NAVODNI vođa "škaljarskog klana", Kotoranin Jovan Vukotić (39), nekoliko sati pošto je iz Srbije izručen Crnoj Gori, priveden je na saslušanje u Više državno tužilaštvo u Podgorici, gde je, kako saznajemo, pred tužiteljkom Majom Jovanović tvrdio da nema veze sa pokušajem ubistva svojih sugrađana Vojina Stupara i Miloša Radonjića, za koje se sumnja da su pripadnici suprotstavljenog "kavačkog klana".

Na saslušanje je doveden sa fantomkom na glavi, a bio je mu je navučen i pancirni prsluk. Zgradu Tužilaštva, a zatim i suda, sve vreme su obezbeđivali mnogobrojni specijalci sa dugim cevima. Nakon što je okončano ispitivanje, Vukotić je, oko 20 časova, sproveden u istražni zatvor u Spužu.

Vukotić je u beogradskom zatvoru bio od septembra 2018. godine. Njegovo izručenje Crnoj Gori izvedeno je u strogoj tajnosti, nakon što je pre nekoliko dana ministarska pravde Srbije Nela Kuburović potpisala rešenje. Helikopterom je prebačen u pratnji srpskog tima specijalaca, a lokacija na kojoj će sleteti držala se u tajnosti. Kasnije je moglo da se čuje da je helikopter, navodno, oko 15 časova, sleteo u Pljevljima. Pripadnici Posebne jedinice policije Crne Gore, koji su preuzeli Vukotića, napravili su i lažni eskort, kako se ne bi znalo koji njihov tim sprovodi Kotoranina.

Više državno tužilaštvo Crne Gore sumnjiči Vukotića da je sa nedavno ubijenim Igorom Dedovićem i Milićem Minjom Šakovićem, u martu 2016. godine, u kotorskom naselju Rakite pokušao da ubije Radonjića i Stupara. U naredbi za sprovođenje istrage navodi se da je Dedović vozio BMV kojim su on, Vukotić i Šaković preprečili put dvojici članova "kavačkog klana" i pucali u njih. Navodno, pištolj je prvi potegao Vukotić.

Pročitajte još - Pogledajte kako je Jovica Vukotić izručen Crnoj Gori u TAJNOJ AKCIJI srpske policije (FOTO)

Stupar je svojevremeno na saslušanju rekao da nije prepoznao osobe koje su pucale na njega i Radonjića, nakon čega je ukinut pritvor Šakoviću, jedinom koji je zbog tih optužbi bio u pritvoru. Šaković je nakon hapšenja pred tužiocem i sudijom za istragu tvrdio da u noći kada je pucano na Stupara i Radonjića nije bio u Kotoru. Iste tvrdnje izneo je i Vukotić. Njegov branilac, advokat Zora Dobričanin Nikodinović, koja ga je zastupala u Srbiji, navela je da su saslušani svedoci tvrdili da u vreme izvršenja krivičnog dela koje mu se stavlja na teret nije bio u Kotoru, već u Podgorici.

Crnogorski specijalci sprovode Vukotića do tužilaštva u Podgorici Foto In4s


Inače, Vukotića crnogorski istražitelji neće smeti bez saglasnosti Srbije krivično da gone za drugo krivično delo, osim za pokušaj ubistva Radonjića i Stupara, jer je za to odobreno izručenje. Crnogorski organi njega sumnjiče i da je 2016. godine pokušao da ubije Tamaru Zvicer, suprugu visokorangiranog pripadnika "kavačkog klana" Radivoja Zvicera. Vukotić je ranije više puta to demantovao, dostavljajući dokaze da je bio u Sloveniji kada je u Kotoru navodno pucao na automobil u kom se nalazila Zvicerova.

PRITVOR DO 30 DANA

Sudija za istragu podgoričkog Višeg suda odredio je pritvor do 30 dana jednom od navodnih vođa škaljarskog kriminalnog klana, Kotoraninu Jovanu Vukotiću, osumnjičenom da je učestvovao u pokušaju ubistva sugrađana Vojina Stupara i Miloša Radonjića.