U DVORIŠTU porodične kuće i na imanju Gorana Todorovića (46) iz sela Donje Livadice, koji je naoružan i sa torbom punom municije i eksploziva, prošle sedmice upao u Ekonomsko-ugostiteljsku školu "Vuk Karadžić" u Velikoj Plani, preteći da će uzeti srednjoškolce za taoce, policija je pronašla arsenal skrivenog oružja i municije.

Tokom pretresa kuće, dvorišta i imanja, kontradiverziona jedinica policije pronašla je zakopanu municiju, delove oružja i sumnjivih eksplozivnih naprava.

- Pronađeni su delovi automatske puške, gasni pištolj, više punih okvira za automatsku pušku, vojna radio-stanica, veća količina metaka, borbeni prsluk, delovi "škorpiona", optička oprema i eksplozivna sredstva - kaže izvor "Novosti".

PROČITAJTE JOŠ - Mogao da digne školu u vazduh?! Evo šta je sve policija pronašla kod Gorana T, napadača iz škole u Velikoj Plani! (FOTO + VIDEO)

Sve pronađeno oružje je zaplenjeno, i biće poslato na veštačenje kako bi se utvrdilo poreklo i ubojitost. Na veštačenju je i oružje koje je osumnjičeni imao u rancu sa kojim je upao u školu. Kako smo saznali, osim automatske puške i jednog pištolja, tri detonatorska štapina, u torbi je bilo čak sedam punih okvira municije za automatsku pušku i 12 kutija punih municije! Bio je "naoružan do zuba" sa više od 450 metaka!

Odakle Todoroviću sva ova municija, zasad je misterija, jer odbranu u Višem javnom tužilaštvu u Smederevu nije izneo, pošto je saslušanje moralo da bude prekinuto jer mu je pozlilo. Pomoć mu je ukazala lekarska ekipa Doma zdravlja, a potom je prosleđen u pritvor koji mu je određen zbog mogućeg uticaja na svedoke, opasnosti od ponavljanja krivičnog dela i uznemirenja javnosti.

U selu Donje Livadice, u utorak nije bilo policije pred kućom osumnjičenog. Reporteri "Novosti" pokušali su da razgovaraju sa njegovom suprugom.

- Ne mogu ništa da govorim. Molim vas, udaljite se od moje kuće, da ne bih pozvala državne organe - rekla nam je kratko supruga Gorana Todorovića.

Kuća porodice Todorović u selu Donje Livadice Foto N. Živanović

Meštani kažu da je celo selo iznenađeno njegovim činom.

- Uvek je bio miran, povučen, nikakve probleme nije pravio. Svi smo u šoku. Brat mu je bio vojno lice, sad živi u Italiji. Sigurno je i on zatečen. Ma, obrukao je celo selo - kaže nam Božidarka Cvetković.

VEŠTAČENjE U NASTAVKU istrage, očekuje se da će osumnjičeni Todorović biti upućen na neuropsihijatrijsko veštačenje u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu.

Niko od meštana Livadice sa kojima smo razgovarali ne zna da li je Todorović imao psihičkih problema.

- Nikada se nije potukao. I deca su mu dobra. Otac mu je bio divan čovek, radio je u toj školi kao sekretar. Kada bi mogao da se digne, i da vidi ovo, i on bi se čudio i stideo - kaže Predrag Urošević, šef mesne kancelarije Donje Livadice.

Urošević kaže da su, u poslednje vreme, Todorovića u selu retko i viđali.

- Nigde ga nije bilo, čak sam ga tražio zbog matičnih knjiga. Povukao se, a zašto, ne znam. Pričao je da ga prisluškuju, proganjaju, ali nisam to ozbiljno shvatao - navodi Urošević.

PROČITAJTE JOŠ - Tresem se, pucnjava u mojoj školi!: Prve slike iz škole u Velikoj Plani, tragedija izbegnuta zahvaljujući profesoru koji je savladao napadača! (FOTO / VIDEO)

Todorović je prošlog petka upao sa punom torbom oružja u odeljenje 3/3 Ekonomsko-ugostiteljske škole, pretio da će držati đake kao taoce. Pofesor fizičkog Slavoljub Stojadinović uspeo je da ga savlada i otme mu pušku, kada su ispaljena dva hica, a srećom niko nije povređen.


HTEO U TELEVIZIJU

KAKO smo saznali, Todorović je pre nekoliko meseci pokušao da uđe u zgradu TV Pink u vreme gostovanja predsednika Aleksandra Vučića, želeći sa njim da razgovara. Nakon ovog incidenta, policija ga je sprovela u specijalnu bolnicu "Laza Lazarević", odakle je pušten uz savet da se javi lekaru u Velikoj Plani.