BRISEL - OD STALNOG DOPISNIKA

SRBIJA se pravno obavezala, u okviru pristupnih pregovora, da postepeno usaglasi svoje stavove sa EU, o teškim pitanjima kao što su sankcije Rusiji. To je veoma važno i očekujemo od Beograda da ispoštuje ovu obavezu.

Ovo u intervjuuu za „Novosti“ poručuje Johanes Han, evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju, koji ovako odgovara na naše pitanje da li će Brisel pritiskati srpsku vlast da uvede sankcije Kremlju. On je za svoju prvu posetu otkako je stupio na novu dužnost odabrao baš Beograd, a u razgovoru za naš list ističe i osnovne ciljeve kojima će se voditi tokom petogodišnjeg mandata.

- Imam razumevanje za istorijske veze između Srbije i Rusije i ne primoravamo Beograd da napravi jednostavan izbor. Vaša država je identifikovala ulazak u Evropsku uniju kao svoj ključni strateški cilj, koji je premijer Vučić nedvosmisleno potvrdio tokom nedavne posete predsednika Putina Srbiji. Očekujemo od predstavnika vaših vlasti da nastave da pokazuju privrženost koju imaju prema ključnom strateškom cilju ulaska u EU, u svojim obraćanjima, kao i u delima. Javno mnjenje je važno, i vlasti u Srbiji to dobro znaju. Razgovaraćemo o tome tokom moje posete.

* I predsedavanje Srbije OEBS-u biće veliki test za Beograd. Hoćete li insistirati da naša vlast iz te „vruće fotelje“ bude naklonjenija Zapadu nego Rusiji?

- Temeljni angažman Srbije prema vrednostima i interesima EU je važan, naročito u kontekstu njenog budućeg predsedavanja OEBS-u. I, ovo opredeljenje Srbije ne sme da bude dovedeno u pitanje u korist pristupa „tamo-amo“ između EU i Rusije.

* Da li je novi sastav Evropske komisije stavio u drugi plan politiku proširenja i može li da dođe do zastoja u prijemu novih članica?

- Ni u kom slučaju. Politika proširenja ostaje prioritet za Komisiju. Moja poseta Srbiji, samo nekoliko dana posle stupanja na dužnost, svedoči o tome. Posvećenost Evropske komisije u korist evropske budućnosti Srbije veoma je čvrsta. Držaću do toga tokom narednih pet godina mog mandata.

DANAS RAZGOVOR SA VUČIĆEM Hanova zvanična poseta Srbiji počinje danas. Komesar će se u Beogradu sresti sa premijerom Aleksandrom Vučićem i najvišim zvaničnicima naše zemlje da bi razgovarao o evropskoj perspektivi Srbije i celog zapadnog Balkana. Do njegove posete dolazi ubrzo pošto je, 3. novembra, preuzeo novu funkciju. Posle Beograda, Han u petak putuje u Podgoricu.

* Koji će biti vaši prioriteti kada je reč o Srbiji?

- Tempo pregovora i postepeno otvaranje poglavlja zavisiće, uporedo, od napretka koji Srbija bude ostvarila. Nemam kalendar u glavi. Moj cilj je da podržim Srbiju i da joj pomognem da napreduje. Na Srbiji je da utvrdi, na osnovu onoga što bude ostvarila, ritam pregovora.

* Kada će biti otvoreno prvo pregovaračko poglavlje?

- U ovom trenutku, jasno je da jednoglasnost zemalja članica EU neće biti ostvarena da bi se otvorilo prvo poglavlje pre nego što bude konstatovan napredak u poglavlju 35, u kom se procenjuje sprovođenje postignutih sporazuma u okviru procesa normalizacije odnosa s Prištinom.

* Kada se očekuje nastavak dijaloga?

- Čim bude formirana vlada u Prištini. Visokoj predstavnici EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federiki Mogerini je do toga veoma stalo. U međuvremenu, od suštinskog značaja je da Srbija pokazuje svoju dobru volju i nastavi da sprovodi, bez smetnji i odlaganja, sporazume postignute u okviru dijaloga s Prištinom.


I KOSOVO MORA DA UĐE U EU

* Šta ste imali na umu kada ste, posle obraćanja Evropskom parlamentu, poručili da očekujete pomake zemalja članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova? Hoćete li tražiti od njih da promene svoj stav?

- Hteo sam da kažem da je budućnost i Srbije i Kosova u Evropi. Ne postoji alternativa paralelnom stalnom napretku i jednih i drugih ka Evropskoj uniji. Zato očekujemo od svih zemalja članica EU da isprate ovaj proces i podstiču normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, iako određene države među njima imaju različito mišljenje, koje mi u potpunosti poštujemo, a tiču se pitanja statusa Kosova.