POLICIJA je u četvrtak uhapsila poznatog kruševačkog kriminalca Zorana Jotića Jotku (64), zbog sumnje da je organizovao ubistvo Dejana Stankovića Ždrokinca (71). Pored njega, iza rešetaka se našlo još osmoro ljudi u Kruševcu, Beogradu i Boljevcu, osumnjičenih da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, ubistvo, iznuda i pranje novca. Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, njima je određano zadržavanje do 48 sati.

Pored Jotke, uhapšeni su Igor Gajić (46), Vuk Petrović (25), Iva Petrović (23), Marija Jotić (36), Sandra Petrović (44) i Miodrag Vasiljević (56) iz Kruševca, kao i Saša Zoraja (43) iz Beograda i Nenad Jovanović (57) iz okoline Boljevca. Krivičnom prijavom obuhvaćen je i Stefan Radulac (26), koji je prošlog meseca uhapšen u Banjaluci.


PROČITAJTE JOŠ:
AKCIJA POLICIJE U KRUŠEVCU: U toku hapšenja članova Jotkine grupe

Policija sumnja da je Jotić bio organizator kriminalne grupe, čiji je član Radulac, inače osumnjičen za ubistvo Dejana Stankovića Ždrokinca (71) iz Kruševca. Gajić se tereti da je Radulca dovezao na mesto ubistva, a Jotka da je organizovao njegovo skrivanje i prebacivanje u Bosnu i Hercegovinu. Osumnjičeni Zoraja, Iva i Vuk Petrović su osumnjičeni da su, takođe, pomogli Radulcu posle zločina.

Uhapšena Sandra Petrović je supruga nekadašnjeg najbližeg Jotkinog saradnika - Gorana Petrovića Pete, dok su privedeni Iva i Vuk njihova deca. Petrović je ubijen septembra 2015. godine u teretani hotela "Golf" u Kruševcu. Jotić i Petrović su bili osuđeni za reketiranje bogatih Kruševljana, devedesetih godina prošlog veka. Uhapšeni su u vreme "Sablje" 2003. godine i osuđeni na višegodišnju robiju. Peta je ubijen posle nekoliko meseci od izlaska sa robije.

Jotka se, takođe, sumnjiči da je tokom 2018. godine od jednog muškarca iz okoline Kruševca, uz primenu fizičke sile i zastrašivanja, tražio novac na ime navodnog duga. U saopštenju policije se navodi da je Jotkina supruga Marija Jotić, u nameri da prikrije nezakonito poreklo novca, zaključila ugovor o zajmu 300.000 evra sa uhapšenim Nenadom Jovanovićem, sa obavezom plaćanja mesečne kamate. Ona se sumnjiči i da je zemljište, koje je dobila na poklon, prodala jednoj firmi čiji je direktor otac osumnjičenog Jovanovića i to za iznos daleko veći od procenjene tržišne vrednosti.

U Beloj knjizi MUP Srbije o organizovanim kriminalnim grupama i pojedincima, navodi se, pored ostalog, da je Jotkina grupa bila veoma disciplinovana i postojala je stroga hijerarhija, a svoje kriminalce nazivali su "vojnicima". Petrović je uglavnom članovima grupe prenosio Jotićeva naređenja.

Inače, sada uhapšeni Nenad Jovanović poznatiji je pod nadimkom "Mali Bidža" iz Paraćina. On je uhapšen novembra 2005. godine zbog sumnje da je učestvovao u podmićivanju sudije Vrhovnog suda Ljubomira Vučkovića i osuđen je na tri godine zatvora. I Jotić je dobio četiri godine zbog istog dela. Jovanović se teretio i da je od 1999. do 2004. godine od svog ranijeg poslovnog saradnika i sugrađanina Miroslava Smiljanića, kroz zelenaške kamate, iznudio skoro milion evra. Na kraju mu je oteo i hotelsko-poslovni kompleks od nekoliko stotina kvadrata i dva stana u Paraćinu.


PROČITAJTE JOŠ:
Jotka ćuti, a mnogo priča

Policija je tada navela i da Jovanović ima svoju kriminalnu ekipu, među kojima je bilo, kako se tada tvrdilo, i pripadnika MUP, tužilaca i sudija. Bio je jedan od istaknutih članova Jugoslovenske levice (JUL), a sa Jotkom je u kumovskim odnosima. Policija je tada tvrdila da je Jotić preko Jovanovićevih firmi, tih godina, prao novac stečen od kriminala.

Foto Z. Jovanović


LAŽNI IDENTITET

KRUŠEVLjANIN Stefan Radulac Žuti (26) je u Banjaluci živeo mirno, koristeći lažni identitet. On se sumnjiči da je juna prošle godine u centru Kruševca ubio Dejana Stankovića (71), jednog od čuvenih blizanaca Ždrokinac.

On i brat Vojin, koji su dugo godina bili u JAR, mahom su se bavili poslovima sa one strane zakona. Javnost u Srbiji za njih je čula 2014. godine kada je ubijen kruševački stomatolog Milutin Rokić. Nije moglo da im se sudi, jer se nije znalo ko je ubica. Ždrokinci su, kao jednojajčani blizanci, imali identičan DNK.

Dejana Stankovića policija je osumnjičila i za likvidaciju Crnogorca Gorga Darmanovića (58) 6. maja 2018. u Beogradu. Darmanovićevo ubistvo rasvetljeno je osam dana posle likvidacije Stankovića.