Potvrđena optužnica za pljačku muzičara Lajka Feliksa: Kradljivce violine čeka suđenje

Lj. P.

četvrtak, 02. 07. 2020. u 08:18

Потврђена оптужница за пљачку музичара Лајка Феликса: Крадљивце виолине чека суђење

Foto: M. Cvetković

Instrument pronađen neoštećen u Novim Banovcima
APELACIONI sud u Novom Sadu potvrdio je optužnicu Osnovnog javnog tužilaštva u Bučeju podignutu protiv Petra Jovišića (48) iz Stare Pazove i Nenada Simetića (51) iz Temerina, koji se terete za krađu skupocene violine muzičkom umetniku Lajku feliksu.

Violina marke Domenico Montano ukradena 1. novembra 2019. godine u Bačkom Petrovom Selu, pronađena je neoštećena mesec i po dana kasnije u Novim Banovcima, a operativci novosadske kriminalističke policije zajedno sa kolegama iz Sremske Mitrovice, uhapsili su Simetića i Jovišića, dok je njegov brat Nenad Jovišić, takođe iz Stare Pazove, "pao" 31. decembra.

Skupoceni instrument iz 1800. godine muzičaru koga često nazivaju genijem i "vojvođanskim Paganinijem", ukraden je 1. novembra oko podneva iz autobila "dodž" subotičkih registracija parkiranog u Ulici Arpada Balaža.

- Tog dana sam sa suprugom došao u Bačko Petrovo Selo da posetimo groblje na praznik Svi sveti - ispričao je posle krađe Feliks za "Novosti". - Violinu, inače, svuda nosim sa sobom, ali nisam hteo da je unosim na groblje, pa sam je ostavio u koferu na zadnjem sedištu u kolima. Kada sam se vratio, instrumenta nije bilo.

Muzičar je violinu iznajmio od jednog kolekcionara iz Beča, kako bi na njoj svirao, a reč je kako je tada rekao, o vrlo retkoj violini i na celom svetu ima samo 15 takvih. Osim što je iz 1800. godine, njena osobenost se ogleda i u tome što je napravljena u italijanskoj Kremoni i vrlo je kvalitetna.

Iako se prvobitno govorilo da je vrednost skupocene violine oko pola miliona evra, veštačenjem je, kako saznajemo, procenjeno da ona košta oko 250.000 evra.


JOVIŠIĆ PRIZNAO KRIVICU

NENAD Jovišić je sa Tužilaštvom sklopio sporazum o priznavanju krivice, pa mu je izrečena kazna od šest meseci kućnog zatvora. On se tereti za prikrivanje.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije