MIODRAG Poledica, državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kako nezvanično saznajemo, negirao je u utorak pred Tužilaštvom za organizovani kriminal da je zloupotrebio službeni položaj u vezi sa tenderom za rekonstrukciju pruge preko Pančevačkog mosta, koja je rađena od avgusta 2018. do maja 2019. godine.

On je, tokom skoro dva sata, koliko je trajalo saslušanje, između ostalog tvrdio da je potpisao dokument kojim je zatražena rekonstrukcija Pančevačkog mosta. Naveo je da ga na to niko nije naterao, već da je to bila njegova obaveza kao državnog sekretara Ministarstva.

U Tužilaštvu su saslušani i ostali osumnjičeni u ovom slučaju, zaposleni u "Infrastrukturi železnica Srbije", Branimir Alimpić, iz Sektora za nabavke, i Predrag Ćurčić, zamenik direktora Sektora za građevinske poslove. Ispitani su i Zoran Stanojević, direktor Privrednog društva za građenje, remont i održavanje pruga ZGOP, i Mirko Međo, direktor firme "Ingrap Omni".

PROČITAJTE JOŠ - Nisu ni radili rekonstrukcije pruga, umesto novih stavljani polovni pragovi i šine: Detalji hapšenja u "Infrastrukturi Železnica", Poledica "proklizao" na Pančevcu

Nakon njihovog saslušanja tužilac je doneo naredbu o sprovođenju istrage. Pored toga, za Poledicu i ostale, sudiji za prethodni postupak Specijalnog suda predložio je da im odredi pritvor. Istragom je obuhvaćen i Miroljub Jevtić, v. d. direktora "Infrastruktura železnica Srbije", koji se nalazi u pritvoru od 10. januara, kada je uhapšen, zbog sumnji da je primio mito od deset hiljada evra.

Sumnja se da su Jevtić, Alimpić i Ćurčić u postupcima javne nabavke favorizovali ZGOP u dobijanju poslova na železnici. U tome im je, navodno, pomogao Poledica, koji je, kako se sumnja, tražio da se ubrza rekonstrukcija zbog čega je izvođač radova izabran direktnom pogodbom. Međo je, kako se tvrdi, davao "uslužne ponude" kojima je obezbeđivana izvesnost dobijanja posla na tenderima za ZGOP. Prema nezvaničnim informacijama, vrednost javnih nabavki bila je veća od 350 miliona dinara. Da li su i koliku protivpravnu imovinsku korist stekli osumnjičeni, utvrdiće se istragom.


ODLOŽENO SASLUŠANjE JEVTIĆA

NA saslušanje u Tužilaštvo, Miroljub Jevtić je doveden iz pritvora. Međutim, on će biti naknadno ispitan, pošto su njegovi advokati sat pre nego što je zakazano ispitivanje, pozvani da dođu. Tek kada su stigli, saznali su o čemu je reč, zbog čega su tražili da njihov klijent iznese kasnije odbranu, kad se upoznaju sa detaljima nove krivične prijave.