BESPOMOĆNA sam. Toliko vremena je prošlo, a moja porodica i ja i dalje ne znamo kad će se sve ovo okončati. Kao majka imam pravo da znam. Ne mogu da verujem da čitav postupak kreće iznova i to po četvrti put, taman kad se priveo kraju. Stigao je i peti sudija, a za moju Jelicu još nema pravde.

Ovo u razgovoru za "Novosti" kaže Snežana Panić, majka Jelice Panić (25) iz Paraćina, koja je juna 2010. godine preminula od komplikacija nastalih tokom anestezije u tadašnjoj "Beoklinici" u Beogradu. Ona naglašava da je ogorčena, jer ni sedam godina nakon smrti ćerke nije doneta prvostepena presuda. Taman kad je pomislila da će u decembru pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu biti prezentovano medicinsko veštačenje, nakon čega je očekivala iznošenje završnih reči i sudsku odluku, usledio je "hladan tuš". Saopšteno joj je da je promenjen sudija i da će predmet preuzeti novi i to peti po redu.

PROČITAJTE JOŠ - ISPOVEST MAJKE NASTRADALE DEVOJKE U "BEOKLINICI": Nisam znala da smrt može da zastari

Zbog optužbi za nesavesno lečenje postupak se vodi protiv interniste Dragana Stanojevića, anesteziologa Bratislava Stamenkovića i ginekologa Miodraga Stanića. Tužilaštvo tvrdi da su 9. juna 2010. godine u "Beoklinici" Jelici uradili ginekološku intervenciju, uklanjanja ranice na grliću materice, u opštoj anesteziji. Međutim, ona je tokom intervencije pala u komu i preminula devet dana kasnije na VMA. Optuženi su odbacili sve navode tužilaštva.

- Došla sam na suđenje, ne znajući da je odlučeno da se odredi novi sudija, pošto je postupajući prešao u Viši sud - kaže Snežana. - Ne mogu da verujem da niko nije našao za shodno da nas obavesti o tome, da ne dolazimo, jer svaki dolazak košta i svaki dolazak u sud za mene je novi stres. Ovakvim postupcima uništavaju nas i zdravstveno i materijalno.

PROČITAJTE JOŠ - Traže krivca za Aninu smrt: Zašto nam je umrla ćerka?

TREĆE VEŠTAČENjE KRAJEM juna ove godine, sud je doneo naredbu da se odredi novo medicinsko veštačenje, a na okolnosti da li je prilikom internističkog pregleda, uvođenja i održavanja u anesteziji, kao i prilikom ginekološke intervencije došlo do propusta nekog od optuženih. Takođe, naređeno je da se utvrdi da li je postojao neki upalni proces, dugotrajno oboljenje, koji bi možda imali uzročno-posledičnu vezu između nastalih komplikacija i uzroka smrti. Rezultati ovog veštačenja očekuju se u decembru.

Snežana Panić Foto M. Anđela

Snežana naglašava da je Jelica preminula pre sedam godina, a da je tek posle tri godine i to posle mnogo muka, podignuta optužnica. Ubrzo je započelo i suđenje, ali su se od tada promenile četiri sudije. Dvoje od njih proces je privelo kraju, kad su raspoređeni na druga mesta, zbog čega je sve započinjalo iznova. Snežana se pita da li će isti scenario da se odigra i sada kad će predmet doći u ruke petog sudije.

- Moja Jelica je bila divna devojka - drhtavim glasom priča Snežana. - Napunila je 25 godina 25. aprila 2010. godine. Istog dana je diplomirala sa desetkom na Učiteljskom fakultetu. Dva meseca kasnije je sahranjena.

Jelica je, prema priči njene majke, otišla na rutinski pregled kod ginekologa u Paraćinu, gde su joj pronašli ranicu na grliću materice. Odlučile su se da dođu u Beograd i da intervenciju obave u "Beoklinici". Šta se dešavalo u sali i zbog čega su nastale komplikacije i dalje je nepoznato. U februaru ove godine anesteziolog Radmila Kolar, član tročlanog Odbora za sudsku medicinu iz Novog Sada, navela je da u kartonu anestezije nisu upisani svi neophodni podaci potrebni za kasniju analizu događaja. Samim tim, kako je istakla, nisu imali dovoljno podataka kako bi se utvrdilo šta je tačno izazvalo komplikacije.

PROČITAJTE JOŠ - Radili su obdukciju bez mog odobrenja

Po prijemu na VMA, Jelica je bila u dubokoj komi, bez spontanog disanja, zbog čega su je odmah priključili na aparat za veštačko disanje. I pored preduzetih mera, njeno stanje se pogoršavalo. Preminula je 18. juna 2010. godine u prepodnevnim satima.