U OPŠTOJ bolnici u Požarevcu u toku je istraga povodom prijave pacijentkinje A. M. (25), koja je optužila lekara specijalistu gastroenterologije B. J. (57) za nedolično ponašanje prilikom pregleda. Zbog ovih optužbi lekar je udaljen s posla do daljeg, dok se devojka i dalje nalazi na lečenju na internom odeljenju. O ovom slučaju se zvanični istražni organi neće oglašavati dok se ne završi kompletna istraga.

- Nakon svih prikupljenih izjava, policija je sačinila izveštaj i prosledila ga Osnovnom javnom tužilaštvu, nadležnom za postupanje u ovom slučaju - rekla je za "Novosti" Jasmina Tišma, portparol Policijske uprave Požarevac.

Kako smo nezvanično saznali, pacijentkinja A. M. na internom odeljenju boravila je pošto joj je biopsijom utvrđeno da ima čir na dvanaestopalačnom crevu. Incident se dogodio u ponedeljak uveče, kad ju je lekar B. J. pozvao u svoj kabinet radi pregleda.

- Pošto se skinula za pregled, B. J. je navodno počeo da je pipa po telu, a onda ju je i poljubio. Zatečena ovakvim njegovim postupkom, ona mu je rekla da mora nazad u sobu, zbog večere, a onda je izašla iz kabineta - saznajemo iz izvora bliskog istrazi.

Kad se vratila s pregleda, A. M. je bila uznemirena, pa je starija pacijentkinja s kojom je delila sobu pomislila da je saznala loše vesti o svom zdravlju. Međutim, kad je čula šta joj se desilo, ova žena je nazvala devojčine roditelje i to im ispričala.

- Oni su odmah o tome obavestili policiju, koja je uskoro stigla u bolnicu. Tada je od kuće doveden i lekar B. J. radi davanja izjave. On je policiji rekao da je nedužan i da se nije nedolično poneo, niti pipkao pacijentkinju, već je obavio pregled po protokolu - kaže naš izvor.

Kako smo saznali od jedne pacijentkinje sa internog odeljenja, iste večeri nastupio je opšti metež, jer je policija uzimala izjave od osoblja i pacijenata. Međutim, nisu mnogo saznali, jer je A. M. to ispričala samo svojoj koleginici iz sobe.

Direktor bolnice dr Nikolić

- Metež je vladao i u utorak ujutru, jer su inspektori u civilu nastavili sa uzimanjem izjava, zbog čega je kasnila i jutarnja vizita - rekla nam je ova pacijentkinja.

Iz bolnice nije bilo nikakvog zvaničnog saopštenja, jer kažu da ne žele da ometaju istragu.

- O ovom slučaju obavestili smo nadležne organe, kao i Ministarstvo zdravlja i zdravstvenu inspekciju, a lekar je odmah udaljen s posla, tako što je poslat na godišnji odmor - rekao je Danko Nikolić, direktor Opšte bolnice.

Šta se tačno desilo u ovom slučaju, znaće se po završetku istrage, koju vodi Osnovno javno tužilaštvo.

NEMA TRAGOVA NASILjA

POSLE ovog incidenta, pacijentkinja je pregledena i utrđeno je da nema tragova fizičkog ili seksualnog nasilja. Ukoliko se tokom istrage njene optužbe na račun lekara potvrde, protiv njega biće podneta krivična prijava za nedozvoljene polne radnje.