EKSPLOZIJA NA PASULJANSKIM LIVADAMA: Major nije kriv za nesreću

Z. GLIGORIJEVIĆ

10. 01. 2019. u 07:05

ЕКСПЛОЗИЈА НА ПАСУЉАНСКИМ ЛИВАДАМА: Mајор није крив за несрећу

Transport povređenih sa Pasuljanskih livada

Završen postupak protiv starešine VS u slučaju pogibije kadeta Filipa Milojevića (24) i Milane Miletić (23) i ranjavanja četvoro njihovih kolega. Sud utvrdio da radnja iz optužnog predloga nije krivično delo

APELACIONI sud u Kragujevcu kao neosnovanu odbacio je žalbu Višeg tužilaštva u Jagodini na presudu jagodinskog Višeg suda, kojom je major Vinko Žnidaršič oslobođen odgovornosti zbog pogibije kadeta Filipa Milojevića (24) i Milane Miletić (23) i ranjavanja četvoro njihovih kolega na vojnom poligonu Pasuljanske livade 2012. godine.

Major Žnidaršič, asistent na predmetu Taktika jedinice pešadije dva, koga je optužni predlog teretio za nepreduzimanje mera za obezbeđenje vojne jedinice, pravosnažno je oslobođen, jer "radnja opisana u optužnom predlogu ne predstavlja krivično delo".

Ovo je sudski epilog nesreće koja je pre sedam godina uzmenirila Srbiju. Ne vežbi kadeta završnih godina Vojne akademije na "Pasuljanskim livadama" tada je eksplodirao projektil i usmrtio dvoje, a ranio četvoro pitomaca.


Sudska odluka, međutim, nije donela ni zrno spokoja porodicama poginulih.

- Našeg Filipa niko ne može da vrati, ali ljudi ne shvataju koliko nas boli nepravda. Voleli bismo da nam neko kaže istinu, pa i ako odgovorne oslobode. Ko je pogrešio, pogrešio je. Neka mu je Bogom prosto. Samo želimo da saznamo šta se tačno dogodilo kobnog dana na "Pasuljanskim livadama" - kaže Filipov otac Tomislav.

Do nesreće je, podsetimo, došlo kada je eksplodirala granata "vog" kalibra 17 milimetara koju je neko doneo na prostor na kome su kadeti pravili makete naseljenog mesta.

Bivšim kadetima Milanu Karišiku, Nikoli Garabiljeviću, Mladenu Milosavljeviću i Stefanu Milosavljeviću, koje optužnica tereti za teško delo protiv opšte sigurnosti u vezi sa krivičnim delom izazivanje opšte opasnosti, još uvek traje suđenje u Osnovnom sudu u Despotovcu.


- Ne bih voleo da na kraju bivši kadeti ispadnu krivi. Ne znam kako su oni mogli da budu odgovorni, jer je neki vojni starešina morao da bude uz njih prilikom izvođenja vežbe. Ispalo je da su bili sami na poligonu, što je nemoguće - dodaje Tomislav.

Ovo pitanje na glavnom pretresu otvorio je i advokat odbrane Božo Prelević, kome nije jasno ko je kadete bukvalno doveo na minsko polje i zbog čega taj nije pozvan na odgovornost.


VREME NE LEČI RANE

- IAKO je prošlo više od šest godina, neprestano očekujemo da se Filip pojavi na vratima. Najteže nam je na praznicima kada vidimo da je njegova stolica prazna. Ko god je izgubio dete, zna da vreme ne može da zaleči tu ranu - tužno će Filipov otac Tomislav.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Maksi

10.01.2019. 07:28

....sta bte baljezgaju pa to su oficiri koji su yrebali neuke voojnike da obucavaju,a ne da igrajubfudbal sa minom...pravila su jasna ...obelezi ,izvesti,ne diraj...kraj...

aco

10.01.2019. 08:48

@Maksi - Pa kada su ti "Nasi" oficiri Vinko,Franjo,Jurica i slicni bili krivi za nesto a koliko znam oni se pitaju u VS.

kinge

10.01.2019. 11:39

koliko se secam neko od ovih kadeta je sutnuo pomenutu granatu uz komentar ,sta je ovo,podseticu da su ti isti kadeti posle ove vezbe trebali da postanu oficiri V.S postavjla se pitanje kako nisu znali da je to granata ,pa pobogu oni su na zavrsnoj godini.

VLADIMIR

10.01.2019. 11:40

Pa Taj neko odgovoran za propust je vremenom avanzovao,uclanio se u stranku I gradi obe karijere.I ima zastitu sistema jer je njegov mozda bitan deo.Jedan od scenarija,Ali veoma verovatan.

da, da, tako je...

10.01.2019. 12:02

samo bih hteo da pitam advokata božu prelevica da li zna sta je minsko polje? i da li je svestan da takvim glupim izjavama vredja ljude koji brinu o pitomcima i rade posao koji je 1000 puta casniji od onog kojim se on bavi? sramite se, advokatu...