznali Kosovo, cak su podrzali Kosovo u UNESCO i jos stosta....

VETERAN

10.12.2016. 18:49

Sve je to lepo i bilo bi i dobro rešenje za ove prostore da se ne ponovo zla koja su se dogodila 90-tih godina, ali moćni vojno-industrijski lobi ekstremnih jastrebova zapada to neće dozvoliti jer im ne odgovara mir na ovim prostorima!

Стефан Зоран

10.12.2016. 23:19

Црна Гора није неутрална, отворено је на страни Запада, без обзира на вољу народа. Србија такође, иако убеђује Русе и српски народ да је неутрална. У БЈРМ више скоро и да нема Срба, нестајали су током ових 70 година од настанка измишљеног народа. Ни БиХ није неутрална. Срби и њихово руководство видљиво су на страни Русије, Хрвати на страни Запада, а муслимани на страни исламиста, додуше подељени између турске блаже опције и арапске радикалније.