CVETKOVIĆ ZAKAZAO VANREDNU SEDNICU VLADE

PREMIJER Mirko Cvetković zakazao je za petak vanrednu sednicu Vlade na kojoj će se analizirati savetodavno mišljenje MSP u Hagu.

- Vlada smatra da mišljenje MSP zahteva temelju analizu i pokrenućemo diplomatsku inicijativu kako bi se Srbija što bolje pripremila za raspravu na Generalnoj skupštini UN - poručio je Cvetković.

On je pozvao sve građane, posebno one u južnoj pokrajini, da ne nasedaju na eventualne provokacije:

- Stav Srbije je da se do rešenja za pitanje KiM može doći jedino dijalogom koji će dovesti do trajnog i stabilnog mira na ovim prostorima.

******
PATRIJARH IRINEJ: ODUZIMAJU NAM SVETINjE
KOSOVO danas doživljava najveću nesreću i najveće iskušenje, jer našem narodu žele da oduzmu njegovu svetinju, njegov Jerusalim. Ali, ne gubimo nadu i veru da će nas Gospod ostaviti, verujmo da će sačuvati i nas i naše Kosovo.

Ovo je u četvrtak u Hramu svetog Save na Vračaru, pred stotinak vernika, poručio patrijarh srpski Irinej, posle molebana za povoljno rešenje statusa Kosova. Moleban je u četvrtak služen u svim hramovima SPC, a pet minuta pre 17 časova oglasila su se zvona.

Poglavar SPC izrazio je uverenje da će reči Gospodnje da probude savest moćnika da ne učine nepravdu koja će naneti veliku ranu jednom narodu:

- Molimo se i verujemo da će oni koji kroje sudbinu sveta i u čijim su rukama mač i palmina grančica da donesu pravednu odluku. Mnogo smo vekova na Kosovu živeli zajedno sa onima koji sada traže ono što nikada nije bilo njihovo. I sada možemo da živimo zajedno ako imamo iole ljudskog u sebi i svojoj savesti. (D. K.)

******
PROTEST SRBA U MITROVICI
Stanovnici severnog dela Kosovske Mitrovice okupili su se na trgu Šumadija da bi izrazili razočaranje odlukom Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

Posle molebana u crkvi Svetog Dimitrija, građani su na trgu stojali u tišini koju su remetili jedino zvuci crkvenih zvona i helikoptera Kfora.

Helikopteri su odmah po završetku televizijskog prenosa iz Haga počeli da lete iznad grada.

"U Hagu su pale maske. Danas nam je rečeno da nema pravde, ni istine", rekao je načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković.

On je dodao da još ništa nije izgubljeno i da se borba nastavlja, ali da Srbe očekuje težak period.

Nedeljković je okupljene pozvao na slogu i jedinstvo, a Beogradu poručio da može da računa na Srbe sa Kosova i Metohije.

*****
NIKOLIĆ: LOŠE PO SRBIJU
ODLUKA Suda jako je teška i sudbonosno loša po Srbiju. Ta odluka doneta je pod izgovorom da su tumačeni samo neki akti, a da MSP nije uopšte raspravljao o pravu na otcepljenje od suverene države. Izrečeno je i sada treba da razmislimo šta ćemo dalje.

Pozivam sve koji odlučuju o sudbini zemlje na razgovore o sledećim koracima. Očekujem hitnu reakciju i konkretne korake čelnih ljudi u državi. Državni vrh je građane

zavaravao gotovo godinu dana da je MSP na strani Srbije i da se očekuje pozitivno mišljenje. Još u četvrtak je predsednik Boris Tadić rekao da očekuje pozitivan stav suda. Nažalost, Srbija mnogo poslednjih godina, u najodlučnijim trenucima, nema na svom čelu ljude koji mogu mudro da je vode.

*****
GRUBJEŠIĆ: MIŠLJENJE MSP OHRABRIĆE SECESIONISTE
Mišljenje Međunarodnog suda pravde još je jedan u nizu presedana u međunarodnom pravu i imaće posledice po međunarodni poredak, jer ohrabruje razne secesionističke pokrete širom sveta, ocenila je potpredsednica G17 plus Suzana Grubješić.

Grubješić je ocenila da je za Srbiju ovakvo mišljenje Međunarodnog suda pravde samo deo procesa diplomatske, pravne i politčke borbe za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Krajnji cilj treba da bude otvaranje pregovora o statusu koji bi trebalo da dovedu do istorijskog sporazuma srpskog i albanskog naroda, ocenila je Grubješićeva.

******
TODOROVIĆ: MSP ŽESTOKO POGAZIO MEĐUNARODNO PRAVO
Potpredsednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović ocenio je da je Međunarodni sud pravde u Hagu svojom odlukom "žestoko" pogazio međunarodno pravo i istakao da proglašenje nezavisnosti Kosova nema uporište u međunarodnom pravu.

"Podsetio bih koliko puta do sada je SRS upozoravao koliko presuda MSP može biti vrlo problematična po Srbiju. Iskreno govoreći, nisam očekivao da će ovako u MSP žestoko biti pogaženo međunarodno pravo i Povelja UN", rekao je Todorović novinarima u Skupštini Srbije.

******
JS: SKUPŠTINA SRBIJE NE MOŽE DA SEDI SKRŠTENIH RUKU
Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković izjavio je da bi Skupština Srbije, posle negativne odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu, trebalo da usvoji rezoluciju koja će dati ovlašćenja predsedniku Srbije Borisu Tadiću da predstavlja državu kada je u pitanju Kosovo.

"U ovom trenutku Srbija ima najveće poverenje u Borisa Tadića. On je predsednik Srbije i on treba da nastavi pregovore tamo gde je stao. To neće za nas biti kraj. Ne možemo da prihvatimo da će Kosovo ostati nezavisno", rekao je Marković novinarima i podsetio da je Tadić, kao i koalicija SPS-PUPS-JS, rekao da nikada neće priznati nezavisno Kosovo.

*****
ČEDA JOVANOVIĆ: PROMENE
ODLUKA MSP obavezuje nas na promene. Sada moramo imati snage da građanima pošaljemo poruku o Srbiji u budućnosti, koja će odlučnije nego ikada krenuti u susret evropskim integracijama i demokratizaciji društva. Srbija mora biti sposobna da na novim vrednostima i boljim idejama izgradi sebe tako da će biti moguće realno poverovati u drugačije veze Kosova i Srbije.

*****
SLOBODAN SAMARDŽIĆ: OSTAVKE
Traženje mišljenja od MSP o pitanju koje su sami formulisali, deo je ove neodgovorne politike. Sada, kada je izvesno da je mišljenje MSP krajnje nepovoljno po državne interese Srbije, otvara se pitanje odgovornosti kreatora i izvršitelja ove poražavajuće politike.

*****
MILORAD DODIK: NASILjE
MIŠLjENjE MSP je razočaravajuće. Nastavlja se pravno nasilje nad Srbima i srpskim državama. Ovo je novo potcenjivanje i omalovažavanje Srbije. To je nova poruka Srbima da politika sile isključivo ima uspeha i da politika pravnog nasilja može da legalizuje stvari koje su do sada gotovo bile nemoguće - da se otcepi deo teritorije jedne države i da to nije protivno međunarodnom pravu.