Apelacioni sud o žalbama Šarićeve grupe i tužilaštva: Odluka iza zatvorenih vrata

N. B.

utorak, 03. 03. 2020. u 13:38

Апелациони суд о жалбама Шарићеве групе и тужилаштва: Одлука иза затворених врата

Darko Šarić / Foto Igor Marinković

Šarić je u utorak, pridružujući se žalbi svojih branilaca, kazao da je osuđen za šverc skoro šest tona kokaina bez ijednog dokaza

PRED Apelacionim sudom u Beogradu je okončana sednica po žalbama na prvostepenu presudu Specijalnog suda, kojom su Darko Šarić i još 17 okrivljenih, osuđeni na 220 godina zatvora, zbog trgovine narkoticima iz Južne Amerike. Šariću, koji je označen kao organizator kriminalne grupe izrečena je kazna od 15 godina robije.

Da li će Apelacija uvažiti žalbu tužilaštva i povećati kazne svima ili će pak otvoriti glavni pretres i sve osloboditi i tako uvažiti zahtev odbrane, veće će pisanim putem obavestiti sve strane u postupku. U svakom slučaju, presuda više ne može da se ukine i naredi novo suđenje, pošto je već jednom Apelacija vratila postupak na početak.

Šarić je u utorak, pridružujući se žalbi svojih branilaca, kazao da je osuđen za šverc skoro šest tona kokaina bez ijednog dokaza.

- Za dve nedelje će biti šest godina otkako sam u pritvoru, pošto sam se dobrovoljno predao, jer sam imao obećanje da ću imati fer suđenje - obratio se Pljevljak sudijama Apelacije. - Veće Specijalnog suda nije želelo da čuje nijedan predlog odbrane, ni dokaz. Za šest godina niko me nije pitao ni za jedan kilogram droge. Obraćao sam se tužiocu tokom suđenja, on se čak i ljutio, sudiji, pitao sam hoće li me iko pitati za drogu, ne mogu sam sebe da pitam. Pokušavaju na silu da mi stave šest tona droge, nešto što nisam uradio.

Šarić je naveo da su ga osudili kao organizatora grupe, da je izdavao naređenja, ali da nigde nema navedeno kome je to davao naloge, niti koga je finansirao. Dodao je i da ne razume zbog čega je sud u presudi kao otežavajuću okolnost naveo to što nijednom nije rekao da nije kriv.


OD ČLANA DO ORGANIZATORA GRUPE

ŽELjKO Vujanović, koji je osuđen na 14 godina zatvora, jer je, kako se tvrdi, sa Šarićem organizovao kriminalnu grupu, kazao je da ne zna "kada je to on prekomandovan u organizatora".

- Posle deset i po godina i svega što se izdešavalo, teško je bilo šta reći. Ja sam najpre tretiran kao član grupe, ne znam kada sam postao organizator. Da li je moguće da sam za to osuđen, a da nisam optužen za pranje para - kazao je Vujanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije