SVAKOG dana nam je slao slike sa rekreativne nastave, bio je pun utisaka i jedva smo čekali da dođe da nam ih ispriča. Nikada ih nećemo čuti... - jecajući kaže, za "Novosti", Zlatinka Dimitrov, baka desetogodišnjeg Alekse, učenika trećeg razreda OŠ "Miloš Crnjanski" iz Subotice, koji je nastradao u utorak pre podne na Divčibarama, kada je na kolonu dece naletela "tojota" kojom je upravljao V. V. (43) iz Beograda. - Toliko je bio dobro i pametno dete, toliko se radovao odlasku i druženju. Ovo je kao najgori košmar. Sin Vladimir i snaja Marina su odmah otišli u Valjevo i čekam da se jave...

Zbog tragedije na Divčibarama u utorak je zanemela cela Subotica. U stravičnoj nesreći, koja se dogodila oko deset časova, samo nekoliko sati pre povratka sa rekreativne nastave, poginuo je Aleksa Dimitrov, a lakše su povređene T. S. i V. T., učenice trećeg razreda OŠ "Miloš Crnjanski".

PROČITAJTE JOŠ: Kamion udario u “Lastin” autobus, petoro povređeno (FOTO)

Do nesreće je došlo kada je V. V, upravljajući "tojotom", naleteo na grupu učenika koji su organizovano prelazili ulicu u neposrednoj blizini hotela "Pepa". Vozilo, koje se kretalo iz pravca Kaone ka centru Divčibara, nije se zaustavilo, prešlo je na levu stranu i na trotoaru naletelo na grupu dece.

Dečak je nastradao na licu mesta, a devojčicama je odmah pružena lekarska pomoć i u valjevskoj bolnici su im konstatovane lakše povrede. Obe su puštene kući sa šinom zbog povreda potkolenice i skočnog zgloba.

Vozač je odmah uhapšen zbog postojanja sumnje da je učinio krivično delo - teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, i u zakonskom roku biće sproveden nadležnom tužilaštvu. Novinari "Novosti" su se na mestu nesreće uverili da na kolovozu nema tragova kočenja, a nezvanično saznajemo da su sigurnosne kamere na obližnjoj prodavnici snimile trenutak kada je "tojota" naletela na kolonu osnovaca. Snimke je radi analize i istrage uzela policija.

Vesna Đokić pokazuje mesto pogibije


Na saslušanju u policiji, kako nezvanično saznajemo, vozač je izjavio da se neposredno pre saobraćajne nesreće okrenuo prema zadnjem sedištu automobila, gde se nalazilo dete koje je vozio, i da zbog toga nije na vreme uočio kolonu i da su mu u tom trenutku otkazale kočnice. Naložen je tehnički pregled automobila, a za slučaj je nadležno Osnovno javno tužilaštvo u Valjevu, s obzirom na to da vozač nije bio pod dejstvom alkohola. Tužilaštvo će, saznajemo nezvanično, zahtevati da se V. V. odredi pritvor.

PROČITAJTE JOŠ - TRAGEDIJA NA AUTOPUTU LjIG-PRELjINA: U saobraćajnoj nesreći poginulo dete, ostatak porodice u teškom stanju

Subotički osnovci poslednjeg dana boravka na Divčibarama, vreme do ručka trebalo je da provedu u šetnji. Valjevsku ulicu, saznajemo, prelazili su u koloni, na čijem je čelu bila učiteljica, a na začelju rekreator, koji je u jednom trenutku uočio automobil koji se, ne smanjujući brzinu, kretao ka mališanima. Više od polovine kolone bilo je prešlo ulicu, a rekreator je, ističu očevici, pokušao mahanjem da upozori vozača, koji, međutim, nije zaustavio vozilo.

PROČITAJTE JOŠ - PRIZORI U NIŠU KOJI SU LEDILI DUŠU: Beli kovčeg za Jovana

- Čula sam strahovit prasak, ali sam u prvi mah pomislila da je puklo nešto u rashladnoj vitrini - kaže Vesna Đokić, radnica u obližnjoj prodavnici. - Kada sam izašla iz prodavnice, prizor je bio stravičan. Dečak je nepomično ležao na asfaltu, dve devojčice su bile povređene. Deca su vrištala, plakala, a u tom metežu učiteljice su bile prisebne i uspele da ih vrate u hotel.

Skrhani zbog vesti koje su stigle sa Divčibara, u subotičkoj OŠ "Miloš Crnjanski" nisu hteli da daju izjave, dok ne dobiju zvaničan izveštaj od policije. Potvrdili su nam da je grupa od tri odeljenja trećeg razreda boravila na rekreativnoj nastavi od 7. juna i da je u utorak oko 14 časova trebalo da krenu nazad u Suboticu.

- Trenutno znamo samo ono što su nam javili telefonom i dok ne budemo imali nešto zvanično ne želimo ništa da komentarišemo - kažu u upravi škole. - Zvali su nas iz Ministarstva prosvete, odmah su došli predstavnici Školske uprave u Somboru, kako bi nam pomogli u ovoj situaciji. Tamo je bilo oko 60 dece, nesreća se desila neposredno pre nego što je trebalo da krenu kući.


ĐACI STIGLI KUĆI

SUBOTIČKI osnovci stigli su kućama sinoć oko pola devet. Deca su preživela strašnu traumu, a tokom dana nije im saopšteno da im je školski drug preminuo. Umesto kod škole, na parkingu Marketa 024 dočekali su ih roditelji, koji, gnevni na predstavnike nacionalnih medija koji su se tu nalazili, nisu dozvolili da učiteljice, koje su bile očevici, ili uprava škole da zvaničnu izjavu o tragediji koja se dogodila. Umesto toga vređali su i pretili novinarima koji su u tišini i sa razumne udaljenosti radili svoj posao.


MINUTI KAO DAN DUGAČKI

ČIM su crne vesti o pogibiji dečaka stigle u medije, telefon škole se usijao od poziva roditelja, a mnogi su napustili radno mesto i odmah došli da se raspitaju. Kako su na Divčibarama trenutno i deca i iz drugih škola, panika građana se brzo rasplamsala.

- Ovo je jedna od onih situacija kada prvo pomislimo, hvala bogu, nije moje dete, ali odmah potom se i posramimo zbog tih misli. Ne možemo da dođemo sebi i jedva čekamo da stignu kući... - priča u hodu majka predstavljajući se kao Milica, koja je došla da se raspita za dete, jer su zbog tragedije kontakti sa učiteljicama jedno vreme bili prekinuti. - Ovi minuti su kao dani dugački, a kako li je tek porodici našeg druga. Nek im je Bog u pomoći.


SAUČEŠĆE GRADA

POSLE teške saobraćajne nesreće na Divčibarama, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i predsednik Skupštine grada Tivadar Bunford uputili su porodici preminulog dečaka izjave saučešća.

- Pozivamo pravosudne organe da što pre sprovedu sve istražne radnje kako bi se obezbedili dokazi o razlozima stravičnog događaja, a krivcu izrekla najstroža kazna - poručio je gradonačelnik Laban.