Nesvakidašnji potez policije u Crnoj Gori: Potencijalne mete u ratu klanova UPOZORENE da se čuvaju

Z. USKOKOVIĆ

21. 03. 2020. u 12:00

Несвакидашњи потез полиције у Црној Гори: Потенцијалне мете у рату кланова УПОЗОРЕНЕ да се чувају

Jovan Đurović je u oktobru prošle godine ranjen u Amsterdamu Foto Printskrin

Posle nedavnog sprečavanja novog atentata na Jovana Đurovića u Crnoj Gori. Do sada nekoliko puta izbegao smrt, teško ranjen u Amsterdamu
CRNOGORSKA policija proteklih dana obavila je informativne razgovore sa bezbednosno interesantnim osobama, za koje se veruje da su članovi klana ili da su bliski Jovanu Đuroviću, navodnom vođi budvansko-barskog klana. Oni su upozoreni da bi mogli da budu potencijalne mete u ratu klanova i da probaju da se sami zaštite!

Povod za nesvakidašnji potez policije bio je pokušaj ubistva Đurovića, koji je nedavno sprečio bivši specijalac crnogorskog MUP. On je primetio sumnjive osobe pred zoru, kako se motaju oko jednog automobila i pozvao nekadašnje kolege. Na ovu situaciju nije ostao imun ni specijalni tužilac Milivoje Katnić, koji je svoju redovnu konferenciju za novinare započeo rečima: "Od jutros smo svi živi u Crnoj Gori!", aludirajući na ovaj događaj.

Inače, Jovan Đurović je do sada nekoliko puta izbegao smrt. U oktobru prošle godine je teško ranjen u širem centru Amsterdama u piceriji, koja je bila u vlasništvu Gorana Savića iz Niša. Mafijaški obračun, kakav je do tada viđan samo u akcionim filmovima, dogodio se u po bela dana, dok je ulica bila prepuna ljudi.

Ubica je ušetao hladnokrvno i pucao u pravcu Đurovića. U kiši metaka nastradao je Savić, dok je Baranin prebačen u bolnicu. Policija je blokirala gotovo sve okolne ulice i uspela da uhvati jednog osumnjičenog za koga se veruje da je saučesnik. On je, međutim, kako saznajemo, tokom istrage ćutao, pa rasvetljavanje ovog zločina još traje.
Čim se malo oporavio, Đurović je prebačen u rodni Bar. Pet meseci kasnije opet su pokušali da ga ubiju. Zahvaljujući policiji, doduše penzioneru, ovaj put je ostao nepovređen. Ipak, zamka koja mu je pripremljena prošle nedelje podseća na onu od pre skoro dve godine. Avgusta 2018, dok se kretao jednom od centralnih barskih ulica, otpao mu je "deo" sa automobila. Kada je došla ekipa za uviđaje, utvrđeno je da je reč o "paklenoj napravi".

I godinu dana ranije, kada je iz kola u pokretu u Baru ranjen Dejan Borović, verovalo se da je meta bio Đurović, koji je sa njim bio u društvu. Svi ovi napadi, međutim, uvek su za sobom povlačili pitanje zašto Jovan, osim ako činjenica da je rođeni brat Luke Đurovića nije bila dovoljan razlog da i on postane žrtva.

Luka Đurović, vođa barskog kriminalnog klana, čovek koji je bio blizak sa imenjakom Bojovićem iz Beograda i njegova "ispostava" u Crnoj Gori, misteriozno je poginuo 2013. godine na izlazu iz Kotora. Za volanom njegovog "poršea" bila je jedva punoletna devojka, dok je on sedeo na suvozačkom mestu. Ni dan-danas nisu jasne okolnosti pod kojima je ona izgubila kontrolu nad volanom, udarila u stub i sletela u jarak. Đurović je poginuo na mestu, a devojka je prošla sa lakšim povredama.

U to vreme Đurović i Bojović bili su jedna od najjačih mafijaških grupa na Balkanu, koja je bila u krvavom ratu sa ekipom okupljenom oko Slobodana Šaranovića. Sukob Bojovića i Šaranovića počeo je zbog nestanka Slobodana Radonjića. Radonjić, koji je bio Šaranovićevo kumče, poslednji put je viđen u društvu upravo Luke Đurovića. U celu ovu priču uvukao se i Luka Bojović, koji je sa "ortakom" iz Bara, prema policijskim saznanjima, uveliko krijumčario kokain iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu.

Posle njegove pogibije kod Kotora, upravljanje grupom preuzeo je Alan Kožar, čovek za koga se tvrdilo da mu Luka Bojović najviše veruje. On je odnedavno u bekstvu i za njim je raspisana poternica zbog sumnje da je oformio ekipu koja je ubila Slobodana Šaranovića, Bojovićevog najljućeg neprijatelja. n

POVUKAO SE U ILEGALU

JOVAN Đurović se od povratka iz Holandije povukao u ilegalu. Obaveštajni podaci zemalja regiona pokazuju da on ima kontakte sa ljudima koji su upleteni u krijumčarenje velikih količina narkotika. Sumnja se da je, navodno, blizak "škaljarskom" kriminalnom klanu, koji je u sukobu sa "kavčanima". Navodno, njemu odatle i preti opasnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije