Jovan Radulović: Fašizam u Hrvatskoj je pušten s lanca, u „Oluji“ je počinjen genocid kao i u Jasenovcu

Ljiljana Begenišić

02. 08. 2015. u 07:16

Јован Радуловић: Фашизам у Хрватској је пуштен с ланца, у „Олуји“ је почињен геноцид као и у Јасеновцу

Foto P. Mitić

Pisac o stradanju Srba, položaju našeg naroda u susednoj državi, vlasti, intelektualcima..Hrvati svoju politiku i dalje grade na mržnji prema Srbima. Dok bude parade u Kninu, prognani će u Srbiji davati parastos

PRIČA o Srbima iz Hrvatske je završena. Sve se nekako, posle velikih događaja, smirilo. Možda je to i dobro. Naravno, ne kažem da je sada bolje onima što su tamo ostali ili da mi koji smo ovde manje patimo, ali Srbi su došli na neku tačku gde ne očekuju ni od koga pomoć i uzdaju se samo u sebe. Što se nas tiče - gotovo je. Ali, za Hrvate - nije. Oni svu svoju politiku i dalje grade na mržnji prema Srbima. Ne znam koga bi oni mrzeli da nema Srba i kakvu bi oni politiku vodili da im nije antisrpske politike. I kada Srbi ne daju glasa od sebe, oni uvek nađu načina da nešto kažu, da nam prigovore... Žele da srpskog naroda tamo nema, i koliko god mogu i gde god mogu oni čine da tako i bude.

Ovako, dvadeset godina nakon "Oluje", utiske sabira pisac Jovan Radulović. Književnik, rođen u Polači kod Knina, gotovo celokupno stvaralaštvo posvetio je životu Srba u Hrvatskoj, a događaje iz "Oluje" opisao je u romanu "Od Ognjene do Blage Marije".

U Hrvatskoj je poslednji put bio pre dvadeset godina, posle se nije vraćao, niti misli da se vraća.

- Ni za druge tamo nema povratka. Ono malo starijih Srba se vratilo i poneko mlađi ko se nije snašao na strani i tamo uglavnom životare. U posetu im sve manje odlazi rodbina, a i oni koji imaju obnovljene kuće ne idu tako često. Ja tamo skoro više rodbine i nemam. Oni stariji su pomrli, mlađi su daleko. Ta priča je završena.

* Ovih dana mnogo se govori o tome da su Srbi počinili genocid u Srebrenici, a zločine nad Srbima niko, međutim, ne pominje. Da li je "Oluja" genocid?

- "Oluja" jeste genocid. Kao što je genocid nad Srbima počinjen i za vreme Drugog svetskog rata, ali to se nije pominjalo, zato što smo nakon završetka rata ponovo spojeni u jednu državu. Tada je rečeno - bili su veliki zločini, bile su jame, Jasenovac, ali evo sada ćemo da živimo zajedno i o tome treba što manje pričati. I to je nekako zaboravljeno.

* Da li je takve zločine moguće zaboraviti? Ili se samo ćutalo i pamtilo?

- Srbi te zločine nisu zaboravili, ali se ćutalo. Smatralo se da te priče ne treba podsticati. Moram da pomenem jednu opasnu mistifikaciju koju je stvorio Vladimir Dedijer, a koja se povremeno pojavi u javnosti. Reč je o tzv. Ilekovoj torbici koja se nalazi negde u Zagrebu. U njoj se čuva dokument koji su 1941. godine potpisali ustaše i hrvatski komunisti, a u kome su navedeni zajednički ciljevi kada je reč o hrvatskoj državi. To se ranije uvek krilo, ali ne znam zašto se sada ne objavi. Oni su sve uradili što su u tom dokumetu zacrtali. Stvorili državu, proterali Srbe, postali član EU... To su bili ciljevi, oni su ih ostvarili, mi smo tu kao Srbi smetali, bili žrtve, niko nije imao da stane iza nas. Nemaju više nikakvog razloga da kriju Ilekovu torbicu i ono što se u njoj nalazi. Čuveni ustaški glavešina Branko Jelić još je u Berlinu za vreme MASPOK rekao da ustaše i hrvatski komunisti treba zajedno da reše pitanje hrvatske države. Ali, tada još nije bilo sazrelo vreme. Ali hrvatski komunisti su sve vreme dok su bili u zajedničkoj državi, radili na osamostaljenju Hrvatske. Samo se nije moglo javno o tome govoriti. Čekali su i dočekali.

* U Hrvatskoj je za 4. avgust najavljena pompezna proslava povodom "Oluje", a u Beogradu se 5. avgusta obeležava Dan žalosti u znak sećanja na zločine nad Srbima. Služi li to ičemu?

- Svi govore o toj paradi u Kninu. A ja pitam šta na to kažu Srbi. A oni kažu da će gledati da se tih dana sklone svima s očiju. A što se tiče Beograda, skupiće se Srbi u Crkvi Svetog Marka, održaće se parastos, pisaće se o tome još dva-tri dana i onda će sve ponovo potonuti u zaborav. Tako je na svaku godišnjicu. Mi koji smo javne ličnosti čija je književnost vezana za taj narod i taj jezik, radimo svoj posao koliko ko može. Pišemo knjige, ne samo ja, nego ima sveta koji je otuda došao i tek kada se ovde našao počeo je da piše neke veoma dobre priče. Ne vidim da mi tu možemo da uradimo nešto drugo. Postoje i profiteri koji ulaze u stranke i institucije s ciljem da dobro žive i ćute. Ima dosta takvih. Ovaj drugi svet sastavlja kraj s krajem, već se izjednačio s narodom ovde, prilagodio se ovom načinu života. Prilično se asimilovao.

* Najznačajnije zapadne države odbile su učešće na paradi u Zagrebu. Je li to neka poruka za Hrvatsku?

- To je za njih sporedna stvar. Oni su pomogli Hrvatskoj kada je trebalo. Cilj je bio da se sa Srbima završi što brže. Tako je i bilo.

"GOLUBNjAČA" KAO CUNAMI

UMETNIČKI život Jovana Radulovića obeležila je drama "Golubnjača" koja je, kako sam kaže, izazvala pravi cunami.

Napisao je i romane "Braća po materi" (po njemu je snimljen istoimeni film), "Prošao život", kao i zbirke pripovedaka "Ilinštak", "Dalje od oltara", "Idealan plac"...

Gotovo sva dela nagrađivana su mu. Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda, Andrićeve nagrade, nagrada "Isidora Sekulić", "Bora Stanković", "Branko Ćopić", "Joakim Vujić" "Petar Kočić"...

* Čini li vam se da se fašizam u Hrvatskoj vraća na velika vrata?

- Fašizma je u Hrvatskoj uvek bilo. Sada je samo pušten s lanca. I to nije ništa čudno. U Hrvatskoj je obaveza da sa nešto kaže protiv Srba, druge teme kao da ne postoje. Na antisrpskoj kampanji dobija se jedan broj glasova. Hrvati više nemaju koga da isteraju, a i ono malo Srba što je ostalo smeta im.

* Da li vi verujete u pomirenje među narodima bivše Jugoslavije?

- To je krupno pitanje i na njega nije lako odgovoriti. Ja u druge krajeve i među druge nacije ne idem. Nisam član nijedne organizacije koja bi na tome insistirala. To samim tim govori da ja u to ne verujem.

* Da li insistiranje EU na jakoj regionalnoj saradnji vodi u neke nove integracije država bivše SFRJ?

- Ne. Od toga nema ništa. To se raspalo i ovako loše će klimati ko zna koliko. Dolaziće nam iz sveta da pričaju priče, da nas tobože mire, ali od toga nema ništa.

* Šta bi Beograd trebalo da uradi, pa da koliko-toliko pomogne hrvatskim Srbima?

- Ne treba pustiti to tamo naravno. Ali nema ovde ko da potegne pitanje imovine i svega onoga što su Srbi tamo imali, a nisu malo imali.

* Život i muke Srba u Hrvatskoj vi ste opisali u svojim delima. Pišete li sada nešto?

- Od kada mi je zdravlje popustilo, veoma malo.

* Kako danas gledate na "Golubnjaču", koja je obeležila vaše stvaralaštvo, ali i ceo jedan period?

- Sada će 33 godine od premijere u Novom Sadu i odmah posle toga jedne velike hajke i povike. To je već daleko iza nas. Ali je događaj bio upečatljiv i obeležio je taj period. Kada se navršilo 30 godina od premijere "Golubnjače", rekao sam, pomalo provokativno, da bi mnogo hvaljeni mladi hrvatski reditelj Oliver Frljić trebalo da postavi "Golubnjaču" u Zagrebu. Ako je toliko hrabar i ako već može u Beogradu u Ateljeu 212 da postavi predstavu o Zoranu Đinđiću, eto mu dobrog izazova i prilike da postavi "Golubnjaču" u Zagrebu.

"OLUJA" ČAMI U FIOCI

* Pre petnaestak godina napisali ste seriju o "Oluji", ali ona nikada nije ugledala svetlo dana. Znate li šta je s tim rukopisom?

- Ja sam dobio ponudu RTS 2001. godine, da napišem seriju o "Oluji", mislio sam da to ne umem, ali je rukovodstvo RTS mislilo da umem. Seo sam i za kratko vreme uradio seriju koja koja se zove "Polača - Okvil" o tome šta biva sa jednom porodicom od tog 4. avgusta 1995. pa dok se negde ne rasprši i odseli. Mi smo imali ozbiljne razgovore da se to snimi, onda je ubijen Đinđić, promenjeno je rukovodstvo TV i to je završilo u fioci. Ja sam od dve epizode te serije napisao roman "Od Ognjene do Blage Marije", koji je doživeo više izdanja i vrlo je čitan. Kada sam taj projekat pominjao ljudima na TV, uvek mi je govoreno da to mnogo košta. Ne verujem da će to ikada biti snimljeno, niti mi to više nešto znači.

* Zašto su se intelektualci u Srbiji povukli i izbegavaju da iznesu stav o nekim od najvažnijih državnih i nacionalnih pitanja?

- Preteruje se sa pojmom intelektualci i s tim koliko njihov položaj može biti važan. Neki koji su važili za nepotkupljive intelektualce udomili su se u strankama i institucijama i gledaju svoja posla. Zatim, to se sve raslojilo - postoji druga Srbija, treća Srbija, Žene u crnom i ne vidim neki jedinstven intelektualni front koji bi iskovao neki zajednički stav. A teško i da bi to nekome doprlo do ušiju. Danas su važni tabloidi, sumnjive škole i fakulteti.

* Da li, kao pisac, imate neke kontakte sa institucijama, kao na primer sa Ministarstvom kulture?

- Ja nisam u kontaktu ni sa vlašću ni sa opozicijom. Od 1990. godine ovo je prva vlast u kojoj ne poznajem nikoga. Dok sam bio upravnik gradske biblioteke u Beogradu u Ministarstvo kulture sam samo jednom zavirio. Niti me je ko zvao, niti sam se ja nudio. Pre dve-tri godine sreo sam na Sajmu knjiga prevodioca Alena Kapona koji mi je rekao da na francuski prevodi moj roman "Od Ognjene do Blage Marije", ali da mu je potrebna pomoć Ministarstva kulture. Odgovorio sam da mu ne mogu pomoći jer nikoga tamo ne poznajem. Na tome je sve ostalo. Posle čitam u novinama da su ljudi iz neke komisije bez imalo stida predložili svoje knjige da se prevedu. I niko se na to posebno ne obazire i ne kaže vidi šta rade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (37)

Milidrag

02.08.2015. 08:02

Kad su "oni" odlučili da pomognu rasturanje Jugoslavije nudili su pomoć Srbima ali ondašnje rukovodstvo to nije želelo a Hrvati i Slovenci su ga srdačno prihvatili. Meni danas smeta što se zaboravlja i prašta Slovenački zločin od koga je sve i počelo. Na kraju, kad iz hrvatske bude otišao i poslednji Srbin to neće smanjiti njihove frustracije jer su Hrvati u stvari naša zla i nesrećna braća i oni samo vrše svoj karakter.

Стефан Зоран

02.08.2015. 12:19

@Milidrag - Не само фрустрације! Њих покрећу, као и Албанце и Бугаре, и мегаломански апетити. Хтели би и леву обалу Дунава, и део Словеније, и Херцеговину, и добар део Босне, и... И Црну Гору! Е, а ту би се сусрели са незаситим Албанцима, чије ширење има много реалнију подлогу у њиховој демографској експанзији, док Хрвати, као и Срби, полако изумиру! Па... Није чудно, Хрвати су, је л' тако, генетски гледано, већим делом Срби.

ko ozive drazu

02.08.2015. 09:10

ko ozive drazu mihajlovica hrvati sigurno jeli drza moz oluja ne moze e sad trazili edajte

неимени

02.08.2015. 15:20

@ko ozive drazu - Ко је драза михајловиц ? Ви крвати сте стварно ...

Peraić

02.08.2015. 09:17

Raduloviću, ako toliko voliš svoju i našu Polaču što ne opišeš i obitelji koje su otjerane 1991. Zašto kriti čije kuće su opljačkane i spaljene 91. Budi čovjek .

неимени

02.08.2015. 15:23

@Peraić - Он је засигурно мислио на "задарску кристалну ноћ", а тек потом на све остало. Стотине објеката и кућа, неке вишемилионске вредности, а које нико никад није платио. И све то за некоплико часова у Задру. А Полача није далеко од Задра.

Slavko

02.08.2015. 09:30

(Klero)fašizam je osnovni gradivni element hrvatskog nacionalnog bića. Smisao hrvatskog nacionalizma je negacija svega što ima u sebi bilo šta srpsko. To je konstanta njihovog poliitčkog delovanja još od vremena ilirskog pokreta. Što više svega ugrabiti od Srba i to proglasiti hrvatskim.

BACVANIN

02.08.2015. 17:26

@Slavko - Ne samo,/sto vise ugrabiti od Srba i to proglasiti hrvatskim/ vec i same Srbe prisiliti na hrvatstvo,i utuvitim u glavu da mrze one sto su i oni nekad bili.Ovu cinjenicu Hrvati nikada ne mogu opovrgnuti,postoje istorijske zabeleske o unijacenu Srba i ziva narodnasaznanja.Evo hrvatska prezimena koja vuku korene od Srba/Vukasinovic,Jovanovic,Todoric,Mitrovic, i.t.d./ Ali danas u hrvatskoj kod hrvata nema imena Vukasin,Jovan,Todor,Mitar.

Vukan

02.08.2015. 09:42

Pa im vi prodajte jos koju fabriku u Srbiji, pricajte o pomirenju, a Hrvati opljackali milijarde dolara srpske imovine: imanja, stanarska prava ...

Ђорђе С.

02.08.2015. 12:59

@Vukan - Не секирај се, Вукане, ускоро почиње распродаја преосталих предузећа. Покрећу се стечајни поступци, држава ће да плати повезивање стажа и понуди отпремнине да би куповина била примамљивија и јефтинија. И ко те пита за државну имовину коју су Хрвати узурпирали! Међународна арбитража кошта, а кога брига за приватну имовину прогнаних Срба... После тога на реду су рудници (на КиМ су прећутно препуштени другима). У околини Бора је најбогатије (на свету) налазиште злата, а странци буше и ЈИ Србију...

Dumar

02.08.2015. 09:42

Da bi se uzdali u sebe, prvo moramo doci sebi. Naci one koji su istinski deo naseg bica. Nazalost, globalisti kod nas, preko EU i Brisela, to vrlo dobro znaju i ne dozvoljavaju. Vreme radi za njih, kako prolazi, tako i nasa nada biva sve manja i tanja. Nije ovo nista novo, novo je samo da je sve po starom. A tu srece nema.

Max

02.08.2015. 10:24

Konačno da netko to nazove pravim imenom ,a naša država gura to pod "tepih ". Inače u nas Srba opće poznata stvar je da Srbi brzo opraštaju , zaboravljaju , a da je tako govore i zbivanja iz nedavne prošlosti kako Oluje tako iz 1999 god. Zato se prema nama i tako odnose jer znaju da osim što brzo zaboravljamo , brzo opraštamo i ne znamo Mrziti poput Nekih! Iz onoga da je Historija Učiteljica Života nažalost ništa nismo naučili do današnjih dana!

blesav

02.08.2015. 10:31

Bravo Radulovicu!Duga je lista prepametnih pisaca ( i ostalih intelektualaca ) kao sto je gospodin Radulovic, koliko ih je iz Srbije, cini mi se jos je vise iz "precanskih" krajeva.Oni u sebi nose iskustvo generacija namucenih raznovrsnim neprijateljima. Preziveli su Turke, Mletke, Hasburgovce.... Ustase i Partizane ali nisu preziveli modernu Hrvatsku.Mozda je tako i bolje! Srbi nemaju vise sta da traze na tim prostorima jer su kao narod iskorenjeni a drzava Srbija nije bas pomogla!

СМОКИ

02.08.2015. 10:36

Управо због овога и оваквих текстова НЕ МОГУ се сложити са господином Вучић да по сваку цену морамо ићи у ЕУ. Хрвати су чинили што су чинили никоме не одговарајући за злодела и ЧИСТ геноцид. Све је то под окриљем те исте ЕУ и САД. Значи да је нама испод части а и опасно по опстанак нације бити чланови ЕУ. Шта би било са нама ако ЕУ пропадне? Хоћемо ли и ми? Са хрватима и осталима само РЕЦИПРОЧНО треба општити и никако другачије.Макар никада не ушли у фашистичку творевину ЕУ.

Zeljko

02.08.2015. 10:49

Od ove nesrece a mislim na rat 91/95 koje je zadesila izmedju ostalih i Srbe trebalo bi neke pouke izvuci. Bez ikakve mrznje te realno sagledavajuci posljedice trebalo bi se udruziti mislim u prvom planu da vladajuce i opozicione strukture , intelektualce, pravnike te ostale i zajednickim snagama isto naprave neke ciljeve konkretno na imovinu tih ljudi kao i ostale dogadjaje te pokusaju u sto vecem procentu realizovati.

scipion

02.08.2015. 11:13

U hrvatskoj je uvek vladao NACIZAM,direktno pomagan od vatikana i zapadno evropskuh zemalja kojima upravljaju vavilonski bankari,zli i prokleti.Srbima nije mesto među njima,jer će biti uništeni.Najveće opomene su Kraljevina SHS,Kraljevina Jugoslavija,FNRJ iSFRJ.EU je samo opasniji vid ,jer se sastoji bez malo od svih viševekovnih srpskih neprijatelja i zlolinaca.

Hrvoje

02.08.2015. 14:52

@scipion - A sto to tebe briga sto ili tko je vladao u Hrvatskoj? Od nacizma su Srbi iz Hrvatske mogli pobjeci u Srbiju (sto su na koncu i napravili) a dakle su Hrvati iz Hrvatska mogli pobjeci od velikosrpske agresije i vaseg cirkusa?

Dragan P.

03.08.2015. 09:35

@scipion - Agresija je kad neka država napadne neku drugu državu, kao što je bio slučaj 1999. kad je par desetina zemalja izvršilo agresiju na SRJ. Tada je i Hrvatska bila agresor na SRJ jer je otvorila svoj vazdušni prostor za agresorsku avijaciju, a bilo je i njihovog sletanja na vaše aerodrome. 1991. i Srbija i Hrvatska i Krajina su bile deo SFRJ, dakle iste države, i ne može se govoriti o nikakvoj agresiji. Možemo se natezati o tome ko je prvi koga napao, ali o agresiji tu nema govora.

неимени

02.08.2015. 11:21

Престаните да их хвалите. Није фашизам већ нацизам. Хрвати не следе талијанске фашисте са којима Срби никада нису иамли проблема, већ немачке нацисте. Нису талијанси фашисти зацртали програм затирања Срба већ немачки нацисти. Изједначавање фашизма и нацизма је слично изједначавању нацистичке немачке и совјетске Русије. А Срби који су остали у хрватској ће на жалост постаи хрвати. Или то или ће их првом приликом побити. А камо то покрштавање води то сви знамо.

Flash'n'Storm

02.08.2015. 20:53

@неимени - @neimeni***Možda srbi nisu imali problema sa italijanskim fašistima samo što mnogi drugi jesu, a to ih ne čini ništa boljim od fašista pa je neumesno stavljati ih u pozitivan kontekst ! Tvoje spinovanje je samo odraz neznanja !

неимени

03.08.2015. 00:35

@неимени - Мајке ти? Исто је покушати истребити цео један народ (Словене) и починити неколико злочина по Еритреји? Исто је подржавати власт која је смислила Јасеновац и бити згрожен истим те помагати могућим жртвама? Фашизам је крив за злочине као и сваки други режим, али квантитативно није нити бледа сенка нацизма. Не само то, фашизам је бенигниј од демоНкратије којом САД засипају цео свет и саксонског монархизма који ваљда суровији од свих њих скупа. Позитиван којнтекс и незнање? Свашта.

Tomo

02.08.2015. 12:23

Bravo za Novosti. Odličan tekst sa književnikom i svjedokom naše golgote. Taj se nije uvlačio dnevnoj politici poput drugih, kao prošli ali i sadašnji Gdje su oni bili kad je objavljena Golubnjača? Zar nije žalosno da neko kaže da ni podaci o žrtvama 1941-1945 još nisu sređeni? A i dalje predstavlja tu kuću. I, odbija ispravke. Jovane, želim ti da te zdravlje posluži, jer te Krajina i prije Krajine puno koštala. Novosti su 1971. bile zabranjene radi karikarature o ovom pitanju.

srbin

02.08.2015. 12:24

zasto beogradski novinari insistiraju na pitanjima tipa, dali ovo ili ono znaci ozivljavanje ili stvaranje neke nove jugoslavije?

rale

02.08.2015. 14:17

@srbin - zato sto imaju takve upute od vlasnika, zato sto jos mnoge firme u Srbiji imaju u nazivu Jugo, pocev od tanjuga dalje

kiefer

02.08.2015. 13:21

Ajd, sva sreća, pa kod nas nema fašizma. Mi smo od četnika napravili spasioce i antifašiste, a zna se da su isti fašisti kao ustaše(uostalom postoje kristalno jasne istorijske činjenice). Onog dana kada svi budu prvo gledali sebe, pa onda druge - tek tada će da počne razum da vlada i da bude bolje!

mrky74

03.08.2015. 01:50

@kiefer - Viis "kiever #3609283" Americki Kongres nije to tako gledao na Cetnike ka ti I tvoji Hrvati, vec je odlikvao Dragoljuba "Drazu" Mihailovica sa najvecim odlikovanjem kao saveznika protiv fasizma. Takvo odlikovanje je samo njemu dodeljeno ka jedinom stranom vojno licu. To mozes vrlo lako proveriti u Americkoj ambasadi u Zagrebu.

Jura

03.08.2015. 21:23

@kiefer - Kolega pa ako mislite da su Amerikanci uvjek u pravu, onda pretpostavljam da mislite da su bili u pravu kada su bombardirali Srbiju i dali Kosovu nezavisnost? Ili su bili u pravu samo kada to Vama paše?

Joso

02.08.2015. 13:55

Dok god bude i jedan Hrvat slavit če se veličanstvena Oluja koja je rasturila neku srao krajinu, a vi drugovi nekako zaboravljate da Hrvati nisu išli u Srbiju , već su Srbi iz Srbije išli na Hrvatsku dajte si to zapamtite. Srbi koji poštuju državu Hrvatsku dobodošli su.

Drzava nastala na etnickom ciscenju

02.08.2015. 14:43

@Joso - u ovom, i genocidu u proslom ratu, nije za postovanje... ne nadajte se dobrom...

mrky74

03.08.2015. 01:59

@Joso - Vidimo Josina kako su srbi tretirani u Hrvatskoj a to se vidi iz jucerasnjeg slucaja kako su 6 Hrvata pretukli Srbina koji nije napustao Hrv. ni za vreme proslog rata. Zna se I to da I oni koji su se vratili moraju da spavaju po drvecu de ih nebi po noci "braca" Hrvati pretukli. Srbi koji su u proslom ratu isli iz Srbije da brane svoju BRACU Srbe di ih nebi ponovo klalala horda Hrvata jer ste vi Hrvati veoma jaki kad vas ima vise u gomili od Srba. To su bili Srbi iz Srbije koji su dolazili u Hr

Dragan P.

03.08.2015. 10:47

@Joso - Joso: Hrvati nisu išli na Srbiju jer nisu mogli, ali jesu artiljerijom tukli pogranične delove u Vojvodini (Šid, Apatin itd), bilo je i poginulih civila.

Шева

02.08.2015. 17:10

Никаква величанствена акција не може бити протеривање стотинак хиљада припадника мањине. Невиђена глупост да је то било нешто посебно и тешко.

Gamal

03.08.2015. 15:02

Hrvati ko Hrvati. Uvek i jare i pare, samo ako može i ako im se pusti (npr EU-Slovenačka granica). Iako je neosporan znak jednakosti i kontinuitet genocida u II sv ratu i ratovima devedesetih verbalnom ekvilibristikom se to poriče, ili tvrdi da ni Jasenovca zapravo nije bilo, a oni su i pre 75 godina bili žrtve. U njihovo ime svaka hvala g Šeparoviću, idejnom tvorcu te maestralne manipulacije. I Nemci su uspešno odbranili svoj životni prostor od 6 miliona Jevreja.