Srpska diplomatijasve više privatna!

Tanja MARKOTIĆ

05. 01. 2007. u 18:40

Vuk Drašković, šef diplomatije, o izvozu naoružanja u Jermeniju, diplomatiji i izbornoj trci. Nije postojao nijedan razlog da predsednik Tadić šalje svoje emisare zbog izvoza oružja u Jermeniju. Nekoliko puta zvanično smo zatražili da Tadić potpiše akredit

PRIČA oko izvoza naoružanja u Jermeniju još nije završena. Dok kragujevački oružari čekaju rasplet, presudni ton više dodaju joj domaća politička nesuglasja na relaciji predsednik Tadić - premijer Koštunica.
Šef diplomatije Vuk Drašković, čije je ministarstvo bilo prozvano da neće da izda dozvolu za izvoz tog oružja, objašnjava za "Novosti" da oni za to nisu nadležni. I, kritikuje poteze koje je poslednjih dana, oko spornog izvoza, povukao predsednik Tadić.
- Ministarstvo spoljnih poslova ne izdaje dozvole za izvoz naoružanja, nego je to posao Vlade Srbije. Mi samo dajemo političko mišljenje, a ono se, od početka, nije menjalo. Saopštili smo, poodavno, da je OEBS uveo embargo na izvoz oružja u Jermeniju i Azerbejdžan zbog sukoba u Nagornom Karabahu i da postoji instruktivna rezolucija 8.153 Saveta bezbednosti UN, kojom se zahteva od svih zemalja da se uzdrže od isporuke "bilo kojeg naoružanja ili municije u Jermeniju ili Azerbejdžan". Istovremeno, postoji odluka i američke vlade da će prekinuti poslove sa zemljama koje krše embargo o izvozu oružja. Pošto kragujevački oružari godišnje više od 20 miliona dolara zarađuju od izvoza naoružanja u Ameriku, postoji veliki rizik da će izgubiti zbog dva miliona dolara posla sa Jermenijom izgubiti 22 miliona dolara, a od početka sam smatrao da država mora obeštetiti oružare.
* Šta to konkretno znači? Da naši oružari, ipak, neće moći da izvezu naoružanje u Jermeniju?
- Moći će, ukoliko Vlada donese takvu odluku jer je to isključivo u njenoj nadležnosti. Ako Vlada tako odluči, posle ove, po meni, neodgovorne i privatne diplomatije predsednika Tadića, onda postoji obaveza naše države da OEBS-u i UN prijavi izvoz tog naoružanja i obrazloži zbog čega je prekršen embargo i instruktivna rezolucija UN.
* Kako je moguće da je, onda, Rusija dala pozitivno mišljenje o izvozu oružja ako se već i OEBS i UN protive tome?
- Nikada nije postojao nikakav ruski embargo o izvozu oružja u Jermeniju i Azerbejdžan, pa tako nije postojao nijedan razlog da predsednik Republike šalje svoje emisare u Moskvu i da traži dozvolu za izvoz oružja u Jermeniju. Morao je da pročita mišljenje Ministarstva spoljnih poslova, ali ga ili nije pročitao ili ga je ignorisao. Zbog svega toga nalazimo se u veoma teškoj i neprijatnoj situaciji.
* Pa, kako će tu situaciju sada Vlada da razreši?
- Vlada je, kako mi je premijer rekao, dovedena pred svršen čin. Ovo je tipičan primer kako ne sme da se vodi diplomatija. Ona ne sme biti ni privatna ni stranačko- marketinška.
* Već je više nego očigledan raskorak između premijera Koštunice i predsednika Tadića i oko odlaska naših ambasadora koji su već dobili agremane zemalja domaćina. Jeste li vi razgovarali sa Tadićem? Zašto neće da potpiše akreditivna pisma?
- Nekoliko puta zvanično smo zatražili od kabineta predsednika da potpiše ukaze i akreditivna pisma. Ali, stigao je ili negativni odgovor ili su ćutali. Sve je apsurdno i neobjašnjivo... Objašnjenje predsednika Tadića da čeka izbore teško je prihvatljivo ako se uzme u obzir da je reč o ambasadorskim mestima koja se ne popunjavaju već sedam meseci. Osim ambasadora u UN i OEBS, Srbija, od odlaska Crne Gore, nije poslala nijednog ambasadora.
* Ima li neimenovanje ambasadora uticaja na poziciju Srbije u času kada se vode pregovori o Kosovu? Mišljenja o tome se razlikuju?
- Naravno da prazna ambasadorska mesta veoma štete interesima Srbije. U nekoliko zemalja, članica Kontakt-grupe, u čijim rukama je donošenje odluke o budućem statusu Kosova, nemamo ambasadore - u Rusiji, Velikoj Britaniji, Italiji... Da ne pominjem druge države koje su, takođe, veoma značajne za rešavanje kosovskog pitanja, kao što je Španija, Belgija ili Finska gde je, recimo, ambasador bio predložen u junu, kada je Finska započela predsedavanje EU. Sada ga je završila, a da mi u Helsinkiju i dalje nemamo ambasadora. Eto, tako izgleda neogovorno vođenje spoljne politike.
* Može li se dogoditi da uskoro ni u Vašingtonu Srbija nema ambasadora s obzirom da Ivanu Vujačiću ističe mandat?
- Ne. Ambasador Vujačić ostaje na funkciji do izbora novog.

JOŠ JEDNA RUNDA PREGOVORA O KOSOVU
* HOĆE li biti nove runde pregovora Beograda i Prištine posle Ahtisarijevog izlaganja svog predloga? Njegov portparol tvrdi da se ne pripremaju novi razgovori, a vi ste svojevremeno tvrdili da će ih biti?
- Prema odluci Kontakt-grupe, na ministarstkom nivou iz septembra prošle godine, Ahtisari je obavezan da predloži opširan izveštaj i predlog rešenja Kontakt-grupi i da posle toga dođe u Beograd i Prištinu i da u još jednoj rundi pregovora pokuša da se dođe do održivog, kompromisnog rešenja.
* Jeste li diplomatskim kanalima uspeli da dođete do Ahtisarijevog predloga?- Nisam. Njegov predlog biće vrlo brzo poznat.
* Pre formiranja Vlade Srbije?
- Ahtisari će svoj predlog, krajem januara ili početkom februara, predočiti članicama Kontakt-grupe, a ubrzo posle toga i Beogradu i Prištini. Neće se čekati formiranje Vlade.

KAMPANJA
* HOĆE li SPO ući u parlament? Istraživači javnog mnjenja nekako su skeptični?
- Sigurno ulazimo. Svuda po Srbiji atmosfera je izvandredna i odavno se na skupovima SPO nije okupljalo toliko naroda. Sva relevantna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da smo mi daleko iznad cenzusa, ali, nažalost, ti rezultati se posle falsifikuju u centrali jedne političke stranke koja želi da falsifikovanim anketama sebe nametne kao izbornog pobednika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Mr

06.01.2007. 01:22

Заиста би то било више од неправде,чак трагично, да СПО не пређе изборни цензус и г. Драшковић буде поражен на предстојњећим изборима. Баз обзира на одређене грешке, нико објективан не може порицати да је Вук ,од свих политичара на политичкој сцени Србије,дао највећи допринос рушењу више него штеточинског режима С. Милошевића, а затим Милошевића и шешеља,без обзира на велику грешку што није ушао у ДОС. Међутим без победе опозиције ,помоћу историјских скоро тромесечних демонстрација, и преузимања власи у великом броју највећих градова, свакако не би било ни победа 2ооо. године.Од свих политичара Вук има далеко највећу заслугу за скиданје хипотеке колаборације и фашизма са Србије,усвајањем закона о ЈВО као антифашистичкој војсци. Ту хипотеку су Србији наметнули неки домаћи, али пресудно бољшевици приспели у Србију са несрбијанским бољшевичким јединицама, који су ту вишеструко наплатили своју борбу. Последице маргинализације огромне већине староседелаца и мајоризације револуционарних елементата ван Србије итекао су и данас присутне.

Marija

06.01.2007. 09:41

Очигледно је да г. Тадићу ,то је он показао више пута, ДС ,односно њени кадрови далеко важнија од интереса земље чији је председник.Он не даје сагласност за амнасадоре у тако великом броју за Србију битних земаља, јер чека нове изборе,надајући да ће на та места послати своје људе. Тужни и забрињавајуће понашање, али ме оно не изненађује.. Чини ми се да је (бар са једним јединим ставом) г. М. Марковић ( у ДУГИ) написала да аутентични представник Србије може да буде онај који је бар деда у њој сахранио. Страшна је штета што то није захтевала и од свог супруга. Није само ДС ,од наших политичких странака, постала предузеће своје врхушке,чиме је запоседање функција од тих људи постало далеко значајније од потреба и интереса државе.

zbunjen

06.01.2007. 13:39

Izgleda da je g.Tadicu najvaznije da nase ambasade u svetu lobiraju za racun DS-a a za Srbiju ako i kad im bude zgodno.Zabrinjavajuce je da g.Tadic vodi izbornu kombinatoriku na racun Kosova i Metohije koje bi on najradije gurnuo pod tepih da mu ne kvari imidz u inostranstvu.Strasno je sto ce takav covek najverovatnije imati jos vise vlasti (jer jedino do toga mu je stalo) posle izbora.Bojim se da mu posle ni nezavisnost Kosova nece smetati.

ACA STRAHINIC

06.01.2007. 18:38

STO JE MNOGO, MNOGO JE ! Tadic je oduvek radio sta je hteo i kako je hteo a sve u cilju ne bi li prikupio neki poen za sebe i svoju partiju. Pa taj covek je potpuno izgubio razum. Zar u trenucima kada se sve lomi oko buduceg statusa Kosova, i kad nasa diplomatija mora biti aktivnija nego ikada ranije,nas predsednik dozvoljava sebi da mesecima ne akredituje ambasadore u zemljama koje vode glavnu rec u kontakt grupi i imaju veliki uticaj na definitivno resenje. Neverovatno... sokantno i revoltirajuce! On ceka izbore u nadi da ce dobiti vecinu koja ce mu omoguciti da ucvrsti svoju politiku koja sve vise lici na diktaturu pa da na tim mestima postavi svoje ljude. Pa ovo sto on sada radi smo vec videli pod Milosevicem. Kuda nas to on vodi?! Posle svega neizbezno je pitanje CIJI JE PREDSEDNIK TADIC BORIS, drzave Srbije ili DS? Za mene on nemoze vise biti predsednik nase drzave i kada posle toliko narucenih anketa, sa toliko nestrpljenja ocekuje izbore, izadjimo, glasajmo i konacno mu jasno i glasno recimo DOSTA.

Predrag Maksimovic

06.01.2007. 19:02

Eto docekasmo da i Draskovic nasu diplomatiju nazove privatnom. Samo je nesto pobrkao. Nasa diplomatija je zahvaljujuci njemu i njegovoj supruzi privatna. Zna se koje je kriterijume ovaj bracni par imao prilikom predloga i izbora nasih diplomata. Bracni par Draskovic je srozao nasu diplomatiju na najnize moguce grane. Neka zahvale nesrcnom Kostinici sto ih je abolirao od tragicnog rukovodjenja Beogradom, a za cenzus na sledecm izborima SPO moze samo da masta.