Србија има принципијалну позицију да треба да се дође до компромисног решења између Београда и Приштине које би било праведно за обе стране, рекао је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

"Уколико тога нема, нема ни тог притиска којем ћемо попустити да се прихвати нешто што није принципијално", рекао је Дачић на конференцији за новинаре у Министарству спољних послова одговарајући на питање о посети Метју Палмера и евентуалног појачавања притиска на Србију да призна независност Косова.

Дачић је рекао да ће са америчким званичником Палмером разговарати у Београду.

Прочитајте још - Вучић: Спремни смо за компромис, али нећемо дозволити понижавање свог народа на КиМ и државе; Палмер: Надам се да ће грешка ЕУ бити исправљена до маја (ВИДЕО)

"Свакако да постоји зеља да се што пре дође до решења проблема Косова и Метохије. Међутим свима је јасно да место где такви захтеви треба да буду истакнути није Београд већ Приштина, јер није Београд стопирао дијалог", приметио је Дачић.

Он је додао да Србија нема разлога да калкулише или да не испуњава оно што је договорено Бриселским споразумом, док Приштина, каже, није испунила ништа и још су додатно увели таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и Босне и Херцеговине.

"Штете су огромне, то траје већ годину дана и нико на то не реагује. Ми смо спремни за наставак дијалога, као што смо више пута рекли, имамо принципијалну позицију да треба да се дође до компримисног решења", поручио је Дачић.